Verden

Nye storfunn i Egypt

Indiana Jones var på sporet, men det ble franske arkeologer som fant den skjulte skatten.

Denne steinblokken er en av foreløpig 78 dekorerte steinblokker franske arkeologer har gravd frem i Egypt. Hundrevis av tilsvarende steiner kan ligge skjult i grunnen.

I området der Indiana Jones-filmen Raiders of the the Lost Ark ble spilt inn, har franske arkeologer nå funnet en uvurderlig skatt. Jorden skjulte et tempel tilegnet gudinnen Mut, og i en bassengvegg ved tempelet åpenbarte det seg hundrevis av kalksteinsblokker. Så langt er 120 av dem rengjort, 78 av dem er dekorert, og enkelte av dekorasjonene skal være i forbløffende god stand.

Egyptiske myndigheter har nå satt av rundt 45 millioner kroner til å senke grunnvannet, kontrollere dreneringen fra jorbruksområdene rundt og på den måten sikre at en fullverdig utgravning kan gjennomføres.

Offentliggjøringen av funnet kommer i kjølvannet av et prosjekt ledet av dr. Sarah Parcak ved University of Alabama. Hun har brukt infrarøde satellittkameraer i arbeidet med å finne nye potensielle kulturskatter, og hadde mer hell enn hun hadde håpet på. Kameraene fanger opp forskjeller i tetthet i materialer, og kunne således skjelne de tapte pyramidene fra sanden og jorden som omslutter dem. Og funnene er oppsiktsvekkende.

Tusenvis av funn

I mai kunne Parcak fortelle at hele 17 pyramider som gjennom årene hadde blitt dekket av sand og jord dukket opp på bildene, i tillegg til mer enn 1000 gravkamre og rester av 3000 gamle bosetninger. Flere av funnene dr. Parcak og hennes team gjorde, var i området rundt byen San el-Hagar, der de franske arkeologene nå har funnet steinblokkene ved det gamle tempelet.

Dr. Parcak lar seg imidlertid ikke imponere over at Indiana Jones var nærmere skatten enn han ante.

— Indiana Jones er gammeldags. Vi har kommet langt siden det. Beklager, Harrison Ford, sier hun til BBC.

 1. Les også

  Verdensarven vokser

Her er et av satellittbildene som avslører hvor kulturskattene ligger begravet.
Utsnitt av området der franske arkeologer har gjort et kjempefunn av dekorerte steinblokker.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5