Sveriges statsminister om drapet i Malmø: – Sjokkert over hensynsløsheten

Statsminister Magdalena Andersson sier hun er sjokkert over hensynsløsheten i angrepet på et kjøpesenter i Malmö, der et tilfeldig offer ble alvorlig skadet. En 15-åring er pågrepet, mistenkt for å stå bak.

Politiet rykket ut med store styrker da det ble meldt om skyting på kjøpesenteret Emporia i Malmö.

En 31 år gammel mann ble drept i det som politiet omtaler som en gjengrelatert skyteepisode på kjøpesenteret Emporia fredag. Angrepet var ifølge politiet rettet mot mannen, men en kvinne som tilfeldigvis var på stedet ble truffet av skudd og alvorlig skadet.

– Jeg er sjokkert over hensynsløsheten i denne handlingen. Jeg tenker på alle dem som fryktet for sine liv og naturligvis er veldig oppskaket, sier statsministeren.

Mange mennesker var ute på handletur da skyteepisoden fant sted ved 17-tiden. Flere søkte tilflukt i butikker da gjerningspersonen åpnet ild.

– Det må ha vært en fryktelig opplevelse og skapt redsel, sier Andersson på en pressekonferanse lørdag.

– Når samfunnet angripes, så må det også forsvare seg. Politiet har min og hele det svenske folkets støtte i arbeidet, fortsetter hun.

Mindreårig

En 15 år gammel gutt er pågrepet, mistenkt for å ha skutt.

Andersson sier hennes parti Socialdemokraterna nå ser nærmere på ordningen med strafferabatt for yngre lovbrytere. Blir den mistenkte 15-åringen dømt for skytingen på kjøpesenteret, er den maksimale straffen fire år i en lukket omsorgsordning for ungdom. Årsaken er hans unge alder.

– Vi ser på hvordan vi bør behandle dem som er under 18, sier hun, og understreker at det også handler om å stanse rekrutteringen til kriminelle gjenger.

– Ungdommer skal ha andre perspektiver enn å lokkes inn i de kriminelle gjengene. Det handler om å ha gode forbilder, foreldre som går på jobb, snakker svensk og betaler skatt, sier Andersson.

Områdesjef ved Malmö-politiet, Petra Stenkula, sier at den drepte 31-åringen på kjøpesenteret Emporia var godt kjent av politiet.

Nekter straffskyld

Politiet orienterte om skytingen på en pressekonferanse lørdag.

– Alt tyder på at angrepet var rettet mot 31-åringen, og at kvinnen som ble truffet av skudd, kom i veien, sier områdesjef ved Malmö-politiet, Petra Stenkula.

15-åringen som er pågrepet og varetektsfengslet, nekter straffskyld. Han er siktet for drap og drapsforsøk, opplyser Helena Ekstrand i den svenske påtalemyndigheten.

Stenkula sier at teorien foreløpig er at gutten var alene om skytingen, men de utelukker ikke at andre personer kan ha medvirket.

Kjent for politiet

Mannen som døde, var en kjenning av politiet.

– Vi kjenner godt til våre grovt kriminelle, og dette er en person vi er godt kjent med, sier Stenkula og beklager at de ikke kunne avverge skytingen.

Det var i 17-tiden at politiet fikk melding om skytingen på det store kjøpesenteret Emporia like sør for Malmö og en stor utrykning ble satt i gang.

Stenkula sier at det har vært en opptrapping av volden i Malmö den siste tiden, med flere drap, etter en lengre periode med lavere konfliktnivå.