Verden

Gambias eks-president saksøkes for falsk hiv- og aidsprogram

En gruppe pasienter som hevder seg lurt av Gambias eks-president Yahya Jammehs falske hiv- og aidsprogram, har gått til søksmål mot den avsatte presidenten.

Yahya Jammeh, tidligere president i Gambia, lever for tiden i eksil i Ekvatorial-Guinea.
  • og NTB

Pasientgruppen krever økonomisk kompensasjon og en juridisk erklæring for at Jammeh krenket menneskerettighetene deres da han i 2007 satte i gang et falsk hiv- og aidsprogram.

De smittede pasientene ble plassert i områder avskjermet fra resten av befolkningen. Samtidig ble medisinene deres byttet ut med naturlige urter uten dokumentert medisinsk effekt.

Ekspresidenten anklages også for å ha snakket nedsettende om pasientene og for å ha hevdet at det var deres egen feil at de var smittet.

Pasientgruppens advokat sier det kan bli utfordrende å få økonomisk kompensasjon fra Jammeh, ettersom 53-åringen lever i eksil i Ekvatorial-Guinea og har fått sine økonomiske midler frosset.

Jammeh kom til makten i 1994, og han nektet først å gå av da dagens president, Adama Barrow, vant valget i 2016. Omsider ble han likevel tvunget til å gå av som følge av kraftig press fra andre land i regionen.

Les mer om

  1. Gambia
  2. Hiv/aids