Verden

Bernie Sanders’ revolusjon fortsetter å vokse. Unge kvinner i USA krever sosialdemokratisk politikk.

DENVER (Aftenposten): Amerikanske mødre ligger våken om natten og bekymrer seg, sier Colorado-politiker Emily Sirota.

Emily Sirota sjonglerer en kampanje for å bli delstatssenator i Denver, Colorado, med full jobb og rollen som mor til Isaac (7) og Zoe (4). Foto: Klaudia Lech

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  kommentator

– Jeg kunne sikkert ha stukket hodet i sanden, hvis det bare handlet om meg selv. Men jeg kan ikke gjøre det for barna mine.

I januar i år hadde Emily Sirota fått nok. Den 38 år gamle sosialarbeideren sendte inn papirene som registrerte henne som kandidat i delstatssenatet i Colorado. Nå er tobarnsmoren midt i primærvalgkampen.

Sirota er del av en nasjonal bølge av kvinner som nå kaster seg inn i politikken. Mange av dem er mødre, og de er inspirert av Bernie Sanders’ ideer om en sterkere velferdsstat.

– Jeg tror vi er en gruppe kvinner som ikke er drevet av politisk ambisjon. Vi er motivert av de tingene som holder oss våkne om natten, sier Sirota.

– Jeg jobber med to- og treåringer. Nylig hadde vi sikkerhetsøvelse og måtte gjemme oss i skapet. Ungene er så små at de forstår hva som skjer, men de skal trene på å bli skutt på. Vi skal ikke ha det sånn. Jeg kjenner mange som har barn som er redde for å gå på skolen. Vi kan ikke godta det lenger, sier Sirota. Foto: Klaudia Lech

Hun sitter ved familiens spisebord og forteller hvordan ting «hopet seg opp». Trumps valgseier og metoo-bevegelsen. Skoleskytinger, et frynsete helsesystem og uthuling av det offentlige skolevesenet.

– Dette er temaer som berører familier helt inn i kjernen. Det handler om vår grunnleggende trygghet – for våre liv og for vår fremtid. Det eneste vi kan gjøre nå, er å reise oss. Det som har skjedd hittil, er ikke greit. Vi forlanger endringer, og vi forlanger dem nå!

Det er to år siden Bernie Sanders tapte nominasjonsvalget mot Hillary Clinton. I den tiden har den politiske bevegelsen han fronter, vokst seg veldig mye sterkere. Foto: Rogelio V. Solis, AP/NTB scanpix

Sanders’ lange innflytelse

Mødre har vært en viktig politisk kraft i USA de siste 20 årene. De har organisert seg i grupper mot fyllekjøring, våpen og narkotika. De er også en av de aller viktigste velgergruppene. Men i 2018 utøver de ikke bare press utenfra: De trer inn i politikken selv.

– Vi trodde vendepunktet skulle komme med Barack Obama, at liberale prinsipper skulle blomstre, sier Scott Merrifield, som er Sirotas valgkampmanager.

– Men det gjorde det ikke. I stedet kom det med Donald Trump.

Bernie Sanders’ politiske bevegelse ønsker et mer sosialdemokratisk USA inspirert av skandinaviske verdier. Sanders-tilhengerne utfordrer nå partipamper systematisk i stat etter stat. De er svært godt organisert, med et bredt nettverk og nasjonale pressgrupper som Our Revolution og Progressive Change Campaign Committee.

Sanders-bevegelsen kupper partiet nedenfra og opp. Den jobber effektivt for å promotere kandidater langs hele spekteret, fra lokale skolestyrer via delstatsforsamlinger og guvernørseter, til Senatet og Kongressen. I Colorado, California og flere andre delstater er den allerede svært dominerende.

Den presser partiet lenger til venstre og setter saker som statlig helsetilbud, svangerskapspermisjon og gratis college på agendaen.

 • Tea Party-bevegelsen skapte åpning for Trump. Nå vil venstresiden bruke samme taktikk for å slå ham.

Emily Sirota tror amerikanerne har mistet appetitten for kapitalismen. – Vi er indoktrinert med en idé om at hvis du jobber hardt nok, så oppnår du det du vil. Men folk skjønner nå at det ikke er sant. De har tre jobber og har likevel ikke råd til helseforsikring og college, sier hun. Foto: Klaudia Lech

Vil være mindre forsiktig

Demokratene må slutte å trippe forsiktig rundt viktige saker, mener Sirota. Hun tror Sanders har bevist at amerikanerne ønsker radikale endringer.

– Jeg håper demokratene har lært noe av Sanders’ presidentvalgkamp. Folk vil ha noe ekte, noe autentisk. Jeg gidder ikke å veie hvert ord. Jeg vil være meg selv, sier Emily Sirota.

– Flere av oss må tørre å si det vi mener: Vi tror på et samfunn som tar vare på folk, som ikke lar folk dø fordi de mangler helseforsikring, som lar mennesker ha verdighet.

Svigerforeldrene har tatt med seg Isaac (7) og Zoe (4) på padletur mens Aftenposten intervjuer Sirota. Amerikansk valgkamp, selv på delstatsnivå, er intenst arbeid døgnet rundt.

