Alibaba vil gjøre Hongkong-avis internasjonal og gratis, journalister frykter Kinas sensur

Papirutgaven vil bestå, lover nettgiganten som fredag kjøpte South China Morning Post (SCMP). Men vil Alibaba holde løfter om fortsatt redaksjonell frihet?

Jack Ma (i bildet) og hans Alibaba Group har kjøpt The South China Morning Post og vil gjøre den til en internasjonal formidler av nyheter om Kina, uten betalingsmur på nettet. Enkelte frykter for den redaksjonelle friheten til den tradisjonsrike avisen.
The South China Morning Post er Hongkongs ledende engelskspråklige avis. Fredag ble det kjent at Alibaba-gruppen fra Hangzhou i Kina kjøper utgiverselskapet SCMP Group.

— Noen sier at avisbransjen er på vei inn i solnedgangen. Vi ser det ikke slik. Vi ser den som en mulighet til å bruke vår teknologiske ekspertise og våre digitale slagkraft til å formidle nyheter slik det aldri har vært gjort før, sier Joseph Tsai, viseformann i Alibaba-gruppens styre.

SCMP skriver selv om oppkjøpet at avisens «tradisjon for å dekke hele Kina på en objektiv og balansert måte» ifølge Tsai vil hjelpe mennesker i hele verden til bedre forståelse av den asiatiske stormakten – og dermed i sin tur også Alibabas forretningsideer.

Flere journalister, ingen betalingsmur

Partene har ikke opplyst hva Kinas største netthandelsselskap har betalt for den tradisjonsrike, engelskspråklige nyhetsformidleren. Da overtagelsen ble kjent sent fredag kveld, lokal tid, lovet Alibaba å investere i de redaksjonelle avdelingene, og særlig i de digitale plattformene. Men «The Post» skal fortsatt også komme ut i papirutgave, ifølge Joseph Tsai, som anerkjenner den gamle fullformatavisens «ikoniske status».

Alibaba vil bruke penger på å ansette flere journalister og redaktører for å opprettholde kvaliteten. Samtidig fjernes betalingsmuren på nettet:

— Betalingsmur er for tungvint, selv for dem som ønsker å betale. Hvorfor ikke gjøre innholdet mer tilgjengelig for alle? På global basis, på en mobilapp, på mobiltelefon? Det er vår filosofi som et internettselskap at ingen bør betale for tjenester eller innhold. De som får regningen, er annonsørene som ønsker å nå disse brukerne, sier Tsai.

Norske selskaper er aktuelle for samarbeid, Alibaba vil gjerne

Les også

selge norske varer i Kina

Han erklærer at målet er å gjøre SCMP til en global medieaktør som skal dekke Kina for lesere verden rundt.

— SCMP er enestående. Det er den eneste engelskspråklige avisen i Hongkong som alle leser. Vi ser dette som en stor mulighet til å skape et unikt produkt for alle som ønsker å vite mer om Kina og forstå landet, enten du bor i New York eller London eller et annet sted der det snakkes engelsk, sier Tsai til avisen han fredag kjøpte på vegne av konsernet som fortsatt har grunnlegger Jack Ma (51) som styreformann.

Barometer for pressefriheten

Alibaba har hovedkontor i Hangzhou, 18 mil sørvest for Shanghai og ble stiftet av Ma i 1999. Med en formue på mer enn 195 milliarder kroner er Alibabas toppsjef en av Kinas aller rikeste menn.

Den tidligere britiske kolonien Hongkong er en spesiell administrativ region (SAR) i Kina, med delvis selvstyre og med friere medier enn i resten av landet.

Husker du paraply-revolusjonen? Senhøsten 2014 demonstrerte studenter i Hongkong mot en udemokratisk valgordning:

Les også

Kina til Hongkongs leder: Ikke skyt

Når nå en mektig økonomisk aktør i Fastlands-Kina kjøper «The Post», er det ikke unaturlig at mange frykter for hva som vil skje med avisens til nå forholdsvis uavhengige redaksjonelle linje, som har vært under økende press fra Beijing de senere år.

