Erdogan sender SMS til folket: «Stå imot terroristene»

Tyrkias president skal ha sendt tekstmeldinger til millioner av tyrkiske mobilbrukere torsdag. Erdogan oppfordrer dem til å bli i gatene og trosse «terroristene», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

En snau uke etter det mislykkede militærkuppet i Tyrkia tyr president Recep Tayyip Erdogan til nye metoder. En tekstmelding som formaner til lojalitet fra det tyrkiske folk, ble sendt ut til millioner av mobilbrukere etter at landet erklærte unntakstilstand.

Dette er ikke første gang Erdogan når ut tyrkere via telefon. Dagen etter kuppforsøket sendte han en melding til millionvis av mobiltelefoner i landet, der han oppfordret folket til å «ta vare på demokratiet og freden» og «vise motstand mot de svake aksjonistene», skriver NRK.

I tillegg har presidentens FaceTime-intervju, som ble vist på direktesendt TV under kuppforsøket, vakt stor oppsikt.

Kontroversielle tiltak

Tyrkiske myndigheter har iverksatt flere kontroversielle tiltak i kjølvannet av kuppforsøket. I tillegg til at nesten 10.000 personer er pågrepet, er over 50.000 mennesker arrestert eller sparket fra jobbene sine. Onsdag kom det frem at også utdanningssektoren står overfor store omveltninger.

Erdogan har også sagt at han er villig til å gjeninnføre dødsstraff hvis folket «forlanger det».

Hyller folket

Til tross for den voksende hevnlysten i landet, ser det ut til at Erdogan har tillit til sine tilhengere. Dette kan henge sammen med folkets rolle under den skjebnesvangre kvelden - kuppforsøket ble i stor grad slått tilbake da tusenvis av tyrkere tok til gatene for å forsvare presidenten og myndighetene. 232 mennesker mistet livet.

I en tekstmelding utstedt torsdag morgen, oppfordrer Erdogan folket til å fortsette sin innsats mot såkalte «terrorister» i landet. Ifølge New York Times skrev han følgende i meldingen til sine landsmenn: «ikke forlat den heltemodige motstanden du har satt opp for ditt land, hjemsted og flagg».

Trusler mot Gülen

Den amerikanske avisen tolker også tekstmeldingen som en «trussel» mot motstandere av sittende myndigheter, spesielt mot tilhengere av den muslimske predikanten Fethullah Gülen. Presidenten skal angivelig ha skrevet at fortsatt motstand vil «lære forræderen, terroristen, en lekse».

Hvorvidt Fethullah Gulen faktisk var involvert kuppforsøket er fortsatt ikke avklart, og tyrkiske myndigheter har ikke fremlagt bevis som underbygger dette. Selv har Gulen avvist alle anklager.