Verden

Oliver North blir ny NRA-president

Oliver North fotografert på et NRA-møte i Dallas fredag.

74-åringen, som på 80-tallet var en sentral figur i den såkalte Iran-Contras-skandalen, blir ny president i våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

  • og NTB

Det melder flere amerikanske medier, blant annet CNN.

– Oliver North er uten tvil det beste valget til å lede NRA-styret, til å komme i kontakt med våre medlemmer og til uforferdet å stå opp for og kjempe for de store frihetene han har forsvart hele sitt liv, sier NRAs visepresident og administrerende direktør Wayne LaPierre i en uttalelse.

LaPierre sammenligner også North med Hollywood-skuespilleren Charlton Heston, som i en periode var president for organisasjonen. North jobber for tiden som bidragsyter for TV-kanalen Fox News.

Oliver North under høringene i etterkant av Iran Contras-skandalen i 1987.

North ble noe ufrivillig verdenskjent i 1987 da det ble avslørt at han sto sentralt i et illegalt våpensalg til Iran. På det tidspunktet var han oberstløytnant i det amerikanske marinekorpset og jobbet i Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus under president Ronald Reagan.

Gevinsten av salget ble overført til den nicaraguanske opprørsbevegelsen Contras.

I en tidligere versjon av denne artikkelen het det at North var en del av den amerikanske hæren. Det stemmer ikke, han tjenestegjorde i marinekorpset.