Verden

Irak innleder offensiv mot IS i Mosul

Irak har innledet en offensiv for å ta kontroll over den vestlige og IS-kontrollerte delen av storbyen Mosul. Kampene kan bli de mest brutale i byen så langt.

Irakiske spesialstyrker kjører gjennom en gate i Øst-Mosul. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Khalid Mohammed / TT / NTB Scanpix

 • NTB

I januar varslet irakiske styrker at de hadde inntatt det siste området som IS har kontrollert i Øst-Mosul.

Siden da har det vært pause i framrykkingen, men de siste dagene har det kommet flere meldinger som tydet på at en offensiv mot Vest-Mosul var nært forestående.

Offensiven blir gjennomført med flystøtte fra USA.

– Vestlige Mosul kan bli vanskeligere med kamper fra hus til hus på en større og blodigere skala, sier Patrick Skinner ved tankesmia Soufan Group i USA.

Mosul er IS' siste store bastion i Irak. Det var her gruppen erklærte et kalifat sommeren 2014, og fram til offensiven startet for fire måneder siden, har hele byen vært under jihadistenes kontroll.

 • Rapport fra krigen i Mosul: IS selvmordsbombere måtte gi opp

Mot flyplassen

–Vi innleder starten av en ny fase i operasjonen. Vi kommer til Nineveh for å befri den vestlige siden av Mosul, sa statsminister Haider al-Abadi i en kort TV-sendt tale søndag.

Få timer senere meldte militæret at to landsbyer sør for Mosul var inntatt av styrker som rykker fram mot byens flyplass. Styrkene so har tatt oppstilling sør for byen har forholdt seg rolig i ukevis i påvente av at operasjonene for å sikre Øst-Mosul skulle avsluttes. Dette området ligger øst for elva Tigris.

En AFP-reporter i nærheten av frontlinjen sier han kan høre tunge bombardementer idet bakkestyrker støttet av amerikanske og irakiske fly rykker fram mot IS-kontrollerte områder.

Flygeblader

Det irakiske flyvåpenet har på forhånd sluppet ned millioner av flygeblader over området for å advare sivilbefolkningen. Det antas at det fortsatt bor 650.000 sivile i området, som er tett befolket og også huser Mosuls gamleby, med mange trange gater.

På løpesedlene står det at innbyggerne må forberede seg på å ta imot de irakiske styrkene som kommer for å befri dem. I tillegg var det en oppfordring til IS-krigere om å legge ned våpnene og overgi seg.

De siste månedene har IS-krigere gjennomført en rekke bombeangrep i ulike deler av Irak i et forsøk på å slå tilbake mot offensiven.

I Bagdad er mange sivile drept i selvmordsangrep mot sjiamuslimske områder, og også i den østlige delen av Mosul har antall bombeangrep økt. Nylig ble et populært spisested som nettopp var gjenåpnet, rammet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Mosul
 3. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  IS drevet ut av flyplassen i Mosul

 2. VERDEN

  Det avgjørende slaget om Mosul skal være i gang

 3. VERDEN

  Irakiske styrker tok kontroll over offentlig bygning i Mosul

 4. VERDEN

  – IS fullstendig omringet i Mosul

 5. VERDEN

  Irakske styrker skulle overraske med rask fremrykning i Mosul - så slo IS tilbake med et motangrep

 6. VERDEN

  Venter intense kamper i gamlebyen i Mosul