Verden

Shinzo Abe gjenvalgt i Japan – lover bestemt oppgjør med Nord-Korea

Statsminister Shinzo Abe har vunnet parlamentsvalget i Japan, ifølge valgdagsmålingene. Nord-Korea står øverst på agendaen.

Mange forhåndsstemte, men noen trosset også den forestående tyfonen for å stemme på valgdagen i Japan. Foto: Eugene Hoshiko, AP

 • NTB

Abe holdt søndag pressekonferanse etter at valget var over og slo fast at provokasjonene fra Pyongyang sto øverst på hans agenda.

– Som jeg lovte i valget, er min første oppgave å takle Nord-Korea på en bestemt måte. Kraftfullt diplomati er nødvendig, sa den 63 år gamle statsministeren, som nå ser ut til å bli den lengstsittende i Japan.

De endelige valgresultatene vil ikke være klare før på mandag, men tidlige resultater ga Abes koalisjon 224 seter i underhuset i nasjonalforsamlingen, som har 465 medlemmer. Andre partier hadde sikret seg 91 representanter, ifølge den japanske kringkastingen NHK.

Det store spørsmålet er om Abes liberaldemokratiske parti LDP og juniorpartneren Komeito vil klare å beholde en såkalt «supermajoritet» med to tredels flertall i nasjonalforsamlingen. Projeksjonene søndag ga ikke klart svar.

Les også

LES OGSÅ: I 40 år har Kina skjult sin militære styrke for omverdenen. Nå varsler presidenten en helt ny linje.

Vil endre pasifistisk grunnlov

En prognose fra TV-selskapet TBS viser at Abe kan vinne 311 av de 465 mandatene i parlamentet. Det er i så fall akkurat nok, det kreves 310 seter for å oppnå to tredels flertall.

Sikrer Abe seg det, kan han ta fatt på arbeidet med en av sine hjertesaker, nemlig å endre landets strengt pasifistiske grunnlov.

Den ble pålagt landet av USA etter andre verdenskrig og tvinger Japan til ikke å føre krig, og til å begrense sin militære virksomhet til rent selvforsvar. En endring vil føre til at Japan kan spille en langt større militær rolle i regionen, noe som særlig er aktuelt i forbindelse med Nord-Koreas innsats for å skaffe seg atomvåpen og ballistiske raketter.

Tyfon under valget

Valgdagen ble preget av en kraftig tyfon som førte med seg enorme nedbørsmengder i store deler av landet. Tyfonen Lan brakte med seg vindkast på opptil 60 sekundmeter i havet sør for Japan, og kan slå direkte inn over Tokyo mandag morgen. Søndag ble det meldt om to dødsfall, og over ti er skadd i uværet.

Mer enn 500 flyavganger ble innstilt, og flere tog- og fergeavganger vest i landet ble innstilt. Bilprodusenten Toyota har varslet at den innstiller produksjonen på alle sine fabrikker i hjemlandet mandag.

Abe oppfordret folk før valget å avgi stemme tidlig for å unngå uværet.

Shinzo Abe talte på et folkemøte i Tokyo lørdag kveld, dagen før valget. Foto: Eugene Hoshiko, AP

Les også

LES OGSÅ: Rystet over FN-rapport – Over halvparten av verdens barn lærer nesten ingenting på skolen.

Ny start

Statsministeren lyste ut valg etter at en rekke skandaler har ridd både ham og hans parti i flere år. Blant annet er han blitt beskyldt for å ha brukt sin innflytelse til å hjelpe en venn til å åpne et privat universitet, noe han benekter, og for å ha bånd til en ultranasjonalistisk skole som fikk kjøpe statlig land til solid underpris, noe han også avviser.

I vår og sommer falt Abes popularitet kraftig, men i september begynte statsministerens popularitetskurve å peke oppover igjen, og statsministeren benyttet anledningen til å skrive ut nyvalg.

Analytikere mener at japanere mer enn noe annet er opptatt av stabilitet, og at dette er forklaringen på at Abe ble gjenvalgt.

Økonomien og Nord-Korea, som har truet med å senke Japan i sjøen, var sentrale temaer i valgkampen, som bare varte i tolv dager.

Svak opposisjon

Opposisjonspartiene har vært svake og delte i valgkampen, og de to viktigste partiene ble stiftet bare uker før valget.

Tokyo-guvernøren Yuriko Koike seilte i en periode opp som en uventet utfordrer med sitt nystartede Håpets parti, men velgernes begeistring var kortlivet. Prognosen tyder på at partiet kan vinne mellom 38 og 59 seter i nasjonalforsamlingen.

– Liberaldemokratenes seier skyldes simpelthen at opposisjonen ikke kunne danne en samlet front, sier Mikitaka Masuyama ved the National Graduate Institute for Policy Studies.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Japan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kraftig tyfon rammet Tokyo - ti personer skadet

 2. VERDEN

  Bittersøt seier for Polens regjeringsparti

 3. VERDEN

  Abe skulle snu utviklingen. Spøkelseshus viser noe av det som gikk galt.

 4. VERDEN

  Orbán jubler over «historisk valgseier»

 5. VERDEN

  Yoshihide Suga valgt til leder for Japans regjeringsparti

 6. VERDEN

  Kraftig tyfon treffer Japan lørdag