Verden

25 døde etter vulkanutbrudd i Guatemala. Ble overrasket av rask strøm av lava og aske.

Minst 25 personer er døde etter et vulkanutbrudd i Guatemala søndag, ifølge sivilforsvaret i landet. 300 personer er skadet og mer enn 2000 evakuert.

  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
  • og NTB

Aske ble slynget åtte kilometer opp i luften under utbruddet. Ifølge øyenvitner skal aske og lava ha flommet nedover sidene på den 3763 meter høye vulkanen Fuego i svært høy hastighet.

En rekke av de forbrente og forkullede kroppene som ble funnet av redningsmannskapene etter utbruddet, bar preg av å ha blitt rammet av en såkalt pyroklastisk strøm. Slike strømmer av vulkanske gasser og vulkanmaterie kan få temperaturer opp mot 1000 grader og en fart på opp mot 700 kilometer i timen.

Det var en slik strøm som førte til total utslettelse av byene Pompeii og Herkulanum i Italia i år 79.

Et ukjent antall personer er savnet

– Det er en elv av lava som har gått ut over sine kjente leier og rammet El Rodeo-landsbyen. Det er skadede, forbrente og døde mennesker, sier Sergio Cabanas, generalsekretær for Guatemalas nasjonale kriseberedskap CONRED i et radiointervju.

En redningsmann assisterer en kvinne i landsbyen El Rodeo søndag.

De døde som er funnet etter utbruddet, befant seg i eller nær landsbyene El Rodeo, Alotenango og San Miguel los Lotes.

Måtte lage «broer» over brennhete gater

På mange av stedene redningsmannskapene kom til, var bygninger, gater og landskap dekket av het aske. Flere steder fløt lava i gatene. Videoer som er publisert fra landsbyene, viser redningspersonell som evakuerer innbyggere over «broer» av murstein og andre bygningsmaterialer for å forhindre forbrenning av føttene.

En video viser også hvordan mange skuelystne står og fotograferer den pyroklastiske askeskyen som nærmer seg, og at de etter hvert får panikk da den velter inn over broen og veien der de står.

Situasjonen er fortsatt uoversiktlig. Et ukjent antall personer savnet, opplyser Cabanas.

Fuego, som betyr «ild» på spansk, er en av Latin-Amerikas mest aktive vulkaner. Innbyggerne i nærheten er vel vant med stadige utbrudd med både aske og lava. En lang periode med heftig aktivitet har pågått helt siden 2002. Søndagens utbrudd er imidlertid det mest alvorlige og skadebringende i moderne tid.

Ifølge Smithsonian var vulkanen svært aktiv i hele 2017 med åtte store utbrudd fra juli til desember.

Søndagens utbrudd var det andre i år.

Mørke askeskyer skjøt høyt i luften over Fuego søndag.

Fire personer døde da lava fra vulkanen Fuego satte fyr på huset deres i landsbyen El Rodeo i San Marcos, mens to barn døde da de sto på en bro og så på utbruddet. En syvende person ble funnet liggende på gaten i El Rodeo og døde i en ambulanse kort tid etterpå.

Totalt har 25 personer mistet livet, ifølge sivilforsvaret i landet. På grunn av antallet savnede og skadede frykter myndighetene at dødstallet vil stige ytterligere.

Mange innbyggere i kommunen Alotenango, like ved vulkanen, savner fremdeles sine nærmeste.

Mer enn 2000 personer er evakuert fra nærliggende landsbyer, som er dekket av svart aske.

Fuego har sendt aske åtte kilometer opp i luften, og noe av det har falt ned over hovedstaden Guatemala by, som ligger 44 kilometer nordøst for vulkanen.

Den internasjonale flyplassen i hovedstaden er stengt som følge av vulkanutbruddet.

Les mer om

  1. Guatemala
  2. Vulkanutbrudd
  3. Guatemala by