Verden

Xi benekter militærbaser på kunstige øyer

USAs president Barack Obama uttrykte fredag bekymring over Kinas planer på de kunstige øyene i Sør-Kinahavet, men hans kinesiske motpart benekter at landet bygger militære baser der.

  • Ntb

Obama sier at han og president Xi Jinping hadde en åpen samtale om tvistene i Sør-Kinahavet, der Kina i likhet med flere andre land krever havområder.

— Jeg formidlet våre alvorlige bekymringer for landkravene, utbyggingen og militariseringen i områdene det strides om. Dette gjør det vanskeligere for landene i regionen å løse uenighetene på en fredelig måte, sa Obama.

Men selv om flere analytikere hevder at Kina bygger militære rullebaner på de kunstige øyene, benektet Xi fredag at de skal brukes til militære formål.

Les kommentaren om hvordan Kina tar seg til rette i Sør-Kinahavet:

Les også

Kina tar ikke land, de bygger det

— Kinas konstruksjoner på Nansha-øyene har ikke innvirkning på noen andre land, og det er ingen intensjoner om militarisering, sa Xi, som bruker et kinesisk navn på Spratly-øyene.

— Øyene i Sør-Kinahavet har vært kinesisk territorium siden oldtiden. Vi har rett til å opprettholde vår suverenitet og våre legitime maritime rettigheter og interesser, la han til. (©NTB)