Verden

Rekordmange korona-demonstrasjoner i Europa i januar

Det har vært store protester i Europa denne vinteren. På ingen andre kontinenter har misnøyen vært like stor.

Demonstrasjon mot vaksinepass i Paris, 8. januar i år.
  • Magnus Lysberg
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er en misnøyens vinter i Europa. De siste ukene har det vært store demonstrasjoner i land som Østerrike, Tyskland og Frankrike. Mange av protestene handler om motstand mot vaksinepass, eller andre restriksjoner som følge av koronapandemien.

Januar 2022 var spesielt ille. Aldri før har så mange demonstrert i protest mot korona-politikken. Det viser statistikk fra den amerikanske organisasjonen ACLED (se faktaboks lenger ned):

Januar-bølgen kom etter at EU-kommisjonen innførte vaksinepass 21. desember i fjor. Mange av demonstrasjonene er rettet nettopp mot obligatoriske vaksiner.

Skyhøye bøter

I Østerrike har det vært mange og store protester. Østerrike ligger midt på treet i vaksinedekning, sammenlignet med andre europeiske land. Regjeringen har likevel foreslått å bruke tvang.

20. januar godkjente det østerrikske parlamentet loven. Fra og med tirsdag 1. februar risikerer en uvaksinert voksen østerriker bot. Boten kan bli så høy som 36.000 norske kroner.

Flertallet i befolkningen støtter loven. Men et ganske stort mindretall protesterer heftig.

Mange av demonstrantene krysser også landegrenser for å protestere også i andre EU-land. Det sa sjefen for Østerrikes nasjonale sikkerhetstjeneste (DNS), Omar Haijawi-Pirchner, til AFP fredag 28. januar.

Demonstrantene har bånd til høyreradikale grupper, sa han. Protestene fører til at folk blir radikalisert. Vaksinemotstand blandes med jødehat.

– Dette er veldig, veldig skummelt, sa Haijawi-Pirchner til AFP.

Macron ville irritere

Den franske presidenten Emmanuel Macron har valgt en konfronterende linje. Han har sagt at han vil gjøre livet vanskelig for dem som velger å ikke vaksinere seg.

– Jeg vil ikke irritere det franske folket. Men jeg ønsker faktisk å irritere de uvaksinerte. Og vi skal forsette å gjøre det. Det er strategien, sa Macron i et intervju med avisen La Parisien i begynnelsen av januar.

Presidenten oppnådde målet.

Den siste måneden har franske vaksinenektere gitt tydelig uttrykk for irritasjon. Flere tusen demonstrerte i Paris mot vaksinepasset. Det ble likevel vedtatt i det franske parlamentet søndag 16. januar.

Aller flest protester i Tyskland

Aller flest demonstrasjoner har det likevel vært i Tyskland. ACLED har registrert nesten tusen demonstrasjoner, bare i januar i år.

Også i Tyskland har demonstrantene bånd til ytre høyre, selv om en rekke ulike politiske miljøer har deltatt i protestene. I Leipzig stormet demonstranter et universitetssykehus lørdag denne uken. Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel skal flere kjente høyreekstreme aktivister ha deltatt.

50 mennesker ble arrestert, blant annet for å ha brutt seg inn i et psykiatrisk sykehus.

Foreløpig er det ikke innført vaksine-tvang i Tyskland. Men regjeringen vurderer å gjøre det obligatorisk å vaksinere seg. Kun det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland er mot bruk av tvang.

Både høyre- og venstreekstreme bevegelser i Tyskland har fått flere medlemmer under pandemien. Det var konklusjonen da den tyske sikkerhetstjenesten BfV la frem sin årlige trusselvurdering i juni i fjor.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer påpekte at ekstremistiske bevegelser har brukt pandemien til å spre andre konspirasjonsteorier, og til å viske ut skillet mellom protester mot smittetiltak og protester mot myndigheter generelt.

– Dette er ikke bare et helseproblem, det er et sikkerhetsproblem, sa Seehofer.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Protest
  3. Tyskland
  4. Østerrike