Søreide: Har evakuert afghanske barn

Utenriksministeren bekrefter at de har evakuert afghanske barn til Norge. Hun sier det oppsto en akutt situasjon.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Lørdag landet et nytt fly med norske borgere som er hentet hjem fra Afghanistan. UD ville først ikke si noe om hvem som var om bord, men lørdag ettermiddag ga utenriksministeren en orientering til pressen.

– Vi kan bekrefte at vi har evakuert afghanske barn. De har oppholdt seg noe tid på det norske feltsykehuset i Kabul. I en ekstrem situasjon valgte vi å evakuere av hensyn til barna. De er tatt i mot av barnevernet og Buf-etat.

Søreide beskrev situasjonen som ekstrem og akutt og at det var grunnen til at barna, som hadde vært «noe tid ved feltsykehuset», ble brakt til Norge. Søreide ville ikke si noe om hvor mange barn det var snakk om.

Søreide bekrefter dermed det som CBS meldte tidligere, der de delte bilder av norske soldater som holdt spedbarn om bord i flyet og at flere mindreårige var om bord i flyet tilsynelatende uten foreldre. Bildene viser en rad med barn som sitter på flyet.

Det var den amerikanske tv-stasjonen som først brakte bilder fra flyet som gikk til Norge. De viser en norsk soldat som holder en baby.

Det er fortsatt en svært kaotisk situasjon på flyplassen i Kabul, og den blir beskrevet som forverret i dag.

Søreide sier at utfordringen ikke er antall fly, men situasjonen rundt flyplassen. Hun sa at det var en farlig situasjon der.

Hun sier at operasjonen fortsatt foregår døgnet rundt. Søreide kunne ikke si noe om hvor lang tid det tar å få ut alle de ønsker å få ut. UD har mottatt 219 registreringer fra nordmenn som ønsker å komme ut.