Tyrkia har nøkkelen til EUs flyktningkrise, men kritiseres for å gjøre for lite
Tre milliarder euro er ikke nok penger til å få Tyrkia til å stanse strømmen av flyktninger, mener ekspert.
Barn vifter med et tyrkisk flagg i en flyktningleir ved den tyrkiske byen Gaziantep nær grensen til Syria. Den ene av dem har bare sandaler på føttene. Over 2 millioner flyktninger oppholder seg i Tyrkia. Foto: Jan T. Espedal
- Tor Arne AndreassenJournalist i utenriksredaksjonen
- Øystein Kløvstad LangbergEuropa-korrespondent
EU-landene klarer imidlertid knapt å bli enig om hvordan de skal skaffe de tre milliarder euroene som Tyrkia ble tilbudt i november.
Før helgen satte Italia seg på bakbena og insisterte på at de tre milliarder euroene (cirka 28,8 milliarder kroner) skal betales med sentrale EU-midler, i stedet for at det skal være et spleiselag ut ifra medlemslandenes økonomiske slagkraft.
— Italia kan ikke bli fjernstyrt fra Brussel, sa den italienske statsministeren Matteo Renzi til italiensk TV på lørdag.
EU «langt fra fornøyd»
Problemene med å finansiere en løsning på migrantkrisen med tiltak i Tyrkia, kommer i kjølvannet av at EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans den 7. januar sa at EU var «langt fra å være fornøyd» med Tyrkias innsats for å få bremset strømmen av flyktninger.
Etter at EU og Tyrkia ble enig om en avtale den 29. november har over 130.000 migranter tatt sjøveien fra Tyrkia til de greske øyene.
— Målet er å bremse strømmen. 2000–3000 ankomster pr. dag er ikke å bremse strømmen, sa Timmermans.
Flyktningene lar ikke vinterværet stoppe dem:
Når risikoen for å drukne er størst, tilbyr smuglerne flyktningene halv pris
Pusterommet som uteble
— Det var mange av oss som trodde at Europa ville få et pusterom i vinter til å få orden på problemene og stabilisere situasjonen. Nå tyder alt på at vi tok feil, sier Demetrious Papademetriou, president i tenketanken Migration Policy Institute Europe.
Han sier presset på Brussel og EU-landene øker ytterligere.
— Det aller viktigste Europa kan gjøre er å stagge strømmen. De må få tallet ned til 200.000-300.000 personer pr. år, og det må skje innen sommeren. Hvis ikke vil situasjonen komme helt ut av kontroll og hver enkelt regjering blir presset til å handle på egen hånd.
- Tyrkia sitter med nøkkelen
Tyrkia sitter på nøkkelen for å få dette til, mener Papademetriou. De kan slå hardt ned på smuglingen og presse smuglerne til å gå under bakken. Noen vil fortsatt klare å krysse over til Hellas, men ikke på langt nær like mange som i 2015.
- Spørsmålet er: Hvor engasjert kan vi hjelpe Tyrkia til å bli når det kommer til å bekjempe smugling og gi flyktningene i landet reelle fremtidsmuligheter? Det som er sikkert er at tre milliarder euro ikke er i nærheten av å være nok.
Tyrkia hevder de gjør mye
Påstanden om at Tyrkia ikke gjør nok for å stagge strømmen av migranter fra Tyrkia til Europa, møter protester fra tyrkisk side.
— Vi gjør en meget sterk innsats uten noe særlig internasjonal støtte eller oppmerksomhet, sa den tyrkiske visestatsministeren Mehmet Simsek til The Telegraph i helgen. Han påpekte samtidig at strømmen av migranter ikke kan stoppes helt og at Tyrkia ikke kan bli et «friluftsfengsel».
For å oppmuntre flere til å bli i Tyrkia, så planlegger Tyrkia å la syriske flyktninger få retten til å jobbe, sa den tyrkiske ministeren for Europa-saker i forrige uke.
— Vi prøver å redusere illegal migrasjon ved å la syrere i Tyrkia få rett til å jobbe, sa Volkan Bozkir.
En halv million jesidier flyktet fra IS:
Hun ble solgt på IS' slavemarked og kjøpt av et russisk ektepar
Stengte grenser vil skade Europas økonomi
Hvis man ikke lykkes med å bremse strømmen av migranter som kommer til Hellas, kan flere land ty til intern grensekontroll, på tvers av Schengen-avtalens prinsipper om åpne grenser internt i Europa. Det vil kunne ramme Europa økonomisk, advarte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker fredag.
— Mindre Schengen betyr færre jobber og mindre økonomisk vekst, sa han på en pressekonferanse i Brussel ifølge Reuters.
Twitter: @tor_arnea og @olangberg
Hør den spennende podkasten om muslimhets i Europa:
Du kan abonnere eller høre på tidligere utgaver av podkasten påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.
Følg Aftenpostens utenriksdekning på Facebook.
Les mer om
Flere artikler
I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.
5 av 6 seks migranter fra Libya borte
EUs nye plan: bygge flyktningleirer i Afrika
Overgrep, gjengoppgjør og angrep på lastebilsjåfører. Sinnet øker blant titusenvis av strandede migranter
EU nekter å forhandle med «pistol mot tinningen». Men Tyrkias president har gode kort på hånden.
AP: Tidligere storsmuglere får nå betalt for å stoppe migrantstrømmen til Europa - se hvem som betaler