Erdogan vil erklære Norges ambassadør for uønsket i Tyrkia

Ambassadørene fra Norge og ni andre land krevde at Tyrkia umiddelbart løslater aktivisten Osman Kavala. Nå varsler president Erdogan at de vil bli erklært uønsket i landet. UD har foreløpig ikke hørt noe.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert på en pressekonferanse med Tysklands statsminister Angela Merkel i Istanbul forrige helg. Tysklands ambassadør trues nå med utvisning fra Tyrkia.

– Jeg har bedt vår utenriksminister om å erklære disse ti ambassadørene for persona non grata så raskt som mulig, sier president Recep Tayyip Erdogan lørdag.

Begrepet brukes i diplomatiet om det første steget før utvisning.

Erdogan har tidligere truet med å kaste ut de ti ambassadørene etter at de mandag publiserte en uttalelse der de sier at fengslingen av Kavala kaster en skygge over Tyrkia. Alle ti ble dagen etter innkalt på teppet til tyrkisk UD.

I sin uttalelse ber USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige om en rask og rettferdig slutt på Kavala-saken.

– De må kjenne og forstå Tyrkia, sier Erdogan og anklager ambassadørene for «uanstendighet».

Norges ambassadør i Tyrkia er Erling Skjønsberg. Han tiltrådte i 2019, ifølge informasjon på ambassadens hjemmesider.

«Jeg viser til kommunikasjonsenheten i UD» skriver Skjønsberg i en SMS til Aftenposten.

Norges ambassadør til Tyrkia Erling Skjønsberg fotografert i 2011.

Har ikke fått beskjed

Avdelingsdirektør Trude Måseide i Utenriksdepartementet (UD) skriver i en e-post at de er kjent med rapportene i norsk presse, men at ambassaden i Ankara hittil ikke har mottatt noen informasjon fra tyrkiske myndigheter om dette.

«Vi har flere ganger tatt opp våre bekymringer med tyrkiske myndigheter vedrørende menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia inkludert denne konkrete saken. Tyrkia er derfor godt kjent med vårt syn», heter det i e-posten.

UD uttaler videre at de ikke vil spekulere i ytterligere reaksjoner fra tyrkiske myndigheter. De mener den norske ambassadøren ikke har gjort noe som gir grunnlag for utvisning.

Aftenposten har vært i kontakt med den tyrkiske ambassaden i Oslo. De ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Fengslet fire år uten dom

Den Paris-fødte filantropen og aktivisten Osman Kavala (64) har sittet fengslet uten dom siden 2017. Han er blitt et symbol på Erdogans økende intoleranse overfor kritikere.

Uttalelsen som krever at han løslates, er blant annet publisert på hjemmesiden til den norske ambassaden i Ankara. Der vises det til en avgjørelse i Den europeiske menneskerettsdomstolen som har anklaget Tyrkia for å bryte menneskerettskonvensjonen ved å holde Kavala fengslet.

Osman Kavala fotografert i 2015. 64-åringen er grunnlegger av organisasjonen Anadolu Kultur, som fremmer utveksling og dialog mellom Tyrkia og nabolandene gjennom kunst og kultur.

Ny siktelse

Kavala, som er forretningsmann, ble i sin tid fengslet for sin påståtte rolle i demonstrasjonene og opprøret i Gezi-parken i 2013. Aktoratet i rettssaken hevdet at demonstrantene ønsket å styrte Tyrkias regjering, noe de tiltalte avviste.

Kavala ble i fjor frikjent for anklagene om å ha deltatt i demonstrasjonene, men ble varetektsfengslet umiddelbart etter frikjennelsen. Han ble siktet på nytt for spionasje og innblanding i kuppforsøket i 2016.

President Erdogan sa i en tale like etter frikjennelsen og den påfølgende pågripelsen at milliardær og demokratiaktivist George Soros står bak Kavala, noe han mener er et bevis på at Kavala prøver å undergrave regjeringen.

Kavala avviser anklagene i tiltalen mot ham.

Det neste rettsmøte i saken hans finner sted 26. november. Europarådet har advart Tyrkia om at det kan utløse disiplinære tiltak hvis han fremdeles ikke er løslatt når rådet har møte fire dager senere.

Einar Wigen, førsteamanuensis i Tyrkia-studier.

For tidlig å si noe om konsekvensene

Einar Wigen, førsteamanuensis i Tyrkia-studier ved Universitetet i Oslo, mener årsaken til at president Erdogan går til dette skrittet er den økonomiske krisen i landet.

– Tyrkernes kjøpekraft er blitt alvorlig svekket, og presidentens popularitet har vært fallende. Måten han tidligere har håndtert slike situasjoner på, er å peke på syndebukker. Jeg har gått og ventet på det, sier Wigen.

Han mener at det ikke handler om Osman Kavala, og at den saken er nærmest tilfeldig valgt.

– Hvilke konsekvenser tror du dette vil få?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Men jeg tror ikke dette er tilstrekkelig for å distrahere tyrkiske velgere. Noe av problemet når man utroper seg selv til «sterk mann», er at man også har ansvaret for alt mulig, sier Wigen.

Overraskende skritt

Joakim Parlslow, førstelektor ved Universitetet i Oslo og forsker i Tyrkias moderne historie, mener at beskjeden fra president Erdogan er svært overraskende. Han sier at han ikke hadde trodd at presidenten ville gå så langt.

Parslow mener følgen kan bli at Europarådet innleder en disiplinær prosess mot Tyrkia. Den kan i ytterste konsekvens ende med at landet mister stemmeretten i Europarådet og blir ekskludert derfra.

– Det har aldri skjedd før. Det vil også stenge døren for tyrkisk EU-medlemskap for godt, sier han.

Parslow mener også det er dramatisk for Nato hvis den amerikanske ambassadøren blir erklært uønsket i Tyrkia. Han tror i likhet med Wigen at Tyrkias president gjør dette av innenrikspolitiske årsaker.

– Økonomien skranter. Da passer det ofte å peke på felles fiender, sier han.