Verden

Melania Trump utpekes selv som syndebukk etter taleskandalen

Donald Trumps valgkampapparat hadde hyret inn to av USAs fremste taleskrivere til Melania Trump. Men hun vraket store deler av forslaget, og bestemte seg for å gjøre jobben selv.

Enkelte passasjer fra talen til Donald Trumps kone Melania til det republikanske landsmøtet mandag var tilsynelatende kopiert fra Michelle Obamas tilsvarende tale for åtte år siden.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Det er konklusjoneni en artikkel som The New York Times publiserte tidlig onsdag morgen norsk tid. Den anerkjente storavisen har snakket med over et dusin kilder i og nær Trumps valgkampstab. Mange av dem har gitt sin versjon under løfte om anonymitet fordi detaljene egentlig skulle forbli konfidensielle.

Rappet tilsynelatende flere passasjer

Resultatet av Melanie Trumps inngripen ble at enkelte passasjer fra talen til hennes til det republikanske landsmøtet mandagkveld amerikansk tid var tilsynelatende kopiert fra Michelle Obamas tilsvarende tale for åtte år siden. Den tilsynelatende plagieringen dominerte nyhetsbildet i USA tirsdag.

Under kan du se noen av likhetene i talene til Melania Trump og Michelle Obama

De to taleskriverne, Mattew Scully og John McConnell, sendte ifølge avisen et utkast allerede i juni. Men de fikk aldri noen tilbakemelding.

Melanie Trump følte seg ikke komfortabel

«Bak veggene i Trump Tower viste det seg, at fru Trump hadde bestemt seg for at hun ikke følte seg komfortabel med teksten og begynte å ta den fra hverandre og bare lot en liten del av originalen bli igjen», skriver The New York Times.

Under kan du se video med likhetene

Skrev kjent Bush-tale til nasjonen

CV-ene viser at de to taleskriverne ikke er hvem som helst. Blant annet hjalp de til med å skrive talen som George W. Bush holdt til nasjonen etter terrorangrepet 11. september 2001. The New York Times omtaler det som en «signatur-tale i politisk talekunst».

  • Trump-kampanjen nekter for tale-plagiat: – Helt vanlige ord

Trumps rådgivere og støttespillere kom med ulike versjoner tirsdag om taleskandalen. Enkelte gir Hillary Clinton skylden, som Trumps valgkampsjef Paul Manafort.

Det var først da de så talen live på TV at de to opprinnelige taleskriverne ble klar over hvor store endringene var. Andre taleskrivere forteller til storavisen at de som endte opp med å skrive talen, ikke kan ha fulgt normale rutiner for kvalitetssikring, inkludert å kjøre den gjennom programvare som sjekker om deler av teksten er kopiert eller plagiert.

Vår kommentator Frank Rossavik er på landsmøtet: Republikanerne har kun Clinton-hatet å håpe på

Fikk hjelp

Det er uklart hvor stor del av den endelige talen som er skrevet av Melania Trump. The New York Times skriver at den tidligere ballettdanseren Meredith McIver, som er blant dem som har jobbet med noen av Donald Trumps bøker, også har vært inne i prosessen. Hun har også utdanning innen engelsk, og Think Like a Billionaire er blant bøkene hun har vært involvert i.

Det var Trumps svigersønn Jared Kushner, som har en sentral rolle i valgkamporganisasjonen, som bestilte talen. Han roste utkastet til de to profesjonelle taleskriverne.

Les mer om

  1. USA-valget 2016