Brende urolig for hvem som skal ta makten i Raqqa

Væpnede kurdere utgjør en stor del av styrkene som nå omringer Raqqa. Utenriksminister Børge Brende (H) krever at de trekker seg ut igjen når kampene er over. 

Utenriksminister Børge Brende (t.v.) deltok onsdag på en Syria-konferanse i Brussel. Her er han sammen med Storbritannias utenriksminister Boris Johnson mens det holdes et minutts stillhet for krigsofrene.
  • NTB

Verken kurdiske styrker eller Syrias president Bashar al-Assad og hans regime bør stå igjen med herredømmet når kampen om Raqqa er over, mener utenriksminister Børge Brende. Han vil at innbyggerne selv skal få bestemme.

– Dette er sunniarabiske områder, sier Brende til NTB.

– Det er sunniarabiske stammer som holder til i Raqqa. Når man har fått frigjort disse områdene, er det utrolig viktig at disse stammene får betydelig innflytelse over området. Det mener jeg må være målet, sier han.

I farefullt kaos leter Børge Brende etter lange linjer i norsk utenrikspolitikk Harald Stanghelle

Omringet av opprørere

Raqqa er lenge blitt regnet som hovedsetet i Syria for ekstremistgruppen IS, også kjent som ISIL. Byen er i dag omringet av kurdiske og arabiske opprørere. Styrkene har nærmet seg byen fra nord, øst og vest. En offensiv antas å være nært forestående.

Situasjonen har skapt stor bekymring for hva som skal skje med sivilbefolkningen i byen. Ifølge nyhetsbyrået AP kan rundt 300.000 mennesker være fanget.

– I for eksempel Mosul i Irak har vi sett at ISIL bruker sivilbefolkningen som menneskelig skjold, sier Brende.

Fordømmer utsulting

Onsdag deltok Brende på en stor Syria-konferanse i Brussel. Der kom han med en kraftig advarsel mot de bruddene man tidligere har sett på krigens regler i beleiringen av byer som Aleppo nord i Syria.

– Det er opprørende hvordan folkeretten skamløst ignoreres. Bruken av beleiring og utsulting som krigsvåpen er simpelthen sjokkerende, sa Brende. Han bekrefter overfor NTB at de samme reglene må gjelde i Raqqa.

– Når man skal frigjøre områder som ISIL kontrollerer, skal man selvsagt forholde seg til krigens folkerett og de humanitære reglene i forbindelse med befrielsen, sier Brende. Norge opererer alltid i tråd med folkeretten, fastholder han.

– Det er en selvfølge for oss. Jeg forventer at koalisjonen mot ISIL gjør det samme når områder skal frigjøres fra ISIL, sier Brende.

Norsk støtte

Utenriksministeren mener kampen mot IS i Raqqa ikke kan sammenlignes med den formen for krigføring Assad-regimet har benyttet seg av andre steder, med bruk av både tønnebomber og kjemiske våpen.

De kurdiske og arabiske styrkene som omringer Raqqa, får betydelig støtte fra den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS i Syria og Irak. Norge deltar i koalisjonen. I Raqqa har koalisjonen bistått med omfattende bombardement fra lufta og spesialsoldater som er brakt inn for å veilede opprørerne.

Det har også vært flere luftangrep den siste tida der koalisjonens bomber skal ha rammet sivile syrere.

Advarer kurderne mot å bli

Ifølge Brende blir det viktig å sikre at ikke Assad eller Hizbollah rykker inn i byen når IS drives ut. Raqqa tilhører heller ikke kurderne, understreker han.

– Hvis kurdere er med på frigjøringen av Raqqa, er det viktig at de trekker seg tilbake etterpå. Dette er ikke naturlige områder for dem, sier Brende.

Den amerikanske generalløytnanten Stephen Townsend har tidligere sagt at han ikke tror kurderne vil bli stående i byen.

– Kurderne utgjør mindre enn 10 prosent av befolkningen. De kan ikke tvinge igjennom noe. De kan ikke diktere hva som skjer nord i Syria, sa han i forrige uke.

Kronikk: Norge mobiliserer for Syria Erna Solberg og Børge Brende