Afghanistans ambassadør er ikke på talefot med Taliban. Ingen penger får han heller.

Den afghanske ambassadøren i Norge er ikke invitert til samtalene med Taliban. Han nekter å anerkjenne Taliban-styret.

Youssof Ghafoorzai er Afghanistans ambassadør i Norge. Han har ikke hatt kontakt med Taliban siden de kom til makten i august 2021.

Den afghanske ambassadøren tar imot Aftenposten i den staselige ambassadevillaen på Frogner i Oslo. Youssof Ghafoorzai har en stram timeplan. Men å møte Taliban står ikke på agendaen.

– Vi er ikke invitert til samtalene.

Youssof Ghafoorzai har siden 2019 vært Afghanistans ambassadør i Norge. Han har tidligere uttalt at han ikke anerkjenner det talibanske styret. Om de pågående samtalene mellom Taliban og vestlige land i Oslo sier han følgende:

– Vi håper og forventer at samtalene vil spille en viktig rolle i å påvirke Taliban til å levere på forpliktelser de ikke har overholdt hittil.

Ghafoorzai sikter til brudd på menneskerettigheter, enighet om et inkluderende styresett og folks rett til selvbestemmelse og sikkerhet. Dette skriver også ambassaden i en uttalelse på Twitter.

– Kollegene mine og jeg representerer ønskene, bekymringene og ambisjonene til det afghanske folk, sier Youssof Ghafoorzai.

– Ute etter legitimitet

De ekstreme islamistene er i Norge for å delta i samtaler på Soria Moria hotell med en rekke aktører. På agendaen står menneskerettigheter og nødhjelp. Søndag møter Taliban både kvinner og menn fra det afghanske sivilsamfunnet. De skal også møte spesialrepresentanter fra Vesten.

– Hva ønsker Taliban å få ut av dette møtet?

– Det er veldig tydelig at Taliban er ute etter internasjonal legitimitet. Men posisjonen til det internasjonale samfunnet er også tydelig.

Ghafoorzai trekker blant annet frem at det norske Utenriksdepartementet har vært tydelige på at møtet ikke er en anerkjennelse av Talibans regjering.

Frykter militær motstand

Han mener det er svært viktig at man raskt kommer til enighet. Aller helst innen tre til seks måneder. Dersom det ikke skjer, frykter han at den politiske motstanden vil gå over i militære handlinger.

Det man må enes om er blant annet:

  • En midlertidig regjering
  • Sammensetning av en fremtidig administrasjon
  • Tidspunkt for et nasjonalt valg

Selv måtte Ghafoorzais familie flykte fra Afghanistan på 80-tallet. Faren var sendt til FN for å snakke på vegne av Afghanistans Sovjet-støttede regjering. Men til alles overraskelse hoppet han av.

Får ikke midler fra Taliban

Ghafoorzai forteller at han ikke har vært i kontakt med Taliban siden de tok makten i Afghanistan 15. august 2021. Selv om han har vært åpent kritisk til Talibans styre, frykter han ikke å bli kastet ut av ambassaden.

– Det er jeg ikke bekymret for.

En bekymring er imidlertid ambassadens daglige drift. Ambassaden får nemlig ikke lenger midler fra Afghanistan. Nå dekkes utgiftene av oppsparte midler og inntekter fra konsulattjenester.

– Vi har måttet redusere størrelsen på staben.

– Har dere fått støtte fra Utenriksdepartementet i Norge?

– Nei.

Afghanistans ambassadør utenfor ambassade-villaen på Frogner. Den får ikke finansiering fra Afghanistan.

Frustrasjon blant norsk-afghanere

Flere afghanere i Norge er overrasket og fortvilet over Talibans besøk på norsk jord. De demonstrerte fredag mot besøket. Ghafoorzai har ikke selv deltatt i demonstrasjoner. Men han forteller at det er mye frustrasjon og sinne blant afghanere i Norge.

– Folk forventer endring. Og nå er tiden for det. Den eneste måten det skjer på, er dersom Taliban viser evne til fleksibilitet og kompromiss.

Norsk-afghanerne krever at Norge utleverer Talibans utenriksminister, Amir Khan Muttaqi, til menneskerettsdomstolen i Haag så fort han lander på norsk jord. De mener han bør straffeforfølges i stedet for å bli invitert til samtaler på ministernivå.

Flere kvinner meldt savnet

De ekstreme islamistene skal også møte representanter for det afghanske sivilsamfunnet. Blant annet afghanske journalister, kvinnesaksaktivister og menneskerettighetsforkjempere av begge kjønn.

Samtidig er flere afghanske kvinner blitt meldt savnet det siste halvåret. Og flere kvinneaktivister skal ha blitt arrestert og bortført.

To kvinnelige aktivister forsvant fra hjemmene sine tidligere denne uken. Tamana Zaryabi Paryani og Parawana Ibrahimkhel tilhører en gruppe kvinner som de siste månedene har deltatt i flere demonstrasjoner i Kabul. Det skriver den britiske avisen The Guardian.

Hva synes du om denne dobbeltkommunikasjonen?

– Situasjonen er ekstremt krevende. Samtidig håper vi at samtalene blir brukt til å presse Taliban til å endre sin posisjon.