Kinesiskspråklige dagsaviser kan nok være mer innflytelsesrike. Men SCMP har en viktig posisjon, ikke minst i den engelskspråklige eliten som fortsatt dominerer Hongkong, og endringer i den 112 år gamle avisens redaksjonelle linje blir ansett som et «barometer for pressefrihet under kinesisk styre», slik The Wall Street Journal uttrykker det.

Blant dem som er kritiske til oppkjøpet er Hongkongs journalistforbund, som mener at Alibaba-gruppens kontroll over SCMP kan føre til at pressefriheten i regionen får dårligere vilkår.

— Beijings oppfatninger

Snart er «The Post» ikke annet enn en Hongkong-utgave av kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad, skriver den modige og uavhengige Beijing-baserte kommentatoren Cai Shenkun på Wechat.

Wen Yunchao, tidligere journalist i den kinesiske storbyen Guangzhou, nå i USA-eksil, skriver i sin kommentar på Twitter at SCMP har allerede tapt sin redaksjonelle frihet og at avisen i dag ikke skiller seg stort fra den statskontrollerte China Daily.

Også lesere reagerer negativt:

— Jeg kommer fortsatt til å lese «The Post». Men heretter blir det nok mest for å orientere meg om hva Beijing-regimet mener, sier demokrati-aktivisten og sosialarbeideren Jonathan Chan Ching Wa(51) på telefon fra Hongkong til Aftenpostens Beijing-kontor.

Chan er blant dem som nå tror regionens viktigste avis på engelsk vil miste mye av det den har igjen av redaksjonell frihet.

— Vi har sett dette skje med andre aviser og med radio-og TV-kanaler her i Hongkong. Flere og flere medier kjøpes opp av kapital fra Fastlands-Kina og blir talerør for Beijing. Det som nå skjer, innebærer at «The Post» helt vil minste sin posisjon som et fyrtårn for demokrati og frihet, tror Jonathan Chan, som deltok i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989 og var vitne til blodbadet da hæren ble satt inn mot studentene.

Les Jonathan Chan Ching Was minner om massakrene i Beijing:

Les også

Jeg hørte folk som ropte: De skyter på ordentlig! De prøver faktisk å drepe oss!

Avhengig av tillit

Joseph Tsai understreker for sin del at de nye eierne vil legge avgjørende vekt på å beholde den tilliten lesere og brukere har til SCMP:

— Har vi ikke denne tilliten, kan vi ikke få flere lesere. Som eiere vil vi la redaktørene bestemme den redaksjonelle linje og avgjøre hvordan saker skal dekkes. Dette er vårt grunnleggende prinsipp, hevder Tsai.

Han synes likevel å gi visse føringer når han skal forklare hvorfor Alibaba ikke er helt fornøyd med utenlandske mediers dekning av Verdens 2. største økonomi. Han påstår at vestlige nyhetsorganisasjoner ser Kina «gjennom en meget spesiell linse»:

— Vi mener ting bør bli presentert slik de er. Formidle fakta, fortelle sannheten, dette er prinsippet vi skal handle etter.

Grunnleggende prinsipper

Hongkongs journalistforbund viser til at Tsai i et intervju om saken uttalte følgende: »Den nåværende nyhetsdekningen av Kina er hverken fullstendig eller sunn, fordi de alle (mediene, red.anm.) har en vestlig vinkel. Det er en av mange vinkler. Jeg håper at vi kan bruke en annen, mer objektiv vinkel for å undersøke Kina».

På bakgrunn av blant annet denne uttalelsen mener forbundet at det kan være grunn til å trekke i tvil Albabas garanti om full redaksjonell frihet.

— Den såkalte «andre vinkel» som Tsai foreslår, ville innebære ytterligere restriksjoner når det gjelder «The Posts» rapportering om Kina. Profesjonelle medier bør uansett legge universelle verdier som menneskerettigheter, likhet og rettssikkerhet til grunn for sin rapportering om alle land, skriver Hongkong-journalistenes organisasjon i en kommentar til Alibabas oppkjøp.

facebook.com/jorgenlohne

Innvandringskritiske partiers vekst i Europa etter flyktningkrisen er tema for ukens utenrikspodkast. Lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.