Borgerrettighetslederen Julian Bond død

Den amerikanske borgerrettighetslederen Julian Bond, som i mange år ledet organisasjonene NAACP og Southern Poverty Law Center, er død, 75 år gammel.

Julian Bond
  • Ntb

Julian Bond var fra Tennessee og kjempet i første rekke i USAs borgerrettighetsbevegelse på 1960-tallet, som krevde like rettigheter for USAs afroamerikanere.

USAs president Barack Obama hyllet ham som en helt og sa at det hadde vært et privilegium å kalle ham en venn.

— Julian Bond bidro til å gjøre dette landet bedre, og hvilken bedre måte å bli minnet enn det, sa han.

Bond startet sin kamp med å være blant grunnleggerne av Students Nonviolent Coordinating Committee (SNCC), som sto for «sit-in»-protester mot at svarte ikke hadde adgang til mange kafeer i Sørstatene.

I 1965 ble han valgt inn i delstatsforsamlingen i Georgia, men fordi han var åpen motstander av Vietnamkrigen, ble han nektet å innta sin plass i forsamlingen.

Det ble omgjort av USAs høyesterett, som i sin kjennelse sa at han var fratatt sin ytringsfrihet, og ga forsamlingen ordre om å slippe ham inn. Han var medlem av forsamlingen i 20 år.

I 1998 ble han valgt til leder for NAACP, som han sto i spissen for i elleve år, og i de siste årene var han honorær leder for Southern Poverty Law Center.