Nytimes: EgyptAir-flyet brøt sammen i lufta

EgyptAir-flyet som styret i Middelhavet i mai gikk mest sannsynlig i oppløsning i lufta etter en brann ombord, skriver The New York Times.

Foto: Reuters / NTB scanpix

En brann i, eller i nærheten av cockpiten må raskt ha overmannet kabinpersonalet, opplyser egyptiske tjenestemenn involvert i etterforskningen tilavisen.

Les også

EgyptAir-styrten: Flyets svarte bokser bekrefter røyk fra toalettene

Det er ennå ikke klart om brannen skyldes en teknisk svikt, eller om det var noen som sto bak.

Trodde det var eksplosjon

Etterforskere har undersøkt skader på flykroppen og passasjerer for å danne seg et bilde av hva som har skjedd.

Ut ifra plasseringen av disse i forhold til hverandre, kan de konkludere med når brannen inntraff. Vrakdelene fra EgyptAir-flyet er svært spredt, og det betyr ofte at flyet har eksplodert eller gått i oppløsning i lufta.

EgyptAirs rute 804 på vei fra Paris til Kairo styrtet i middelhavet 19. mai. Flyet ble funnet i midten av juni - én måned etter at det forsvant.

Det ble lenge spekulert i om styrten skyldtes en eksplosjon, men dette har senere blitt tilbakevist. Funn fra flyets ferdskrivere tyder på at det brøt ut brann i flyet før det styrtet.

Uanstrengt stemning i kabinen

Ifølge en egyptisk flytjenestemann gir opptaket fra cockpiten inntrykk av at det var en uanstrengt stemning i kabinen bare minutter før ulykken inntraff.

De ansatte spilte musikk og småpratet da kaptein Muhammad Shoakair oppdaget at det var en brann ombord. Det siste som er tatt opp på taleregistratoren er at kapteinen ber annenflygeren om å hente et brannslukningsapparat.

Flyet av typen Airbus A320 hadde 56 passasjerer, i tillegg til sju besetningsmedlemmer og tre sikkerhetspersonell. Alle som var ombord omkom, blant dem 40 egyptere og 15 franskmenn