Verden

Trump-velgere som Earl «Curley» Parker (85) rammes kraftig av ny helselov. Likevel støtter han endringen.

WHEATLAND, WYOMING (Aftenposten): Earl «Curley» Parker (85) er blant dem som kan få dyrere helseforsikring dersom republikanernes helsereform blir vedtatt. Men han vil heller ha den enn noe Obama sto bak.

«Curley» Parker kjempet for USA i Korea-krigen. – Jeg følger med på nyhetene. Det ser ut til at vi bør dra tilbake dit for å gi nordkoreanerne en ny lærepenge, sier 85-åringen.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Få diskusjoner i USA er så betente som helsekrangelen som akkurat nå skaper alvorlig hodepine for president Donald Trump og republikanerne i Kongressen.

Planen, som ble lagt frem i forrige uke, vil sørge for at antallet amerikanere uten helseforsikring vil øke med 24 millioner, ifølge en uavhengig rapport som ble lagt frem av kongressens budsjettkontor på mandag.

I Wyoming, en av delstatene der det offentlige bidrar med de største tilskuddene pr. innbygger, vil effekten av den nye helsereformen bli brutal dersom den blir vedtatt i sin nåværende form: En gjennomsnittlig helseforsikring vil øke med 4183 dollar (rundt 35.000 kroner) i året, ifølge den uavhengige organisasjonen Center on Budget and Policy Priorities.

– Sliter litt med helsen, men jeg er sterk som en bjørn

Det bryr ikke Earl «Curley» Parker (85) i småbyen Wheatland, Wyoming seg om. Ikke så lenge en ny helsereform betyr å avskaffe Obamacare, helselovverket som ble innført i 2010.

– Alt er bedre enn noe Obama har laget! Obamacare? Den kan du skylle ned i do! sier Trump-tilhengeren, som fortsatt jobber på en ranch i området – til tross for noen vonde knær.

– Jeg sliter litt med helsen, men jeg er fortsatt sterk som en bjørn. Etter at Obamacare ble innført, har prisen på helseforsikringen min gått opp tre ganger. Jeg tror ikke på at president Trumps reform kan være noe verre enn det jeg har, sier Parker, en stolt veteran fra Korea-krigen på 1950-tallet.

  • Michael Knowles har skrevet USAs bestselgende bok. Den handler om demokratene og består av 266 blanke sider.

Republikansk lokalpolitiker: Forslaget er «det rene kaos»

Earl «Curley» Parker er riktignok misfornøyd med Obamacare, men ellers er han en mann som har lett for å le.

Rammer Trump-velgere

Analyser av forslaget til helsereform, blant annet utarbeidet og gjengitt i The New York Times, NBC og The Los Angeles Times, viser at endringene særlig vil ramme eldre, folk med lavere inntekter og dem som bor utenfor de store byene. Det er grupper der flere stemte på Trump enn på rivalen Hillary Clinton.

Fordi Parker er over 65 år gammel, har han krav på den føderale støtteordningen Medicare, som i teorien ikke berøres av det nye lovforslaget. Men det er flere elementer i Medicare som ble endret da Obamacare ble innført – og som også vil bli rammet dersom Obamacare blir avskaffet.

Foreløpig er det lite som tyder på at Parker får muligheten til å finne ut hvilken helsereform som er best eller verst. Republikanernes nye forslag er nemlig i alvorlig trøbbel.

Mange på partiets høyrefløy mener at det nye forslaget ikke er i nærheten av det de ønsker – å fjerne Obamacare fullstendig. Fra moderate republikanere frykter mange at velgerne vil straffe dem dersom de går med på en plan som kan øke forsikringspremiene og dermed tvinge mange til å avslutte helseforsikringen sin.

Flere ledende republikanere, deriblant senator Lindsey Graham, har gått ut og sagt at forslaget ikke kommer til å bli godkjent av Senatet i sin nåværende form.

– Forslaget er det rene kaos, sier Eric Barlow (50), en republikaner som sitter i Wyomings delstatsforsamling, til Aftenposten.

President Donald Trump holdt et valgkampmøte i Nashville, Tennessee onsdag ettermiddag. Der sa han blant annet at den nye helsereformen vil bli gjenstand for forhandlinger i tiden fremover.

Han utdyper:

– De prøvde å gjøre for mange ting på én gang, og de prøvde å gjøre det for fort. Det er ikke en gunstig løsning for noen.

Trump presses til å skrote hele helsereformen

I Washington, DC pågår det akkurat nå en febrilsk kamp mot klokken for å finne en løsning på krisen – som setter både partiet og presidenten i et svært dårlig lys.

Situasjonen er kinkig for republikanerne fordi de helt siden Obamacare ble innført i 2010 har lovet å avskaffe den fullstendig – før de endret dette til et løfte om å erstatte det med noe bedre.

Den er kinkig for presidenten fordi planen bryter med flere av valgløftene hans, ikke minst et sentralt punkt om at den føderale støtteordningen Medicare og Medicaid ikke skulle kuttes dersom han ble valgt. Den nye planen inneholder store kutt i Medicaid.

For en mann som lenge har vært opptatt av å sette navnet sitt på prosjekter han er involvert i, er Donald Trump tilsynelatende ikke begeistret for ideen om at den nye helsereformen skal få navnet «Trumpcare», et navn som allerede er blitt vanlig på folkemunne i USA.

Nå prøver en rekke kommentatorer og politikere på den konservative høyrefløyen å få Trump til å skrote hele planen for å unngå å ta skade av krisen, ifølge The Washington Post. I stedet håper de å legge skylden på Paul Ryan, speaker i Representantenes hus og mannen som har tatt lederrollen i republikanernes kamp mot Obamacare.

Paul Ryan, på sin side, gjorde det onsdag kveld klart i et intervju med Fox Business at president Trump var med på å utforme den nye reformen.

Trump er åpen for forhandlinger

Trump selv luftet sent på onsdag ideen om at hele den nye helsereformen, som ble presentert av Ryan som et ferdig produkt, ikke er mer enn et førsteutkast.

– Vi kommer til å ha forhandlinger, sa han i et intervju med Tucker Carlson på Fox News.

Presidenten så ut til å være åpen for å skrote hele planen da han ble spurt om alle de brutte kampanjeløftene.

– Hvis vi ikke kan ta vare på folk, kommer jeg ikke til å signere noe, fastslo han.

Den nye helsereformen skal etter planen opp til avstemming i Representantenes hus på torsdag.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Paul Ryan
  3. USA
  4. Obamacare