Faren til Alan (3) overlevde båtferden: - Guttene bare gled gjennom hendene mine

Kun Alans far, Abdullah, overlevde flukten fra Syria. Broren Galip (5) og moren Rehen døde i forsøket på å nå Europa.

ta8bf990_doc6m2zb7kqkqx1bjty1o12-ktVW2nx2_h.jpg

Den lille gutten var én av 12 syriske flyktninger som døde i forsøket på å nå EU og den greske øya Kos.

Med en rød T-skjorte og en shorts ble gutten skyllet i land på den tyrkiske siden av Middelhavet. Han ble funnet tidlig onsdag morgen, og en tyrkisk tjenestemann fikk den triste oppgaven å bringe den døde kroppen opp fra sjøkanten.

Bildet av den livløse gutten som ligger i vannkanten på en strand i den tyrkiske byen Bodrum har rystet Europa.

— Vi vil at hele verden skal se hva som skjedde med oss her i landet vi søkte tilflukt i for å slippe unna krigen i vårt hjemland, sa guttens far, Abdullah Kurdi, mens kistene til familien hans ble lastet inn i en begravelsesbil i Mugla i nærheten av Bodrum i Tyrkia torsdag.

— Vi vil ha verdens oppmerksomhet på oss, så de kan forhindre at det samme skjer med andre. La denne bli den siste, sa han til Reuters.

Faren drar tilbake til Syria

Abdullah Kurdi, far til gutten Aylan (3) som ble funnet druknet på stranden i Bodrum, gråter på vei ut av huset der sønnen er obdusert.

Abdullah Kurdi er den eneste i familien som overlevde da gummibåten de satt i, kantret rett utenfor den tyrkiske byen Bodrum. Han ble funnet delvis bevisst på den tyrkiske siden av grensen.Også guttenes mor druknet.

— Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, sier Abdullah Kurdi i sitt vitnemål til politiet, som flere tyrkiske medier har gjengitt.

- Takket nei til canadisk statsborgerskap

Til Guardian sier Kurdi at han nå vil reise tilbake til Syria. Målet var å fly til Canada, der familien hadde slektninger. Men så langt kom de aldri. Til Reuters sier han at han i etterkant av tragedien har fått tilbud om statsborgerskap fra canadiske myndigheter, men Kurdi har takket nei.

I stedet vil han nå gravlegge familien i hjembyen Kobane.

— Deretter vil jeg være hos dem for alltid, sier han til Guardian.

Et liv med krig

Alan og familien var fra den krigsherjede syriske byen Kobani på grensen til Tyrkia. 3-åringen opplevde aldri noe annet enn krig, skriver den svenske avisen Aftonbladet. Kobani som hovedsakelig består av kurdiske innbyggere var lenge omringet av terrorgruppen Den islamske staten (IS). Det har vært mange harde kamper. Tidlig i sommer drepte IS mellom 150 og 230 mennesker, skriver den britiske avisen The Independent.

Alans familie hadde slektninger i Canada, og derfor ville de flykte dit melder den canadiske avisen Ottawa Citizen. Familien tok seg først gjennom Tyrkia, og deretter tok de båt for å komme seg over til Hellas. Fra det tyrkiske fastlandet ser man rett over til den greske øya Kos, avstanden er bare 4 kilometer på det korteste.

Familie i Canada

Målet var deretter å fly til Canada, men så langt kom de aldri. Kun Alans far, Abdullah, overlevde. Søsteren hans forteller at han nå ønsker å returnere til Kobani med sin døde kone og to døde barn for å begrave dem der.

– Jeg hørte nyheten klokken fem i dag tidlig, fortalte Teema Kurdi, Abdullahs søster, til Ottawa Citizen onsdag.

Hun hadde fått en telefon fra en annen slektning som fortalte om hva som hadde skjedd.

Toppolitikere krever handling

Bildene av Alan har fått voldsom spredning, også blant sentrale politikere.

— Han hadde et navn: Alan Kurdi. Rask handling kreves. En mobilisering i hele Europa trengs raskt, skriver Frankrikes statsminister Manuel Valls på Twitter.

Det er Peter Bouckaert, nødhjelpssjefen i Human Rights Watch, som har delt bildet av den døde treåringen på sosiale medier og sørget for at det nå er trykket i storaviser verden over, ifølge NTB.

I et blogginnleggskriver han at han ikke kunne la være å tenke på sine egne barn da han så bildet av treåringen.

– Noen sier at dette bildet er for støtende til å dele videre på nettet eller trykke i våre aviser. Men det jeg synes er støtende, er at druknede barn skylles opp på strendene våre når mer kunne ha blitt gjort for å hindre at de dør, skriver han.

12 av 23 døde

Totalt var det 23 mennesker som dro fra land fra Bodrum-halvøya i Tyrkia i et forsøk på å nå den greske øya Kos.

12 av dem er bekreftet døde, blant dem fem barn. Syv ble reddet, og ytterligere to kom seg i land med redningsvester. To er fortsatt savnet.

The Independent forteller at de dødes eiendeler ble skyldt opp på stranden i Bodrum.

De 23 flyktningene skal ha forsøkt å ta seg over i to gummibåter. Alan skal ha vært i den andre båten som veltet like etter at den tok av fra land.

Hør redaktør Trine Eilertsen og podcasten Aftenpodden gå gjennom hvorfor Aftenposten valgte å publisere bildene av Alan, og de interne reaksjonene i etterkant.

Tidligere i sommer møtte Aftenposten fire flyktninger som fortalte om møtet med menneskesmuglerne og om den farefulle båtreisen til Europa. Les her hvordan de opplevde å sitte i en liten båt på havet.

(Aftenposten og andre medier brukte først navnet Aylan på gutten somdruknet. Ifølge familien skal navnet staves Alan, og Aftenposten har derfor endret dette i våre artikler.)