Verden

135 skadet: Demonstranter tatt med hammere og køller, politiet brukte tåregass og skjold

31.000 demonstrerer over hele Frankrike. I Paris bruker politiet tåregass mot demonstrantene, og det meldes om flere sammenstøt.

Politiet bruker tåregass for å spre demonstrantene i Paris. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

 • og NTB
 • Ingvild Fjelltveit
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Over hele Frankrike demonstreres det lørdag for fjerde helgen på rad.

Minst 700 er pågrepet og 135 demonstranter skal være skadet. I Paris alene demonstrerte over 8000 «gule vester», opplyser Frankrikes viseinnenriksminister Laurent Nunez.

Politiet brukte tåregass mot demonstranter som marsjerte ned hovedgaten Champs-Élysées på vei mot presidentpalasset. Politiet har også benyttet seg av vannkanoner, tåregass og gummikuler for å hindre at demonstrantene samler seg rundt presidentpalasset.

Hammere og baseballkøller

Ved Champs-Élysées ble det meldt om flere sammenstøt mellom demonstranter og politifolk. TV-bilder fra stedet viste at flere demonstranter kastet stein mot politiet, som svarte med tåregass. «De gule vester» er også tatt med hammere, baseballkøller og små, tunge metallkuler av den typen som brukes i spillet petanque, ifølge politiet.

Her kan du se filmopptak fra Paris-gatene lørdag:

 • Bakgrunn: Presset mot Macron øker i Frankrike

Macron i sin dypeste krise

De verste opptøyene på flere tiår rammet Paris forrige helg, i dramatiske scener som rystet landet og kastet president Emmanuel Macrons regjering ut i sin dypeste krise så langt.

Beredskapen har økt betydelig siden.

Bare i Paris var det satt inn 8000 politifolk, og i resten av landet skal ti ganger så mange forsøke å hindre vold og vandalisering.

Panserbiler i Paris gater lørdag morgen. Foto: Piroschka van de Wouw, Reuters/NTB scanpix

Kjære borgerskap, beklager forstyrrelsen, men kan vi alle få leve i verdighet, vær så snill, heter det på plakaten. Foto: BENOIT TESSIER, Reuters/NTB scanpix

Turistattraksjoner som Eiffeltårnet, Louvre-museet og Musée d'Orsay ble stengt. Butikker og restauranter på paradegaten Champs-Élysées ble oppfordret til å holde stengt.

De fleste kampene i fransk toppfotball denne helgen er utsatt, og det samme gjelder opera- og teaterforestillinger.

– Vil leve, ikke bare overleve

– Vi er kommet hit for å delta i en fredelig marsj, ikke for å knuse ting. Vi vil ha likhet. Vi vil leve, ikke bare overleve, sa Guillaume Le Grac (28) til Reuters.

Le Grac jobber til daglig hos en slakter i Guincamp i Bretagne.

Rundt 75.000 mennesker deltok i demonstrasjoner over hele Frankrike forrige helg. Det er langt færre enn de to foregående helgene, da henholdsvis 282.000 og 106.000 mennesker deltok. Bildet viser Paris. Foto: STEPHANE MAHE, Reuters / NTB scanpix

Dropper avgiftsøkning

Emmanuel Macrons regjering har bestemt seg for å droppe den forhatte avgiftsøkningen på drivstoff, men helomvendingen kan ha kommet for sent.

Protestbølgen som er blitt ledet an av de såkalte «gule vestene» – etter refleksvesten alle er pålagt å ha i bilen – er blitt til noe større.

Det handler ikke lenger bare om dyrere bensin og diesel. Demonstrasjonen er blitt en langt bredere protestbevegelse mot Macrons styre. Presidenten, som beskyldes for å drive «en regjering for de rike» får støtte fra snaut en fjerdedel av befolkningen. 72 prosent sier de støtter de «gule vestene».

De gule vestene har protestert flere helger på rad. Her fra 1. desember. Foto: STEPHANE MAHE, Reuters / NTB scanpix

Demonstrerer i nabolandene

Også i Belgia og Nederland var det ventet at de gule vestene skal demonstrere lørdag. Flere hundre politifolk ble satt inn i Brussel, der demonstrantene i forrige uke havnet i klinsj med politiet, skriver Bloomberg.

 • Rundt 400 pågrepet under «gule vester»-protester i Belgia - les her

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner forventer kun «noen tusen» demonstranter i Paris lørdag, men har samtidig advart om at det er «ultravoldelige individer» blant dem.

Meldinger i sosiale medier med oppfordringer om å angripe politiet og storme presidentpalasset har skapt bekymringer.

– De siste tre ukene har det blitt født et monster som har rømt fra dem som skapte det, sa han.

Hittil har fire mennesker mistet livet i forbindelse med protestene, og flere hundre er skadet.

Les mer om

 1. Frankrike
 2. Paris
 3. Vold
 4. Emmanuel Macron