Erdogan stenger over to tusen institusjoner

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan utstedte lørdag en offentlig ordre (dekret) om at 2.341 statlige institusjoner må stenge, ifølge NTB.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under et intervju med nyhetsbyrået Reuters på presidentpalasset i Ankara.

Nyheten om presidentens påbud kommer kort tid etter at Erdogan-regjeringen suspenderte over 15 000 ansatte under utdanningsdepartementet.

Regjeringen har også trukket tilbake lisensen til 21.000 lærere i private institusjoner, og krevd at over 1500 fakultetsledere skal si opp. I tillegg til dette er akademikere i Tyrkia nektet å reise utenlands etter at presidenten i landet innførte unntakstilstand.

Dagens påbud rammer ikke bare utdanningssektoren, men også sentrale institusjoner innenfor blant annet helse og veldedighet.

Presidentens ordre innebærer at over to tusen institusjoner stenges ned, blant disse 1043 privatskoler, 1229 stiftelser og foreninger, 35 medisinske institusjoner, 19 fagforeninger og 15 universiteter, skrive The Guardian.

Mistenker linker til Gülen

Ifølge nyhetsbyrået Reuters mistenker myndighetene i landet at de rammede institusjonene er tilknyttet Fetullah Gülen, mannen som Erdogan mener sto bak det mislykkede kuppforsøket forrige fredag. En tyrkisk tjenestemann skal også ha bekreftet denne tilknytningen, ifølge NTB.

Gülen, den religiøse lederen med mange tilhengere i Tyrkia, tilbakeviser alle anklager om medvirkning. Han har selv gått ut og fordømt kuppforsøket, og tatt til orde for «frie og rettferdige valg». Til tross for detteforlanger presidenten at Gülen utleveres av USA, der han bor i selvpålagt eksil.

Forelengelse av varetekt

I etterkant av kuppforsøket har Erdogan- regjeringen sparket eller arrestert over 60 000 mennesker.

I dekretet som ble utstedt lørdag forlenger presidenten varetektsperioden fra fire dager til 30 dager.

Dekreter som blir undertegnet under unntakstilstand kan ikke påklages, skriver The Guardian. Erdogans kabinett kan dermed omgå parlamentet og suspendere rettigheter der de finner det nødvendig, fortsetter avisen.

Flere land og en rekke internasjonale organisasjoner uttrykker bekymring over måten Erdogan slår ned på kuppforsøket og de antatte kuppmakerne.

Andrew Gardner, Tyrkia-forsker i Amnesty International, stiller seg kritisk til forlengelsen av varetektsperioden. «Den er for lang, og gitt de rapportene vi har fått så langt vil den gjøre det lettere å bedrive tortur og undergrave retten til en rettferdig rettergang», uttaler han ifølge The Guardian.

Presidentgarden oppløses

Lørdag kveld kom det også frem at den tyrkiske presidentgarden oppløses. Minst 283 av presidentgardens 2.500 soldater er pågrepet etter kuppforsøket, opplyser Tyrkias statsminister Binali Yildirim til tyrkisk TV.

– Det vil ikke lenger være en presidentgarde, det er ingen hensikt, intet behov, sier Yildirim til den tyrkiske TV-kanalen A Haber lørdag kveld.

Nye arrestasjoner i tilknytning til Gülen

Tyrkiske myndigheter skal videre ha arrestert to personer med tilknytning til Gülen.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou meldte lørdag at Gülens nevø var pågrepet nordøst i landet og skulle sendes til hovedstaden Ankara for å bli avhørt. Ifølge Anadolu risikerer nevøen blant annet å bli anklaget for å tilhøre en terrororganisasjon, skriver NTB.

Også Halis Hanci, som myndighetene beskriver som Gülens høyre hånd, skal ha blitt pågrepet.