Putin hyller Stalin for seieren i krigen. Nå vil han forby dem som avdekket diktatorens forbrytelser.

Memorial viste frem Stalins terror og har vært en het kandidat til Nobels fredspris. Nå setter Putin foten ned.

President Vladimir Putin foran et krigsminnemerke i Volgograd, byen som tidligere het Stalingrad. Eksperter mener at Putin bruker Sovjetunionens seier i andre verdenskrig for å samle støtte til seg selv.

14. oktober ble det vist en film, som Kreml har kritisert. Klokken hadde så vidt passert 20 da 40 unge, maskerte menn stormet salen i Moskva.

– Fascister, fascister, skrek mennene mens de trakasserte publikum.

Det var Memorial som viste filmen. Menneskerettsorganisasjonen er en av Russlands eldste og mest respekterte.

Politiet ble tilkalt, men det var ikke vanlige tjenestemenn som kom. I stedet var det avdelingen som skal bekjempe ekstremisme. De maskerte mennene slapp fri, mens arrangørene og publikum ble låst inne. Politiet sa at det var en operasjon for å stoppe terror. De begynte å avhøre og trakassere arrangørene mens de gikk gjennom Memorials datamaskiner og arkiv. Først klokken 3 på natten fikk folk slippe fri.

Dagen etter krevde politiet at Memorial skulle levere alle dokumenter fra de siste 30 årene: kvitteringer, reiseregninger, stiftelsesdokumenter og referater. Fristen var fem dager. Titusenvis av dokumenter. De ansatte i Memorial trodde nesten ikke at det var sant. Det skulle bli verre. Mye verre.

Les hele saken med abonnement