Verden

Fortsatt uklart om Pelosi drar til Taiwan

Det er fortsatt uvisst om Nancy Pelosi vil dukke opp i Taiwan i dag. Samtidig øver kinesiske kampfly på taktiske manøvre nær Taiwan.

Nancy Pelosi var tirsdag i Malaysia der hun møtte speakeren i den malaysiske nasjonalforsamlingen, Azhar Azizan Harun. De fleste er imidlertid mer opptatt av om hun dukker opp i Taiwan.
  • NTB-Ritzau-AFP

Mandag siterte CNN taiwanske og amerikanske kilder på at Nancy Pelosi, speaker i Representantenes hus i USA, skal dra til Taiwan i dag. De opplysningene er hverken er bekreftet eller avkreftet. I dag er hun i Malaysia.

Hvis hun dukker opp i Taiwan, vil det provosere Kina kraftig, som ikke anerkjenner Taiwans suverenitet. Tirsdag har flere kinesiske kampfly fløyet tett på sjøgrensen mot Taiwan og øvd på taktiske manøvre, ifølge Reuters. Kinesiske myndigheter kom i går med advarsler om at de «ikke vil sitte stille» om Pelosi dukker opp i Taiwan og har advart USA om å «ikke leke med ilden».

Samtidig har den amerikanske marinen plassert ut fire krigsskip øst for Taiwan. De beskriver dette som et «rutineoppdrag.»

Taiwans forsvarsdepartement melder tirsdag at de er klare til å forsvare seg om det skulle være nødvendig. De sier de forbereder seg på ulike scenarioer og kan mobilisere styrker raskt hvis Kina skulle ty til vold.

Talsperson John Kirby i Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd sa mandag at Pelosi er i sin fulle rett til å besøke Taiwan.

– Det er ingen grunn til at Beijing skal vri et potensielt besøk i tråd med langvarig amerikansk politikk, til en slags krise, sa Kirby.

Tirsdagens besøk i Malaysia er det andre stoppet på Pelosis Asia-rundtur, etter at hun i går besøkte Singapore. Der ble hun oppfordret av statsministeren i landet til å strebe etter «fred og sikkerhet» i Asia.

Taiwan, en øy som ligger øst for Kina, anser seg selv som en selvstendig stat med egen valuta og sitt eget politiske system. Kina anser øya som en del av sitt territorium.

Les mer om

  1. Konflikten mellom Kina og Taiwan