Verden

Flere titalls sivile drept i giftgassangrep – mange barn blant ofrene

En småby nordvest i Syria ble tirsdag utsatt for et luftangrep der det ble brukt giftig gass. Ifølge eksilgruppen SOHR skal 58 sivile være drept.

En barn får medisinsk hjelp etter det som skal ha vært et giftgassangrep.
 • NTB
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Samtidig skal sykehuset der leger behandlet ofre etter angrepet, som skal ha kostet 58 menneskeliv, ha blitt bombardert, ifølge AFP.

Det var tirsdag morgen at byen Khan Sheikhun i provinsen Idlib i Syria ble utsatt for et luftangrep.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble det brukt giftig gass mot den opprørskontrollerte byen.

I tillegg til de 58 drepte, mener de at minst 160 andre personer er skadet.

Syrias regjering avviser påstander om at syriske kampfly skal ha blitt brukt.

– Påstandene om at Syrias regjering har drept dusinvis av sivile i et kjemisk angrep mot en opprørskontrollert landsby nordvest i landet, er usanne, sier en høytstående sikkerhetskilde i Damaskus.

– Dette er en falsk anklage, sier kilden, som anklager opprørerne for å forsøke «å oppnå i mediene det de ikke greier å oppnå på bakken».

Strategisk viktig by

Bilder og videoer som er gjengitt i sosiale medier viser et større antall døde mennesker, hvorav flere barn, som har skader som er forenelige med eksponering for giftgass.

Døde sivile ligger i en garasje etter det som omtales som et giftgassangrep i Khan Sheikun i Idlib-provinsen.

Aftenposten kan ikke verifisere bildenes opphav, men innholdet i de mange ulike bildene og videoene som er publisert er sammenfallende.

Khan Sheikhun ligger nordvest i Syria, like ved den strategisk viktig hovedveistrekningen mellom Damaskus og Aleppo. Byen har rundt 50.000 innbyggere.

Titalls mennesker fikk pusteproblemer som følge av luftangrepet, og ofrene døde av kvelning og andre symptomer forårsaket av den giftige gassen, heter det. SOHR var ikke i stand til å bekrefte hva stoffet besto av. De fleste av de drepte og sårede er sivile, opplyser eksilgruppen, som har et bredt kildenettverk inne i Syria.

Frankrike ber om hastemøte i FN

Tirsdag ettermiddag melder AFP at Frankrike vil kalle inn til et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd etter gassangrepet i Syria.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller ifølge nyhetsbyrået, angrepet inhumant, og skal ifølge nyhetsbyrået ha sagt i en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin at dette kan true fredsforhandlingene.

Russland støtter regimet til president Bashar al-Assad, mens Tyrkia støtter visse deler av opprøret mot Assad.

Russiske myndigheter benekter imidlertid at de har gjennomført angrep i nærheten av Khan Sheikun.

Ifølge NTB sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini at Syrias president Bashar al-Assad bærer et spesielt ansvar for dette angrepet, fordi det er regimets plikt å beskytte befolkningen.

Også Norges utenriksminister Børge Brende reagerer sterkt på det som har skjedd.

En mann bærer et livløst barn inn på et sykehus etter det som omtales som et giftgassangrep.

CBS News: Mest sannsynlig nervegass

Ut ifra bildene og videoene av ofrene å dømme, mener en kilde CBS News har snakket med, at dette dreier seg om en nervegass. Mest sannsynlig sarin.

– Det ser ut til å være en nervegass. Hvis dødstallene er så høye som det hevdes er det sannsynligvis sarin, sier Hamish de Bretton Gordon til CBS News. Han er tidligere sjef for biologiske og kjemiske våpen i British Army.

 • – Syria har fraktet fire tonn sarin til Hizbollah

Krever gransking

Den syriske opposisjonen krever at FN gransker angrepet. Nasjonalkoalisjonen sier i en uttalelse at den krever at Sikkerhetsrådet samles til et hastemøte, åpner en umiddelbar gransking og tar de «nødvendige stegene for å sikre at de skyldige holdes ansvarlig».

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) undersøker opplysningene om tirsdagens angrep, og organisasjonen sier i en uttalelse at de er "svært bekymret" over meldingene om bruk av kjemiske våpen.

OPCW opplyser at granskere er i gang med å «samle inn og undersøke informasjon fra alle tilgjengelige kilder».

Motoffensiv

President Bashar al-Assads motstandere, i all hovedsak tidligere al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, nå kjent som Fateh al-Sham, kontrollerer nesten hele Idlib-provinsen.

Provinsen er blitt utsatt for luftangrep fra russiske og syriske fly, samt den amerikanskledede koalisjonen.

Tirsdagens angrep fant sted få dager etter at opprørerne anklaget styrker som er lojale mot president Assad for å ha brukt kjemiske våpen i en motoffensiv i Idlibs naboprovins Hama.

Les også

 1. Kraftig økning i amerikanske luftangrep i Irak og Syria under Trump

 2. SOHR: 198 sivile drept av USA-ledet koalisjon i Raqqa

 3. Kan det bli fred i Syria etter slaget om Aleppo?

Les mer om

 1. Syria
 2. FN
 3. Våpen
 4. Frankrike
 5. FNs sikkerhetsråd