Verden

Hun var en «cowboy-jente» som drakk og røyket

Hasna Aitboulachen, som ble drept i politiets antiterroraksjon i Paris onsdag, skal ha blitt overvåket i en narkotikaetterforskning.

  • Thomas Olsen
    Journalist

— Hvor er kjæresten din?, skal politiet ha ropt mot kvinnen under den dramatiske aksjonen i morgentimene onsdag.

– Det er ikke min kjæreste!, skal kvinnen ha skreket til politimannen.

Så skal en bombe ha gått av, og flere av de terrorinvolverte sprengte seg selv i luften foran de væpnede politifolkene som stormet bygningen der flere skulte seg, i bydelen Saint-Denis i Paris.

*Oppdatering 20. november: Kvinnen sprengte ikke seg selv, slik det tidligere er opplyst, ifølge fransk politi. Politiet sier nå at det var en mann som sprengte seg i leiligheten.

Slik tok de seg inn:

Les også

Fransk antiterrorpoliti brukte droner, roboter og hunder for å overmanne terroristene

Arbeidere i den ødelagte bygningen Saint-Denis, der politiet aksjonerte mot en leilighet full av terrorister onsdag.

Terror-lederen dreptKampene varte i flere timer, og naboer fortalte om kraftige skuddvekslinger og flere eksplosjoner.

Ap referte til opptaket med den dramatiske samtalen. Senere skal den være kringkastet av den private franske kanalen TF1.

Nå bekrefter franske myndigheter at det var Hasna Aitboulachen (26) som døde i onsdagens politiaksjon nord i Paris, sammen med den antatte hjernen bak blodbadet i Paris, Abdelhamid Abaaoud.

Mobber og lommetyv ble terrorist:

Les også

Slik lekte «hjernen» katt og mus med politiet i Europa

— Cowboy-jente som drakk og røyket

Hasna Aitboulachen var datter av marokanskanske imigranter, og vokste opp i Paris-forstaden Clichy-la-Garenne, men familien flyttet til byen Creutzwald øst i Frankrike da hun var 16. Hun skal ha levd et lite fromt liv før hun spendte på seg bombebeltet i Paris. Hun både røyket og drakk alkohol, og var sjelden i moskeen, forteller bekjenteog naboer til fransk presse.

— Hun ble kalt "cowboy-jenta" fordi hun pleide å ha på seg en stor hatt, forteller en nabo i Creutzwald til Itele.

- Har aldri åpnet Koranen

Ifølge en belgisk avis skal 26-åringen tidligere ha forsøkt å slutte seg til IS i Syria, uten å lykkes i å ta seg over grensen.

Til nyhetsbyrået AFP forteller kvinnens mor og bror at hun plutselig ble radikalisert for et halvt år siden. Samtidig begynte hun å gå med niqab, et slør som dekker hele ansiktet.

– Det er hjernevasking, sier moren.

– Hun var ustabil. Hun laget sin egen boble. Det var ikke slik at hun ville studere religion. Jeg har aldri sett henne åpne Koranen, forklarer broren.

Få siste nytt her:

Les også

Direkteblogg: Terrorangrepet i Paris

"Fetter" Abdelhamid

Abdelhamid Abaaoud (27)

Det er uklart hva slags forhold Hasna Aitboulachen hadde til Abdelhamid Abaaoud, men ifølge politikilder skal de ha vært så tette at hun kalte ham "fetter".Det var torsdag ikke kjent hva slags rolle 26-åringer kan ha hatt under de blodige terrorangrepene sist fredag.

Oversikt:

Les også

Han var hjernen bak Paris-terroren - og dette er gjerningsmennene

Avlyttet

Men det kommer kanskje frem snart, for AP skriver at Aitboulahcen ble overvåket av politiet fordi navnet hennes hadde dukket opp i en narkotikasak.

Dermed kan det ha vært kvinnens bevegelser som førte politiet til leiligheten de aksjonerte mot onsdag.

To anonyme politibetjenter sier at Aitboulahcens telefon ble avlyttet på tidspunktet da politiet slo til mot leiligheten i Paris-forstaden Saint-Denis.

Fremmedkrigerne:

Les også

Kommer fra velstående familier, er godt utdannede og brutale

Abdelhamid Abaaoud og Hasna Aitboulachen ble begge drept i aksjonen i Saint-Denis, like ved Stade de France-stadion. Politiet klarte å pågripe åtte personer, mens fire politimenn ble skadet.

Mange terrorlinker

Torsdag kveld ble morens leilighet i Paris-forstaden Aulnay-sous-Bois gjennomsøkt av politiet. Dit hadde Aitboulahcen flyttet for omtrent seks måneder siden, og hun bodde der inntil for tre uker siden.

Da skal hun ha dratt for å bo hos en venn i Drancy, forstaden der også Samy Amimour, en av bombemennene i konsertlokalet Bataclan, bodde.

Drancy er bare en kort kjøretur unna Aulnay-sous-Bois. Lokale beboere forteller at hele bydelen der kvinnens familie bodde er sperret av etter angrepene i Paris og de påfølgende politiaksjonene.

– De slipper ingen ut eller inn, forteller en innbygger.

Interessert i utenriksstoff? Da bør du følge utenriksredaksjonen påFacebookog høre på vår podkast. Du kan lytte til vår episode om kampen mot IS i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.