– Det er veldig mye, med full jobb og to små barn. Men jeg føler virkelig at jeg ikke kan vente i to år til, sier hun.

Et falmet Bernie-klistremerke pynter papirkurven på kjøkkenet. I bokhyllen står liberale helter som Piketty og Thomas Frank, ved siden av bøker skrevet av ektemannen David Sirota. Han er spaltist i flere store aviser, har eget radioprogram og har vært rådgiver for Bernie Sanders. Sanders ga Sirota offisiell støtte nesten umiddelbart etter at hun kunngjorde sitt kandidatur.

Sirota har tidligere jobbet for en senator i Washington, før hun flyttet til Colorado og stiftet familie.

– Det ga meg egentlig en avsmak for politikk. Våre folkevalgte er kjøpt og betalt av interessegrupper, sier hun.

Et vendepunkt åtte år for sent

Demokratenes sterkt aldrende lederskap forsøker å holde igjen og styre partiet tilbake mot sentrum. Men motkreftene er sterke. Senatorene Kamala Harris, Kirsten Gillibrand og Cory Booker, tre av navnene som hyppigst nevnes som mulige presidentkandidater i 2020, støtter alle en mer liberal agenda, inkludert statlig helseforsikring for alle.

Mektige demokrater som tidligere har kunnet ta gjenvalg som en selvfølge, møter nå tøff motstand i primærvalgkampene.

Cynthia Nixon, mest kjent fra TV-serien Sex og singelliv, konkurrerer om å bli guvernør i New York. Bernie Sanders har ikke gitt sin offisielle støtte til Nixon. Foto: Bebeto Matthews, AP/NTB scanpix

I Chicago ble partipampen Dan Lipinski nesten slått ut av utfordrer Marie Newman i midten av mars. Lipinski, som overtok distriktet etter faren, har vært kongressmann i 13 år. Han er mot fri abort og stemte mot Barack Obamas helsereform. Han vant med knapp margin, men analyser av resultatet viser at det var Trump-velgere som reddet ham.

I New York stiller Alexandria Ocasio-Cortez, en 28 år gammel tidligere kampanjemedarbeider for Sanders, til valg mot en av kongressens mektigste menn, Joe Corwley.

I delstaten New York blir også guvernør Andrew Cuomo, som er sønn av tidligere guvernør Mario Cuomo, utfordret av Sex og singelliv-skuespiller Cynthia Nixon.

Skuespilleren bruker sin rolle som mor svært aktivt i valgkampen og spiser seg stadig innpå Cuomo i meningsmålingene.

Emily Sirota har allerede slått ut den etablerte kandidaten, Paul Rosenthal, i en av de innledende rundene i sitt distrikt i Denver. Nå kjemper hun mot en annen liberal kvinne om rollen som demokratenes kandidat. Det avgjøres 26 juni.

Farlig polarisering

Den mer moderate delen av Det demokratiske partiet bekymrer seg for «radikaliseringen». Den frykter at partiet vil tape sentrumsvelgere, spesielt i røde stater.

– Primærvalgkampen har avdekket en splittelse i partiet som er alvorlig og farlig. Det kan føre til at Demokratene får sin egen variant av Tea Party-bevegelsen, som trekker partiet i stykker, sier David Greenberg, professor ved Rutgers University, til Aftenposten.

– Jeg tror det ville vært mye mer effektivt om partiet vendte seg mot sentrum, og forsøkte å inkludere uavhengige velgere.

Kampen om flertallet i Kongressen i høst vil stå i suburbia, der velgerne gjerne heller mot midten av det politiske spektrum. Demokratenes valgkomité (DCCC) har forsøkt å stanse noen av de liberale utfordrerne. Komiteen satte blant annet i gang en dramatisk svertekampanje mot Houston-kandidaten Laura Moser. Men Sanders-bevegelsen mobiliserte og slo tilbake, og Moser er fortsatt med i kampen.

Sirota mener bekymringen til makteliten er grunnløs. Hun tror tvert imot at overdreven kompromisstenkning vil føre til nye valgtap.

– Bernie snakket om liberale verdier på en måte som hadde gjenklang over hele det politiske spektrum. Han gjorde det trygt å snakke om ting som de fleste egentlig ønsker seg, sier hun.

– Partistrategene henger etter. De skjønner ikke hva den jevne amerikaner bekymrer seg for.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Har du spørsmål, kommentarer eller innspill til tema du gjerne vil lese mer om, kan du ta kontakt med henne på Facebook.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Denver
 3. USA
 4. Bernie Sanders

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «Sex and the City»-stjernen håper å gi USA valgsjokk. Vi ble med henne på valgkamp.

 2. VERDEN

  Han vil slå Trump, men har foreløpig en helt annen taktikk enn sine mange rivaler

 3. VERDEN

  Favorittene er snart 80 år. Har demokratene egentlig kandidater som kan slå Trump?

 4. VERDEN

  Bernie Sanders splitter demokratiske velgere: - Jeg har mistet venner på grunn av dette

 5. VERDEN

  Drømmen om revolusjon lever blant unge i USA. Et massivt flertall vil vrake både Biden og Trump.

 6. VERDEN

  Bernie Sanders stiller seg bak Joe Biden