Verden

90 år med spionasje mellom øst og vest

Allerede på 1920-tallet hadde sovjetiske og amerikanske spioner kontakt med amerikanske regjeringsmedlemmer og rapporterte til Moskva. Det begynte med en amerikansk kommunist.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB, gamle KGB, arresterte en angivelig CIA-spion. Mannen er nå utvist fra Russland.
  • Martin Aasen Wright
    Martin Aasen Wright
    Slagrammet småbarnspappa og styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo
Anna Chapman var blant dem som ble utvekslet i Wien for tre år siden.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB (KGBs etterfølger) påstår at de har

Les også

arrestert en amerikansk diplomat

. Han er nå utvist fra Russland.

Spionasje mellom de to landene har en 90 år lang historie.

Forløpere til KGB

Sovjetisk spionasje har pågått i USA siden 1920-tallet gjennom OGPU og NKVD – forløpere til KGB (nå: FSB). Amerikaneren Earl Browder var generalsekretær for det amerikanske kommunistparti på 1920— og 30-tallet, og rekrutterte partimedlemmer til den sovjetiske etterretningen.

Ifølge Wikipedia etablerte Boris Bazarov, tidligere bosatt i Berlin, NKVD i USA i 1934. Året etter kom NKVD-agent Iskhak Akhmerov for å assistere Bazarov. De opererte uforstyrret frem til 1939. Andre som hjalp til var Helen Lowry (Elza Akhmerova), Iskhak Akhmerovs kone og Boris Bazarovs niese. Marguerite Browder, søsteren til Earl Browder, jobbet for NKVD i Europa.

Sovjetiske spionringer

En tidlig sovjetisk spionring var ledet av Jacob Golos (Jacob Golosenko), bolsjeviker fra Ukraina og medlem av NKVD. Golos som også var aktiv i det amerikanske kommunistparti og overtok nettverket fra Browder, er ansett som en av grunnbjelkene i NKVD. Gaik Ovakimian (også kjent som «The Puppetmaster») samarbeidet med Golos. Golos dannet selskapet World Tourists, som ble brukt til å lage falske pass og frakte agenter mellom Sovjet og USA. Browder ble fengslet i 1940, Golos døde noen år senere.

NKVD og KGB dannet flere spiongrupperinger, som for eksempel The Silvermaster group, Rosenberg ring, Redhead group, Perlo group, Sound and Myrna groups, og Karl group.

Direkte telefonlinje

Under den kalde krigen ble CIA gjerne sammenlignet med KGB. Men CIA hadde mer begrensede fullmakter enn KGB. Blant annet har CIA aldri hatt formelt ansvar for innenlandsk overvåkning. Dette er overlatt til andre organer som FBI. Like fullt har CIA blitt beskyldt for innenlandsk spionasje, noe som førte til at det 1975 ble nedsatt en senatskomité for å undersøke påstandene, ifølge Store norske leksikon.

Komiteen fant flere klanderverdige forhold, som blant annet førte til at den daværende CIA-sjefen William Colby fikk sparken.

I USA opplevde man på slutten av 1950- og begynnelsen av 60-tallet en sterk militær opprustning og en nærmest fanatisk kommunistfrykt. Denne fasen av den kalde krigen kulminerte med byggingen av Berlin-muren i 1961 og Cuba-krisen året etter da amerikansk etterretning oppdaget sovjetiske mellomdistanseraketter på Cuba, mindre enn 160 kilometer fra amerikansk jord.

Utplasseringen av sovjetiske raketter på Cuba brakte supermaktene på randen av atomkrig. Men paradoksalt nok førte Cuba-krisen til en begynnende avspenning mellom supermaktene. Etter 1962 ble det opprettet en direkte telefonlinje mellom Kreml og Det hvite hus.

Utvekslet spioner

FSB har avløst det tidligere KGB etter Sovjetunionens oppløsning i 1991. I 2010 fant den største spionutvekslingen mellom USA og Russland siden den kalde krigen sted i Wien. Sannsynligvis var det historiens raskeste avtale om utveksling av spioner.

Anna Chapman var blant dem som ble utvekslet i Wien for tre år siden.

Slike bytter foregikk med jevne mellomrom fra 1950-tallet og utover.

Blant de mer berømte er KGB-agenten Rudolf Abel, som i 1962 ble utvekslet med U2-piloten Gary Powers etter at han var skutt ned over Sovjetunionen, og den polske toppspionen Marian Zacharski, som i 1985 ble byttet sammen med tre andre mot at fenglsede amerikanske spioner ble frigitt.

Høsten 2012 ble 11 russere tatt av amerikansk politi i Texas. Russerne hevdet at de drev med alminnelig eksport, men i virkeligheten skal de ha smuglet avansert amerikansk teknologi til forsvarsledelsen i Moskva. Russland avviste anklagene om at russiske spioner var innblandet i det påståtte smuglernettverk som USA avslørte. Amerikansk politi hevdet at det hadde sprengt et kriminelt nettverk som forsøkte å få kontroll over amerikanskproduserte elektroniske komponenter som senere skulle brukes av russiske militære og spioner.

Les også:

Les også

  1. Russland hevder de har pågrepet CIA-spion

  2. Hackere vil sabotere strømforsyningen

  3. Fant farens spionarkiv fra livet på flukt fra nazistene