Verden

Politikvinne: – Ble presset av myndighetene til å endre Nice-rapport

Innenriksminister Bernard Cazeneuve truer med å saksøke henne for ærekrenkelser.

  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En politikvinne sier Frankrikes innenriksdepartement presset henne til å endre en rapport om sikkerhetstiltakene i Nice på nasjonaldagen da 84 mennesker ble drept.

Sandra Bertin, som har ansvaret for overvåkingskameraene i den sørfranske byen, sier en ikke navngitt tjenestemann i departementet ba henne skrive i rapporten at det nasjonale politiet var utplassert to steder i byen den skjebnesvangre natten.

  • Prøvde å stanse massedrapsmannen: Scooter-helten overlevede

– Det er mulig de var der, men jeg ser dem ikke på videoopptakene, sier Bertin til avisen Journal du Dimanche.

– Han beordret meg til å skrive i rapporten at det nasjonale politiet var til stede på spesifikke steder der jeg ikke hadde sett noe til dem, forklarer hun. Hun sier tjenestemannen ringte henne dagen etter at Bertin sier hun ble oppsøkt av en «kommissær».

– Ondsinnet kampanje

Innenriksminister Bernard Cazeneuve avviser Bertins påstand og truer med å saksøke politikvinnen for ærekrenkelser. Kontoret hans nekter for å ha sendt noen til Nice, slik Bertin hevder.

Cazeneuve har fått mye kritikk, og det har kommet krav om at han må gå av i etterkant av angrepet på den franske nasjonaldagen. Han sier han vil svare på «den ondsinnede kampanjen» mot ham fra opposisjonspolitikere fra Nice.

Også sjefen for det nasjonale politiet har følt et behov for å ta til motmæle. Søndag sa han at «de manipulerende angrepene på politiet, dets ledere og minister må slutte». Fredag så president François Hollande seg nødt til å si at han fortsatt har «full tillit» til Cazeneuve og lovte åpenhet rundt sikkerhetstiltakene i Nice.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve (t.h.), her fotografert sammen med statsminister Manuel Valls, har fått mye kritikk etter angrepet i Nice.

Vil slette opptak

I tillegg til påstander om svakheter i sikkerhetsarbeidet, har det kommet sterke reaksjoner etter at påtalemyndigheten ba om at overvåkingsvideoer skulle slettes. Lokale myndigheter mener dette er ensbetydende med å «ødelegge bevismateriale», mens påtalemyndigheten sier det er for å hindre at sjokkerende materiale lekker ut.

84 mennesker ble drept da 31 år gamle Mohamed Lahouaiej-Bouhlel kjørte inn i en folkemengde på Promenade des Anglais langs stranden i Nice. Flere hundre personer ble skadet i angrepet. 31-åringen ble til slutt skutt og drept av politiet.

Les mer om

  1. Terrorangrepet i Nice
  2. Politiet
  3. Nice