Verden

Microsoft og USA i overvåkingskamp i retten

BRUSSEL (Aftenposten): Dersom du har dine personlige data hos et amerikansk selskap som Microsoft, Apple, Facebook eller Google. Skal da amerikanske myndigheter kreve å se de dataene uansett hvor i verden de ligger lagret? Og uten å forholde seg til andre lover enn amerikanske?

Microsoft-topp Brad Smith er i Europa, blant annet for å samle støtte til en rettssak mot USAs myndigheter.
 • Arild Færaas

Det er essensen i rettssaken som trolig blir avgjort i en amerikansk ankedomstol om ikke lenge.

SISTE 15. juli: Den amerikanske domstolen ga Microsoft seieren. Men saken er endelig ikke avgjort, siden den kan gå helt til høyesterett.

I Irland har Microsoft en datahall hvor informasjon fra hele verden lagres. Men det stopper ikke amerikanske myndigheter fra å be om informasjon derfra.

De mener at fordi Microsoft er et amerikansk selskap, har det ikke noe å si hvor dataene blir lagret. Det betyr at dersom USA skulle mistenke deg for noe kriminelt, hjelper det ikke hvor informasjonen er lagret, og hvilke lover som gjelder i det landet.

Dette er ikke Microsoft enige i. Derfor gikk de til retten for å protestere på at USA skulle få tilgang på informasjonen de satt på om en person.

Hvem det er snakk og hvor vedkommende er fra, er ifølge Microsoft ikke kjent.

Etter det Aftenposten erfarer dreier det seg som en sak som trolig handler om narkotika-kriminalitet, ikke terror.

 • Omstridt forslag:
Les også

E-sjefen vil ha frie tøyler til å overvåke all datatrafikk i Norge

— Taper vi, trenger ikke USA forholde seg til lover i Europa

Brad Smith er president og Chief Legal Office i Microsoft. Det vil si at han er på ledernivået under toppsjef Satya Nadella.

Under en konferanse i Brussel om personvern og sikkerhet i den teknologiske verden fortalte han:

— USA mener at de har rett til å få informasjonen når de har en ransakelsesordre mot et amerikansk selskap og hente det fra Europa til USA uten at de trenger å informere noen eller forholde seg til lover i Europa.

Facebooks datasenter i Irland.

I et møte med europeiske journalister, inkludert Aftenposten, virket ikke Smith veldig optimistisk med tanke på at Microsoft skulle vinne over USA.Microsoft har større håp om å vinne i høyesterett, i stedet for i det som tilsvarer lagmannsretten hvor saken nå er. Men om de taper nå, spørs det om saken går til høyesterett. Det er bare en liten andel av sakene som sendes til høyesterett i USA, som blir tatt opp til full behandling.

 • Gikk kraftig ut i 2013:
Les også

Microsoft langer ut mot overvåkerne

Forbereder seg på tap

Men konsekvensene har de allerede tenkt på, for å unngå at de skal miste mange kunder til europeiske selskaper.

I Tyskland har Microsoft inngått et samarbeid med Deutsche Telekom hvor det juridiske er slik at det ikke er Microsoft-ansatte som har tilgang til selve serverne. I tillegg har ikke Microsoft noe juridisk ansvar for dataene som er lagret der. Dermed mener Microsoft at USA uansett ikke kan kreve innsyn i dataene uten tysk godkjenning.

Financial Times har snakket med eksperter som mener dette var et vannskille fordi det er første gang en amerikansk tekno-gigant innrømmer at de ikke kan beskytte kundedata fra amerikansk spionasje.

Flere andre amerikanske selskaper har også satt i gang eller vurderer lignende ordninger.

Også Michael Olmstead, representant for det amerikanske justisdepartementet i Brussel var til stede på konferansen.

— Vi er midt i en rettsprosess, og det er ikke tvil om at Microsoft vil følge loven. Spørsmålet er bare hvilken lov de skal følge. Vi mener de skal følge vår lov.

Tidligere har de amerikanske myndighetene argumentert med at e-post som lagres hos tekno-selskaper skal regnes som selskapsinformasjon. Og at det holder med en ransakelsesordre for å få tak i den informasjonen, uavhengig hva selskapet mener.

