Høyres søsterparti stuper etter at de åpnet døren for det innvandringskritiske Sverigedemokraterna

For ett år siden var Moderaterna Sveriges største parti. Nå kan det om kort tid være nummer fire.

Tilnærmingen til Sverigedemokraterna sender det svenske høyre ned i en bølgedal.

Denne uken passerte det innvandrerfiendtlige Sverigedemokraterna det svenske høyrepartiet på meningsmålingene. Det er første gang i målingenes historien til målingene for avisen Dagens Nyheter.

På to måneder har Moderaterna falt seks prosentpoeng på deres målinger.

Det største partiet er Socialdemokraterna, som er Aps søsterparti i Sverige, med 27 prosent. Det har også gått tilbake 2,2 prosent på målingen.

Nest størst er Sverigedemokraterna som nå har 18 prosent, og deretter følger Moderaterna med 17. Det er ni prosentpoeng mindre enn hva partiet hadde for ett år siden.

Trenden bekreftes også hvis man ser på aggregerte gjennomsnitt av flere målinger.

Moderaterna har der falt kraftig, og ligger i gjennomsnitt 7,9 prosentpoeng under nivået for ett år siden. Da var det på flere målinger Sveriges største parti, og i gjennomsnitt jevnstort med Socialdemokraterna.

Kan bli nummer fire

Nå puster Centern det svenske høyre i nakken med 13 prosent. Partiet har doblet sin oppslutning på ett år, og har spesielt stor fremgang fra desember og frem til i dag.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson kan glede seg over fortsatt fremgang.

Ifølge Dagens Nyheter har Moderaternas partileder Anna Kinberg Batras utspill om en ny linje overfor Sverigedemokraterna utløst en velgerflukt fra partiet. Hittil har Sverigedemokraterna vært isolert i svensk politikk, men Batra har åpnet for å ta regjeringsmakten før neste valg med hjelp fra Sverigedemokraterna.

Utspillet til Batra kom i siste halvdel av januar. Siden den gang har nedgangen for Moderaterna vært spesielt bratt, viser målingene. Socialdemokraterna har hatt en svak oppgang i samme periode, i likhet med Sverigedemokraterna.

Det er få land i Europa der det er en så klar front mellom de etablerte partiene og det høyrepopulistiske alternativet som i Sverige. Det er denne fronten som den svenske høyrelederen har utfordret.

– Det er klart det kjennes. Det er klart det er hyggeligere når det går bra enn når det er tøffer tider. Vi har en tøff periode nå, sier Anna Kinberg Batra i en kommentar.

Uvanlig dramatisk fall

– Et så stort fall på så kort tid er veldig uvanlig. Min tolkning er at mange ikke oppfatter Moderaternas nye linje som troverdig, sier sjefen for meningsmålingene hos Ipsos David Ahlin til Dagens Nyheter.

Meningsmålingen viser at Moderaternas plass som det største ikke-sosialistiske partiet, er truet.

I tillegg anser analytikere i Sverige det som usannsynlig at Sverigedemokraterna skulle bli et passivt støtteparti til en borgerlig regjering, uten å få noe igjen.

Verre enn for Socialdemokraterna

Nå sammenlignes det brutale fallet på meningsmålingene med det Socialdemokraterna opplevde da Håkan Juholt ledet partiet ut på en ørkenvandring i sine år som partileder i 2011–12.

Dagens Nyheter skriver at situasjonen for Moderaterna er verre enn Juholt-krisen.

Den gang var problemet knyttet til lederen, mens det for Moderaterna tyder på en krise som viser manglende tillit til ikke bare til lederen, men også til partiets politikk.