Verden

Lemlestet av en snikskytter

ANKARA (Aftenposten.no): Høyrehånden ble ødelagt da Anas ble skutt av en snikskytter i Aleppo i Syria. Kan det hindre at han får komme til Norge som kvoteflyktning?

Høyrehånden ble ødelagt da Anas (14) ble skutt av en snikskytter i Aleppo i Syria. Foto: Dag W. Grundseth

 • Olga Stokke
  Olga Stokke

Det har skapt sterke reaksjoner at Norge har avvist syriske syke, handikappede barn og bombeofre.

En syrisk mor kommer bort til oss med sønnen sin. Hun drar T-skjorten hans til side for å vise frem et rundt, lite arr på skulderbladet hans.

— Snikskytter. Jeg ble skutt av en snikskytter, smiler gutten. Han heter Anas og er 14 år.

Sammen med rundt 50 andre syriske overføringsflyktninger som er blitt godkjent av UNHCR, er han og familien blitt invitert til Tyrkias hovedstad, Ankara, for intervjuer med norske utlendingsmyndigheter.

Anas' foreldre ønsker ikke å ha bilder av seg i avisen, men deler gjerne guttens historie. Familien håper at den kan bidra til at de får et bedre liv som kvoteflyktninger i Norge.

Tusen kvoteflyktninger

Stortinget har vedtatt å motta 1000 kvoteflyktninger fra Syria i år. Justisdepartementet har bestemt at kvinner og barnefamilier skal prioriteres. Ifølge regjeringsplattformen skal det være «kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering». Det har skapt sterke reaksjoner at Norge har avvist syriske syke, handikappede barn og bombeofre som UNHCR har bedt Norge om å motta, fordi kommunene oppgir at de mangler kapasitet til å gi langvarig medisinsk oppfølging.

Moren drar T-skjorten enda lenger ned, slik at et langt arr fra halsen og ut på høyre skulder kommer til syne. Gutten smiler.

Anas med lillebroren Bara som var vitne til den traumatiske hendelsen.

Han bar på vannmeloner, poteter og bananer for moren sin. Sammen med moren og lillebror Bara (10) hadde Anas (14) dratt for å handle. Da han så at bussen deres ventet, gikk han i forveien. Moren og lillebroren fulgte et stykke etter. I det han skal gå på bussen, ble han plutselig slengt forover av et voldsomt dytt bakfra. Han segnet om. Så kom smertene. Han så at flere andre også falt til bakken. De reiste seg aldri igjen.

Så ikke skytteren

Skuddene kommer ovenfra. Han så aldri den som skjøt ham i skulderen. Mange prøver å hjelpe ham, løfter ham opp, han hører at moren skriker, gråter mens hun kommer stormende mot ham, fulgt av lillebroren. Hjelpende hender løfter opp Anas mens de snakker inntrengende til ham.

— Hva heter du?

— Anas? Anas! Du må ikke sovne!

Så husker han ikke mer før han våknet opp med en stor bandasje på overkroppen på sykehuset i Aleppo. Legene hadde operert ut snikskytterens kule.

Faren drar av ham den svarte hansken som skjuler en deformert høyre hånd. Han har mistet følelsen i hånden, bortsett fra et lite område oppå håndbaken. Asan kan fortsatt spille fotball, men nå er det pappa som knyter skolissene hans.

Asan sier at han ikke drømmer om noe. Men lillebroren sier at han vil bli lege.

UDI: - Vi følger politikernes regelverk

Kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, skriver i en sms at de til enhver tid håndhever det gjeldende regelverket som politikerne har bestemt.

"Eventuelle praksisendringer når det gjelder kvoteflyktninger vil komme fra politiske føringer", skriver hun.

Kvoten for syriske flyktninger er så godt som fylt for i år, så eventuelle endringer vil først gjelde fra neste år, fortsetter Grimsmo.

De siste dagene har Høyre og Frp gjort et stort nummer ut av at de plukker ut kvoteflyktninger etter samme regelverk som ble benyttet av de rødgrønne. UDI har ennå ikke fått beskjed om å praktisere punktet i regjeringserklæringen om å sile ut kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering (se faktaboks).

I en e-post til Aftenposten skriver kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Andreas Skjøld-Lorange, at Stortinget har bedt regjeringen om å gjennomgå retningslinjene for uttak av overføringsflyktninger, men at det er for tidlig å si noe om resultatet av denne gjennomgangen.

olga@aftenposten.no

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Høyre-ordfører ber om å få ta imot Moria-flyktninger

 2. NORGE

  3000 kvoteflyktninger er en økning fra i år, men langt lavere enn snittet de siste årene

 3. POLITIKK

  Støre 2015: - Norge må ta imot 10.000 Syria-flyktninger Støre 2017: Vil ikke lenger gi løfter om antall flyktninger

 4. POLITIKK

  Frp vil pålegge alle kvoteflyktninger botrening

 5. NORGE

  Fra Aleppo-ruin til skiløypene i Drammen

 6. DEBATT

  Jonas Gahr Støre: – Regjeringspartiene spriker om innvandring. Og Michael Tetzschner er talende stille om akkurat det.