Det begynte med Snowden

Årsaken til denne rettssaken kan som mye annet som har med personvern å gjøre, spores tilbake til Edward Snowden. Varsleren som ble verdenskjendis i 2013 da han viste verden hvor mye overvåking vestlig etterretning, særlig amerikansk og britisk, gjennomførte mot vanlige ikke-kriminelle borgere.

Edward Snowden bor nå i Moskva, på midlertidig asyl.

Microsoft var involvert i PRISM-programmet, som var noe av det første som ble avslørt av Guardian og Washington Post ved hjelp av Snowden-dokumenter. Kort fortalt gikk det ut på at USAs etterretningstjeneste NSA hadde direkte tilgang på serverne til Facebook, Google, Apple, Microsoft med flere.Microsoft har innrømmet at de har bistått å gi informasjon til USA etter å ha fått konkrete krav om utlevering basert på dommeravgjørelse. Men de har hele tiden nektet for å ha gitt NSA direkte tilgang til serverne. Dersom det har skjedd, har det værtbak ryggen på selskapet, hevder Microsoft.

 • Varsler får ikke asyl i vesten:
Les også

Snowden gleder seg over støtte fra EU-parlamentet

Trygg havn eller privatliv på dypt vann?

En annen ting alle som jobber med personvern i Europa og USA er opptatt av nå for tiden, er Safe Harbour-avtalen – Trygg Havn på norsk.

Det var en avtale, vedtatt i år 2000, som gjorde at selskaper som holdt til i USA eller land fra EU (og Norge) kunne utveksle informasjon over Atlanterhavet.

Men i høst kom en dom fra EU-domstolen som slo fast at avtalen ikke var lovlig, og at den ikke sikret europeiske persondata godt nok når de blir sendt til USA. Akkurat nå forhandler EU og USA om dette, og den foreløpige fristen for å bli enige er satt til 31. januar.

— Disse forhandlingene er for viktige til å mislykkes. Spørsmålet er bare hvordan de skal lykkes, sa Microsofts Brad Smith i Brussel.

EU-kommissær Vera Jourova fortalte tidligere i uken at EU-kommisjonen ønsker et mer gjennomsiktig system som hindrer amerikansk etterretnings mulighet til å hente inn personopplysninger.

— Et tap kan få enorme konsekvenser

Eva Jarbekk er advokat i Føyen Torkildsen og leder i Personvernnemnda. Hun mener at dersom Microsoft taper denne saken, vil det få «enorme konsekvenser for utveksling av tjenester og informasjon mellom Europa og USA».

- Det vil blant annet bli vanskeligere å bruke sky-tjenester.

Eva Jarbekk

Hun tror også at vi vil se flere eksempler på det Microsoft har gjort i samarbeid med Deutsche Telekom.— Jeg tror ikke at den vanlige norske borger er redd for NSA, og ikke vil bry seg. Men bedrifter må bry seg om regelverk. Og et tap for Microsoft vil torpedere en eventuell Safe Harbour-enighet, mener hun.

Jarbekk viser også til at ifølge de nye personvern-reglene i EU, som trer i kraft i 2018, vil for eksempel Telenor eller andre nett-tilbydere bli stilt ansvarlig om de samarbeider med et amerikansk selskap som ikke følger europeiske lover.

Til slutt. Det er ikke sånn at Microsoft uansett vil nekte USA få innsyn i informasjon som er lagret i Europa. Men Microsoft sier at de vil at europeiske regler skal gjelde i Europa, og at de gjerne ser for seg avtaler mellom USA og EU, eller enkelte land, som kan regulere slik utlevering.

 • Her har du et utall saker du kan lese om basert på Snowdens avsløringer:

Les også

 1. Slik hacker NSA seg inn i datamaskiner verden over

 2. USAs sjefsovervåkere ble hedret av Kongen

 3. - USA overvåker sosiale medier

Les mer om

 1. Microsoft
 2. Apple
 3. Facebook
 4. USA
 5. Irland