Verden

Finnene raker nese til Trump etter skogblemme

– Gjør som finnene og rak løv, anbefalte Donald Trump da han besøkte skogbrannofre i California i helgen. Nå går finnene mann av huse for å demonstrere finsk skogforvaltning i sosiale medier.

 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Som man roper i skogen, får man svar, heter det noe paradoksale ordtaket. Og fra de dype, finske skoger kommer det svar:

USAs president Trumps uttalelser om finsk skogforvaltning blir møtt med skogglatter på Twitter og i tradisjonelle medier.

«Mainstream media» med «Rake news» om Trump-uttalelsene. Slik så forsiden på New York Daily News ut søndag.

– Look to Finland

77 personer er døde og 1000 savnet i den dødeligste skogbrannen i Californias historie. Da Trump møtte pressen i ruinene av den hardest rammede småbyen Paradise, viste presidenten overraskende til finsk skogforvaltning som skoleeksempel på å forebygge skogbranner.

– Jeg møtte Finlands president, og han sa: «Vi er en skognasjon», og de bruker mye tid på å rake og rydde og gjøre ting, og de har ikke noe problem, sa Trump.


Pyry Luminens løvrydding i den finske skogen går verden over:


Noen påpeker forskjellen på knusktørre California og fuktig, kjølig vinter i Norden:

Snakket om Paris-samtalen

Den amerikanske presidenten traff den finske presidenten Sauli Niinistö under 100-årsmarkeringen av våpenhvilen etter første verdenskrig i Paris i forrige uke. De to pratet litt om de voldsomme og dødbringende skogbrannene som har herjet California.

– Vi tar vare på skogene våre og overvåker dem for skogbrannfare, husker Niinistö at han sa til Trump.

Det opplyser han til den finske avisen Ilta-Sanomat.

– Men raking ble aldri nevnt, korrigerer Niinistö.

Finnene er kjent for å brakt svijordbruket, en praksis der skogen hugges og brennes til dyrkbar aske, til Norge og Sverige.

Nå går derimot brannforebyggende finsk skograking verden over. På Twitter harseleres det over Trump-uttalelsen under emneknagger som #RakingAmericaGreatAgain og #rakenews, mens skogfinnene raker sosiale medier under #haravointi og #harava.


Trump dukket selvsagt også opp i Mummidalen:


Rake motsetninger: Finnene humrer over å bli Trumps eksempel på å hindre skogbrann. Blant annet hentes Nikolai Järnefelts maleri av finsk svijordbruk i Karelen frem av flere på Twitter:

Mener han tynningshugst?

I Finland har noen også forsøkt å forstå hvorfor den amerikanske presidenten trakk nordboere og raking inn i skogbranntragedien i California.

Den finske president tror Trump ble fiksert på raking etter å ha sett brannmenn rake og koste i de utbrente boligområdene nord i California.

– Raking hører ikke hjemme i skogbruket. Jeg ser bare raking i bakgården min. Det er noe man driver med i hager og parker, klargjør direktøren i den finske skogeierforeningen, Heikki Savolainen til Ilta Sanomat.

– Trump blander trolig raking sammen med tynning av skog, mener han, og viser at en tredjedel til halvparten av trærne bør hugges tidlig for få en sunn skog og øke kvaliteten på tømmeret.

Savolainen understreker at klimatiske og geografiske forskjeller gjør det lite egnet å sammenligne Finland og California.


Selv finlands landsfader Kekkonen er med på skograking:

@djinnxxi Presidential mittens are ideal for Finnish #raking. These ones feature Urho Kekkonen (photo & desing by … https://t.co/EUixGycR2O

I Finland raker både to- og firbente skogen:

– Trump har rett

Noen underbygger derimot Trumps bruk av Finland som skoleeksempel på skogbrannberedskap.

Mens Sverige i sommer ble rammet av store skogbranner, ble skogkledde Finland spart for storbranner. Det handler ikke om flaks, hevder direktør ved Skogsenteret, Anna Rakemaa og bloggeren Adam Seven.

Finland har bedre brannberedskap og færre store skogseiendommer. I tillegg er skogen mindre ensartet enn i Sverige. Men det å rydde skogen for tørrkvist etter hugst, forebygger også skogbrann, understreker Rakemaa.

Men trolig er det å rake hugstfelt, kun en øvelse for sosiale medier.


Vinterkrig-landet der det også rakes for de døde:

Good morning America, now presenting the nation of #WinterWar. Fun fact: we even commemorate our dead by #raking ou … https://t.co/oblB4VP9LjPäivän kuva #haravointi. 🌲🌳 https://t.co/YUbImWBZR6

Norske poplegender blandes også inn i Trumps «Rake-gate»:


Manglende skograking var også årsaken til at Island ble skogløst:

Trumps Norden

Trumps forhold til andre nordiske land har tidligere utløst større og mindre utbrudd av spydigheter.

 • Norge: I januar refererte mediene fra en samtale i Det hvite hus der Trump skal ha omtalt afrikanske land som «dritthøl» og antydet at han ønsket seg flere innvandrere fra Norge.
 • Sverige: «Se hva som skjedde i går kveld i Sverige», sa Trump i februar 2017 mens han snakket om terrorisme og innvandrere. Problemet var bare at Sverige hadde et stille nyhetsdøgn der svært lite hendte.
 • Danmark: Trumps partifelle Ted Cruz brakte, i den interne partikampen om å bli presidentkandidat, opp Danmark. I et forsøk på å beskrive hvor farlig og uforutsigbar han mente Trump var, sa han at man risikerte å våkne opp en morgen til nyheten om at Trump hadde atombombet Danmark. Denne måneden drev Trump valgkamp for Cruz.

Les mer om

 1. California
 2. Skog
 3. Donald Trump
 4. Finland
 5. USA
 6. Twitter