Dette skjer i Ukraina-krigen. Militærkolonnen nærmer seg Kyiv sakte.

Dette er en oversikt over nylige hendelser i Ukraina-krigen. Russiske styrker har hatt kontroll over Europas største kjernekraftverk. Militærkolonnen nærmer seg Kyiv - men fortsatt sakte.

Folk går forbi restene av et missil ved en bussterminal i Kyiv fredag morgen.

Militærkolonnen kommer sakte nærmere Kyiv

Kharkiv i nordøst, Ukrainas nest største by, har vært under kontinuerlig beskytning i flere dager. Men byen forsvares fortsatt, melder Reuters.

Den russiske militærkolonnen var i natt rundt 25 kilometer unna hovedstaden Kyiv, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet. Den flere mil lange kolonnen beveger seg fortsatt svært sakte. Sviktende forsyningslinjer og drivstoffmangel på grunn av dette er grunner til at kolonnen ikke avanserer raskt.

Det har ikke vært noe stort angrep på Kyiv. Byen beskytes stadig med artilleri og raketter. Russiske styrker har brukt kraftig ødeleggende ildkraft mot den lille forstaden Borodianka, melder Reuters.

Etter angrep gjennom natten er det nå rolig i Ukrainas hovedstad Kyiv. Frykten er at byen snart skal rammes av de samme massive ødeleggelsene som andre steder.

– Tidligere hørte vi noen granateksplosjoner rundt 10–15 kilometer nordøst for oss. Siden har det vært stille, skriver BBCs James Waterhouse.

Les også

Les også: Hva skjedde egentlig med Putins skrekk-kolonne?

Zaporizjzja-kraftverket tatt av Russland

Russiske styrker tok kontroll over europas største kjernekraftverk i dag. Ukrainske myndigheter melder på Telegram-kanalen Ukraine NOW at personale ved kraftverket er på jobb og sørger for at det er i sikker drift. Det er ikke meldt om økt stråling som etter brannen.

Natt til fredag oppsto det brann ved kjernekraftverket Zaporizjzja. Russiske styrker hadde beskutt kraftverket. Et par timer senere opplyste nødetatene at brannen var slukket.

Russland legger fredag formiddag skylden for angrepet på Ukraina. Det russiske forsvarsdepartementet har sendt ut en erklæring om at angrepet var utført av «ukrainske sabotører». De kaller det en «monstrøs provokasjon», melder Reuters.

Senere på fredag melder ukrainske myndigheter at tre av deres soldater ble drept i det russiske angrepet på Zaporizjzja.

Bildet viser et kraftig lysende objekt som lander på bakken ved Zaporizjzja kraftverk natt til fredag.
Les også

Kamphandlinger ved Europas største kjernekraftverk i natt. Skader på reaktoranlegg på grunn av artilleriild.

Fregatten Hetman Sahaidachny senket ved havnen i Mykolajiv.

Angrep på havnebyen Mykolajiv skal være slått tilbake

Russiske styrker har for første gang angrepet havnebyen Mykolajiv, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ukrainske myndigheter meldte litt senere at angrepet på byen ved Svartehavet er slått tilbake.

Nettavisen Kyiv Independent melder at det ukrainske forsvaret har senket sitt eget flaggskip. Dette for å hindre at russerne får tak i det. Fregatten Hetman Sahaidachny lå inne til reperasjon i Mykolajiv.

Havnebyen Kherson er fortsatt den eneste ukrainske byen russiske styrker har tatt kontroll over. Men de omringer og angriper flere andre byer.

Hjelpearbeidere jobber i et boligområde i Tsjernihiv torsdag 3. mars.

47 drept i angrep på Tsjernihiv torsdag

38 menn og 9 kvinner ble drept i russiske luftangrep mot boligområder i Tsjernihiv på torsdag. Kyiv Independent siterer ukrainske myndigheter som kilde for tapstallene. Byen har 285.000 innbyggere, og ligger nord for Kyiv.

Brann etter russisk beskytning i boligområde i Mariupol på torsdag.

Mariupol omringet

Mariupol er omringet og under konstant beskytning. Byen er hovedhavnen ved Azovhavet. Vann og strøm til byen er kuttet. Representanter for byen forteller at de ikke har noen mulighet til å frakte sårede ut av byen. Det britiske forsvarsdepartementet melder fredag morgen at ukrainske styrker fortsatt har kontroll.

– Byens sivile infrastruktur utsettes for intense russiske luftangrep, heter det i den daglige oppdateringen fra departementet.

Les også

Les også: Dette har en ukes krig gjort med Ukraina. Bildene viser hvor omfattende skadene er.

Verdens største fly, Antonov An-225 Mriya, er ødelagt.

Verdens største fly er ødelagt

Verdens største fly, Antonov An-225 Mriya, er ødelagt etter kampene om Hostomel-flyplassen nord for Kyiv. Det viser bilder fra russisk statlig fjernsyn, som har vært ved hangaren der flyet står.

Det enorme fraktflyet var 84 meter langt. Det hadde et vingespenn på 88 meter og en maksimal avgangsvekt på 640 tonn.