Verden

Dette avslørte Mannings lekkede dokumenter

Aftenposten var et av mediene som fikk tilgang til dokumentene som Bradley Manning lekket til Wikileaks. Her er noen av sakene som ble laget.

Videoen av et amerikansk militærhelikopter som skjøt og drepte to journalister og flere sivile, skapte enorme reaksjoner da Wikileaks publiserte dem i 2010. Varslernettstedet hadde fått materialet av Bradley Manning.
  • Mathias Vedeler

Tirsdag ble Bradley Manning dømt for den største lekkasjen av klassifisert materiale i USAs historie.

Informasjonen som Manning lekket, ble til nyhetssaker som regjerte avisforsidene både i Norge og internasjonalt.

Her er noen av dem.

1. Helikopteret som drepte to journalister

Bradley Manning har innrømmet å ha lekket 470.000 graderte rapporter fra slagmarkene i Irak og Afghanistan og 250.000 hemmelige diplomatiske dokumenter.

Den mest kjente av Mannings lekkasjer er imidlertid kanskje videoen fra Irak som viser et amerikansk Apache-helikopter som skyter og dreper flere sivile, samt to Reuters-journalister.

Videoen, som Wikileaks ga tittelen «Collateral Murder», skapte stor debatt om USAs krigføring i landet. Den 17 minutter lange filmsnutten kan du se på Youtube (OBS: Sterke bilder!) .

2. USA skjulte sivile dødstall i Afghanistan

Varslernettstedet Wikileaks delte opprinnelig dokumentene som de fikk av Manning med flere internasjonale storaviser. Aftenposten fikk også tilgang til dokumentene, og var den eneste avisen som kunne bruke dem uten betingelser fra varslernettstedet.

Mandag ble Bradley Manning dømt for å ha lekket enorme mengder hemmelig, amerikansk informasjon. Her blir han eskortert ut av rettssalen tidligere denne måneden.

En av Aftenpostens saker handlet om sivile tap i et amerikansk bombeangrep i Bala Baluk-regionen i Afghanistan i 2009.— 26 sivile og 78 Taliban-krigere ble drept, konkluderte USAs etterforskningskommisjon i etterkant av hendelsen.

Dokumenter som Manning lekket og som Aftenposten fant, fortalte imidlertid et helt annet bilde. Informasjon fra Røde Kors, som USA behandlet som en statshemmelighet, viste at 89 sivile ble drept.

Saken kan du lese her.

3. Irans skjulte jakt på atombomben

En gjennomgang som Aftenposten gjorde av flere hundre av de hemmeligstemplede dokumentene, viste hvordan Iran jobbet systematisk for å skaffe deler, utstyr og teknologi i strid med FNs sanksjoner mot landets atom- og rakettprogram.

Over 350 iranske selskaper og organisasjoner var involvert i jakten på atom- og rakettutstyr.

Saken kan du lese her.

4. USA fikk lekket opplysninger fra NATO-sjefens kontor

«USA har hemmelige kilder i staben til NATOs generalsekretær. Kildene lekker dokumenter og opplysninger. Informasjonen er brukt til å stoppe utspill fra NATO-sjefen», lød ingressen i en annen sak som Aftenposten skrev.

I artikkelen dokumenteres, gjennom Mannings dokumenter, flere eksempler på at opplysninger fra kontoret til NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ble lekket til USA.

Saken kan du lese her.

5. Espen Barth Eide satte personlige interesser foran Norges

Nåværende utenriksminister, og daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap), satte personlige interesser foran norske interesser da han presset på for at Norge skulle sende styrker til Haiti, ifølge et av dokumentene fra den amerikanske ambassaden i Norge.

Les også

- Farlig, nasjonal sikkerhetsekstremisme

Eide skal ha presset på til tross for at det var i strid med ønsket fra militær toppledelse og et «motvillig byråkrati».Saken kan du lese her.

6. Slik strupet Israel palestinerne på Gaza

Før krigen på Gaza vinteren 2008/2009 holdt Israel den palestinske økonomien «på kanten av kollaps, uten å dytte den over kanten», ifølge et av ambassadedokumentene.

«Planen er å holde Gaza-økonomien i funksjon på det lavest mulige nivået uten å få en humanitær krise», het det i dokumentet.

Saken kan du lese her.

7. USA ba diplomatene sine om å spionere

På bakgrunn av Mannings dokumenter skrev The New York Times om hvordan skillet mellom spioner og diplomter ikke er så skarpt som mange kanskje tror.

Direktiver til amerikanske diplomater ga dem beskjed om å samle omfattende informasjon om utenlandske embetsmenn.

Kredtikkortinformasjon, forretningskort, telefonnumre, nummer på flybonuskort, timeplaner og «annen relevant biografisk informasjon», var blant det som USAs utenriksdepartement ba sine diplomater om å samle inn.

Saken kan du lese her.

8. Uheldige beskrivelser av ulike statsledere

En av sakene som fikk størst oppmerksomhet, handlet om hvordan amerikanerne karaktierserte ulike statsledere og personer fra andre land.

  • Tidligere president i Frankrike, Nicolas Sarkozy, ble kalt for «keiseren uten klær».
  • Russlands president Vladimir Putin ble beskrevet som en «alfahann».
  • Daværende diktator i Nord-Korea, Kim Jong-il, ble på sin side kalt en «kvapsete gammel type» som lider av «fysiske og psykiske traumer».
    Den britiske tabloidavisen Daily Mail dekket saken grundig. Saken kan du lese her.

Les også

  1. - Behandlingen av Bradley Manning var grusom og inhuman

  2. Assange: Hollywood-film et massivt propagandaangrep

  3. Aktor: - Bradley Manning drevet av ren arroganse