I ett år har FN advart uten å bli hørt. Nå står verden overfor den verste sultkatastrofen siden krigen.

Over 20 millioner mennesker risikerer å sulte ihjel i fire land, noe som er den alvorligste humanitære krisen siden FN ble etablert i 1945.

En gutt sitter utenfor et telt i en flyktningleier i Somalia. Her bor mennesker som har måttet flykte på grunn av tørken.
  • Per Kristian Aale

Først døde geitene. Deretter bukket kyrne under. Til slutt kamelene. Dyrene fikk for lite å spise. Sakte ble de svakere, og så begynte de å dø – én etter én. For mange mennesker på Afrikas horn er dyrene alt. Når dyrene dør, begynner menneskene å sulte.

– Vi har varslet om dette i et år, men ingen reagerer før vi nå ser at det blir en sultkatastrofe. Situasjonen er svært prekær med stor mangel på mat og vann, forteller Kirsten Engebak, stedlig representant for Somalia for Kirkens Nødhjelp.

Få reagerte

Afrikas horn har opplevd flere år på rad med lite eller ikke noe regn, og i regntiden sist høst kom det ikke en dråpe. Det har ført til en alvorlig tørke. I måneder og år har en rekke eksperter advart mot at det ville bli sultkatastrofe hvis ikke de lokale regjeringene og verdenssamfunnet gjorde noe drastisk. Knapt noen reagerte.

Ni måneder gamle Ali Assan er underernært på grunn av tørken som har rammet Somalia. Ifølge FN er 900.000 somaliske barn underernært.

Millioner av mennesker rammet

I mange land i Sahel-beltet, som strekker seg fra Senegal i vest til Etiopia i øst, har store deler av befolkningen akutt behov for mat. Ifølge FN skal 11 millioner mennesker i landene rundt Tsjadsjøen – Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger – trenge hjelp.

Noen fremholder at denne regionen er sentrum for klimaendringene, og at slik tørke kommer til å bli normalen. Andre mener at krig, uro og politisk vanstyre er hovedårsaken til den krisen vi nå ser, og at lite er blitt gjort for å grave brønner, bygge irrigasjonssystemer og omskolere befolkningen til et levesett som er mer motstandsdyktig mot et tørrere klima. Samtidig har befolkningen her blitt mangedoblet på noen få tiår, noe som har gjort situasjonen mye verre.

Den humanitære katastrofen i Somalia er blitt kraftig forverret på grunn av den islameske terrororganisasjonen Al-Shabab som fortsatt kontrollerer store områder i landet.

Trenger penger for å hindre katastrofe

Fredag ba FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien landene i FNs sikkerhetsråd om å stille opp økonomisk for å hindre en katastrofe i Jemen, Sør-Sudan, Somalia og nordøst i Nigeria. Hvis man ikke får til en betydelig innsats, vil millioner av mennesker sulte ihjel eller dø av sykdom, ifølge NTB.

O'Brien sa til sikkerhetsrådet at man trenger rundt 38 milliarder kroner i nødhjelp innen juli. I tillegg ber han om sikker og uhindret adgang for humanitær bistand og innsats for å avverge en katastrofe.

FN definerer en sultkatastrofe som når mer enn 30 prosent av barn under fem år er feil- eller underernært og når dødsraten ligger over to dødsfall pr. 10.000 innbyggere pr. dag.

– Allerede siden årets begynnelse har vi stått overfor den største humanitære krisen siden opprettelsen av FN. Nå er mer enn 20 millioner mennesker i fire land rammet av sult, sier O'Brien ifølge NTB.

Millioner av mennesker i Somalia er blitt tvunget til å flykte på grunn av tørken. Ifølge FN risikerer 20 millioner mennesker i fire land å dø av sult.

Krig forverrer situasjonen

Hardest rammet er Jemen der to tredjedeler av 19 millioner innbyggere trenger nødhjelp. Antall mennesker som ikke vet hvor de skal få sitt neste måltid fra, har økt fra tre millioner i januar til syv millioner i mars.

I 2014 tok opprørerne kontroll over store deler av Jemen. I mars året etter gikk Saudi-Arabia og en rekke andre land sammen i en militær offensiv for å bekjempe houthiene. Siden den gang har krigen rast i det fattigste landet på den arabiske halvøya.

Krig og konflikt har bidratt til å gjøre situasjon mye verre i flere andre områder slik som i Sør-Sudan og Nordøst i Nigeria der den islamistiske ekstremistgruppen Boko Haram i mange år har terrorisert sivilbefolkningen med selvmordsangrep, bortføringer og plyndringer. Boko Harams angrep har i tillegg spredt seg til Niger, Tsjad og Kamerun, melder nyhetsbyrået AP.

På Afrikas horn er mange mennesker avhengig av dyrene sine. Når dyrene dør, begynner menneskene å sulte.

Underernærte barn

I Somalia har man fått en regjering som fungerer, og en nordmann er blitt utnevnt til ny statsminister. Likevel kontrollerer fortsatt den brutale terrororganisasjonen Al-Shabab store områder i landet.

Tre år med tørke har ifølge FN ført til at 3 millioner mennesker mangler mat og 900.000 barn er underernært.

– I mars-april er det regntid. Hvis regnet ikke kommer da, orker jeg ikke tenker på hvor ille det vil bli, sier Engebak på telefon fra regionen.