Verden

Flere medier: Trump og Putin dropper klimadiskusjon på G20

USAs president Donald Trump hopper over klimadiskusjonen på G20-møtet i Hamburg. I stedet skal han møte Russlands president Vladimir Putin.

Emmanuel Macron, Theresa May, Angela Merkel, Vladimir Putin, Donald Trump og andre statsledere er klare for G20-møtet i Hamburg denne helgen. De to sistnevnte blir imidlertid ikke å finne i store deler av møtet hvor klimaendringer skal diskuteres.
  • NTB
  • Louise Scharff Thommessen
  • Julie Berg Melfald
    Journalist

Det offisielle møtet mellom Trump og Putin finner sted klokken 15.45 og skal vare i 30 minutter, melder nyhetsnettstedet Axios.

Allerede i formiddag dukket de første uoffisielle bildene opp av de to statslederne sammen i sosiale medier.

Det var Facebook-siden til Bundesregierung - den offisielle siden til den tyske regjeringen - en video av alle de mektige møtedeltagerne ble lastet opp.

Der ser man blant annet Trump og Putin dele et hjertelig håndtrykk.

Trump og Putins første uoffisielle møte i Hamburg fredag ettermiddag.

Men allerede tidlig fredag morgen traff de to presidentene hverandre ansikt til ansikt for første gang. Men der var ingen fotografer til stede. Det skjedde på G20-møtet i Hamburg. Trump og Putin håndhilste da de traff hverandre fredag, opplyser den russiske regjeringen.

Senere på dagen skal de to ha et eget møte, som grunnet klokkeslett trolig vil føre til at de må stå over deler av klimadiskusjonen på G20-samlingen.

– Jeg gleder meg til alle dagens møter med verdensledere, inkludert møtet med Vladimir Putin. Vi har mye å diskutere, skrev Trump på Twitter fredag morgen.

Det er ventet at møtet mellom de to presidentene vil bli nøye gransket. Amerikanske etterretningstjenesters mistanker at Moskva var innblandet i det amerikanske valget i fjor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det var tilsynelatende en gemyttlig tone mellom de to statslederne da de møttes på bakrommet før møtene offisielt sparkes i gang.

Overskygger klimadebatten

G20-toppene skal etter planen diskutere arbeidet med å bekjempe klimaendringene fra klokken 15.30 til klokken 17.00 fredag. Samlingen i Hamburg kommer i en tid med store skift i det geopolitiske landskapet.

Trumps møte med Putin skal finne sted bare 15 minutter etter starten av klimadiskusjonen. Mange frykter møtet mellom presidentene vil overskygge det omfattende G20-møtet.

LES OGSÅ: Møtet mellom de viktigste landene på kloden avdekker en ny realitet: Verden har ingen sjef

Ledere fra verdens største økonomier er forberedt på tøffe samtaler med USAs president om klimaendringer og handel.

Greenpeace: – Ambisjon fremfor enhet

Jennifer Morgan fra Greenpeace oppfordrer G20-vertinne Angela Merkel til ikke å ofre ambisjon for enhet, melder Reuters. Morgan tar til orde for en G19-satsing som vil gjennomføre klimahandlingene stadfestet i Parisavtalen uavhengig av Trumps samarbeidsvilje.

Diplomater forteller at USA lenge heller ikke deltok aktivt i forhandlingene om hva slutterklæringen fra G20-toppmøtet skal si om klimapolitikk.

Grunnen er at Trump ventet lenge med å bestemme seg for hva han skulle gjøre med Parisavtalen. I juni kunngjorde han at han trekker USA ut av avtalen..

Les mer om

  1. G20
  2. Donald Trump
  3. Klimapolitikk