Verden

Gjerningsmannen i tyrkisk selvmordsangrep identifisert

Skal være en 20 år gammel tyrkisk universitetsstudent.

En selvmordsbomber tok med seg 32 ungdommer i døden i Tyrkia. Det var en konferanse av unge sosialister som ble rammet. Mange av de omkomne ble dekket til med aviser. Foto: AP foto

  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Tirsdag hadde tyrkiske myndigheter klart å identifisere gjerningsmannen bak det dødelige selvmordsangrepet i den tyrkiske provinsen Sanliurfa. Mannen ble identifisert ved hjelp av DNA, og i dag ble det klart at det skal ha vært en 20 år gammel universitetsstudent fra naboprovinsen Adiyaman som stod bak selvmordsangrepet.

Det etterforskes fortsatt om det kan ha vært en gjerningsperson til involvert i angrepet der 32 mennesker ble drept og over 100 skadet. Angrepet var rettet mot et ungdomsshus i den tyrkiske byen Suruc, som ligger rett over den syriske grensen fra byen Kobane.

Dro for seks måneder siden

En offisiell talsmann som Reuters har snakket med, opplyser at 20-åringen selv var kurder. Han skal ha hatt forbindelser til en annen mann som mistenkes for å stå bak et bombeangrep på et prokurdisk møte holdt før valget i Tyrkia tidligere i år.

Moren til den identifiserte 20-åringen sier til en tyrkisk avis at begge sønnene hennes forsvant for seks måneder siden og for 10 dager siden kom 20-åringen tilbake.

— De ville ikke fortelle oss hvor de dro eller hva slags jobb de hadde funnet. Jeg vet ikke om han ble med IS, forteller moren til avisen.

Den yngre broren er fortsatt borte.

To døde politimenn

To politimenn ble også funnet døde i Sanliurfa-provinsen onsdag, men politiet sier det skal dreie seg om et drap og et selvdrap, ifølge den tyrkiske nyhetskanalen NTV.

Det var til å begynne med uklart om angrepet hadde «terroristtilkoblinger», ifølge guvernør Izzetin Kucuk, siden de to politimennene ble funnet døde i samme provins som mandagens selvmordsangrep fant sted i.

Fyrverkeri avfyrt av demonstranter som fordømmer mandagens selvmordsangrep i den tyrkiske byen Suruc, eksplodere over tyrkisk opprørspolitifolk i Istanbul, tirsdag 21. juli. Foto: AP Photo / Lefteris Pitarakis

DemonstrasjonerTyrkia har vært preget av flere demonstrasjoner siden selvmordsangrepet fordi den kurdiske minoriteten i landet mener Tyrkia har gjort for lite for å beskytte den hovedsaklig kurdiske befolkningen som bor på grensen mot Syria, fra den selverklærte Islamske staten (IS).

Tyrkias president Racep Tayyip Erdogan ga umiddelbart IS skylden, men så langt har ingen gruppe påtatt seg skyld for angrepet.

I Istanbul samlet flere hundre seg på Taksim-plassen i sentrum av byen, mens de ropte slagord mot Erdogan og hans politiske parti AKP. Ifølge vitner var demonstrasjonen i all hovedsak fredelig, men et par av demonstrantene kastet flasker mot opprørspolitiet. De ble imidlertid møtt med både vannkanoner og tåregass fra opprørspolitiet som forsøkte å spre demonstrantene.

Forverrer forholdet mellom PKK og myndighetene

Også på sosiale medier kokte det etter terroren mandag. Under emneknaggene #Terroristturkey og #TerroristErdogan manet kurdere til opprør.

PKK-krigere forbereder seg til å dra ut til en posisjon som har blitt rammet av den Islamske statens bilbomber i Sinjar den 11. mars 2015. Foto: REUTERS / Asmaa Waguih

Tyrkiaekspert Einar Wigen sa tidligere til Aftenposten at angrepet kan gi store konsekvenser innenriks, spesielt i forhandlingene mellom Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og myndighetene. I 2013 kom partene til enighet om en skjør våpenhvile etter over 20 år med konflikt.— Dette kan definitivt forsure forholdet mellom den tyrkiske staten og PKK, tror Wigen.

Bildeforbud på sosiale medier

Nettsteder og sosiale medier, inkludert Twitter, har onsdag fått forbud mot å vise nærgående bilder av mandagens dødelige angrepifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou Agency.

Bilder av eksplosjonen var å finne overalt på sosiale medier og blant flere medier kort tid etter angrepet.

Rettsavgjørelsen forbyr kringkasting av opptakene som viser selve eksplosjonen, og sier videre at nettsteder som ikke fjerner relatert innhold vil bli blokkert, ifølge dommen.

Tyrkias telemyndigheter, BTK, var ikke involvert i avgjørelsen om å blokkere Twitter, og det jobbes for å få oppheve forbudet.

Samme dag som sikkerhetsmøte

Statsminister Ahmed Davutoglu leder i dag et regjeringsmøte om økt sikkerhet langs landets grenser. Under et besøk i Sanliurfa tirsdag, sa statsministeren at det er svært sannsynlig at selvmordsbomberen hadde forbindelser til IS.

Han sa også at Tyrkia nå vil trappe opp sikkerheten langs den over 900 kilometer lange grensen, der kontrollen lenge har vært kritisert av Tyrkias vestlige partnere for å være for slapp.

Han pekte på problemene med å overvåke grensen for å hindre IS og fremmedkrigere i å krysse, samtidig som den må forbli åpen for de tusener av mennesker som rømmer fra krigen i nabolandet.

Les også

  1. Etterlatte tok farvel med tyrkiske bombeofre

  2. Tyrkia-terror skaper økt spenning og demonstrasjoner

  3. Dødstallene stiger etter blodig IS-angrep

Folk forbereder graver for ofrene som ble drept i mandagens bombeangrep, på en gravlund i Suruc, sørøst i Tyrkia, 21. juli 2015 Foto: REUTERS / Stringer

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Terror
  3. Tyrkia