Trump preger primærvalg i seks delstater i USA. Men Kansas' velgere vil beholde retten til abort.

Konservative Tudor Dixon har vunnet republikanernes primærvalg i Michigan. Samtidig har velgerne i Kansas stemt for å beholde kvinners rett til abort.

Den republikanske kandidaten Tudor Dixon vant republikanernes primærvalg i Michigan.

Tirsdag ble det avholdt primærvalg i flere delstater i USA.

Den konservative Tudor Dixon vant kampen om å bli den demokratiske guvernørens utfordrer i delstaten Michigan.

Dixon, som fikk støtte fra tidligere president Donald Trump, slo fire mannlige rivaler i valget.

Nåværende guvernør, Gretchen Whitmer, har vært betraktet som en av demokratenes mer sårbare guvernører. Hun har hatt mange upopulære covid-nedstengninger og et nært bånd til president Joe Biden.

Samtidig frykter mange republikanere at Dixons konservative meninger skal splitte partiet. Dette kan gjøre det vanskelig å få med moderate republikanerne til å beseire Whitmer ved valget i november.

Splitter republikanerne

Splittelse preget mange av de republikanske primærvalgene tirsdag.

I Arizona måtte velgerne velge mellom kandidater som mente at Trump ble frastjålet valget i 2020, og dem som mener det er på tide å gå videre.

Trump ga støtte til en lang rekke kandidater i Arizona. Blant dem er Kari Lake, som stiller til guvernørkandidat.

Lake, som sier hun ville ha avvist å godkjenne valget av Joe Biden, ble utfordret av Karrin Taylor Robson, som mener republikanerne nå må se fremover.

Resultatet fra primærvalget i Arizona ventes i løpet av onsdag morgen norsk tid.

Paradoksalt nok håper mange demokrater at de Trump-støttede kandidatene vinner mange steder.

Det er fordi de tror det blir lettere å beseire dem på grunn av polarisering. Mange moderate republikanere som er lei av Trump, kan bli sittende hjemme i et valg der demokratene kjemper for å beholde utsatte guvernører og flertallet i Kongressen.

Vil beholde rett til abort i Kansas

Den Trump-støttede republikaneren Derek Scmidt sikret seg nominasjonen for å bli guvernør i Kansas. Han utfordrer dermed demokratiske Laura Kelly i november.

Samtidig har velgerne i den konservative delstaten Kansas stemt for å beholde kvinners rett til abort. Dette skjer i en folkeavstemning knyttet primærvalgene tirsdag.

Kansas' velgere avviste et forslag som ville gitt den republikansk-styrte delstatsforsamlingen rett til å innføre forbud mot abort. 61 prosent mot 39 prosent stemte mot dette forslaget.

Dette var den første anledning for USAs velgere til å si sin mening om høyesterettskjennelsen som fratar amerikanske kvinner retten til abort.

Avstemningen blir sett på som en målestokk på hvor utbredt liberale og moderate velgeres motstand mot abortforbudene er. Meningsmålinger i USA viser at et flertall av befolkningen er for at abort skal være lovlig.

Kansas er en konservativ stat, og dobbelt så mange republikanere som demokrater deltar i primærvalget.

Positivt for demokratene

Avvisningen av forbudet i konservative Kansas, er et positivt signal for demokratene. De håper raseriet mot kjennelsen veier tyngre enn bekymringen for inflasjon og Bidens dalende popularitet.

I Missouri vant delstatens justisminister Eric Schmidt kampen om å bli republikanernes senatorkandidat til høsten.

Han slo ut den skandalebefengte tidligere guvernøren Eric Greitens som håpet på comeback. Dette skjer etter å ha blitt tvunget til å gå av for fire år siden som følge av sexskandaler.

Radikale demokrater vant

Erfarne Patty Murray vant den demokratiske nominasjonen om å fortsette som senator i delstaten Washington.

To radikale demokratiske medlemmer av Representantenes hus, Rashida Tlaib i Michigan og Cory Bush i Missouri, slo begge tilbake utfordrere i sine demokratiske valgdistrikter.

Tre republikanere som stemte for riksrett for Trump, var derimot i hard kamp med kandidater som fikk Trumps støtte.

Den mest kjente, Liz Cheney, regner med å bli slått ut i sitt valg i Wyoming 16. august.