Verden

KCNA: Trump enig om trinnvis atomnedrustning

Det nordkoreanske propagandabyrået opplyser også at Kim Jong-un skal besøke USA.

Donald Trump og Kim Jong-un etter at dokumentet var signert i Singapore tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Opprinnelig var USAs krav «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner.

I dokumentet som Donald Trump og Kim Jong-un undertegnet etter toppmøtet tirsdag, og som AFP har fotografert, nevnes ikke dette kravet. Teksten gjengir imidlertid en vagere forpliktelse fra møtet i Panmunjom i april.

  • Se bildene fra det historiske toppmøtet her.

Nyhetsbyrået AP melder at enigheten har kommet i bytte mot «amerikanske innrømmelser».

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA opplyser at det Nord-Koreas leder har akseptert Trumps invitasjon til å besøke USA. Byrået melder også at Kim inviterte Trump til Pyongyang under møtet i Singapore tirsdag.

«De to topplederne aksepterte med glede hverandres invitasjon, overbevist om at det vil være en ny viktig anledning til å forbedre relasjonen mellom Nord-Korea og USA», heter det i rapporten fra nyhetsbyrået.

«Radikal overgang»

Trump og Kims møte var det første mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder noensinne. Etter møtet sa Trump at han ville besøke Pyongyang på et passende tidspunkt, og at Kim vil bli invitert til Det hvite hus.

Det statlige nyhetsbyrået kaller tirsdagens møte for starten på en «radikal overgang» i nasjonenes forhold.

«Kim Jong-un sa at for å oppnå fred og stabilitet på Koreahalvøya og gjennomføre atomnedrustning, må de to landene forplikte seg til ikke å motarbeide hverandre ut fra en felles forståelse» heter det videre fra KCNA.

Kim Jong-un under tirsdagens møte med Donald Trump i Singapore. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

– Veldig snart

I erklæringen etter toppmøtet i Singapore forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier, mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya.

Under en kort seremoni undertegnet de to lederne et dokument som gjentok det tidligere løftet, som også ble lovet under toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in i slutten av april. På spørsmål fra en journalist sa Trump at prosessen mot atomnedrustning i Nord-Korea vil begynne «veldig, veldig snart».

Godt forhold

Trump sa etter signeringen av dokumentet at de to har utviklet et spesielt bånd. For mindre enn et år siden truet de hverandre med krig og kritiserte hverandre i harde ordelag.

– Vi kommer til å møtes igjen. Vi kommer til å møtes mange ganger, sa Trump før de to skiltes.

– I dag har vi hatt et historisk møte og besluttet å legge fortiden bak oss, sa Kim, som lovet at verden vil se en «stor forandring».