Maduro vant presidentvalget i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro er gjenvalgt til en ny seksårsperiode, samtidig som hovedutfordreren Henri Falcón krever et nytt valg.

 Venezuelas president Nicolás Maduro taler til sine tilhengere etter at resultatet ble klart.

Ifølge valgkommisjonen vant Maduro med 68 prosent mot Falcóns 21. Men allerede før resultatet ble offentliggjort, sa Falcón at han nekter å anerkjenne det. Han mener valget er fullt av uregelmessigheter og at det mangler legitimitet.

– Vi anerkjenner ikke denne valgprosessen som gyldig eller sann. For oss var dette ikke et valg. Vi må ha nye valg i Venezuela, sa Falcón under en pressekonferanse søndag kveld lokal tid. Han anklager myndighetene for å bruke tvangsmidler mot velgerne.

Les også

Mister Venezuela sin valuta etter presidentvalget? | Aslak Orre og Antulio Rosales

Lav deltakelse

Da valglokalene skulle stenge klokken 18 var valgdeltakelsen på 32,3 prosent, opplyste en kilde i valgkommisjonen til Reuters.

Dørene ble imidlertid holdt åpne en stund lenger, og fem timer senere meldte lederen av valgkommisjonen at 46,1 prosent har avlagt stemme. Utsettelsen oppildnet mistankene om at valget er rigget.

Presidentkandidat Henri Falcón står sammen med flere støttespillere søndag. Han sier valget i Venezuela mangler legitimitet og krever et nytt.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA, som er til stede i hovedstaden Caracas, møtte svært få velgere opp ved valglokalene nyhetsbyrået undersøkte.

Flere sier de lot være å stemme fordi de ikke stoler på valgkommisjonen, som de mener har stilt seg på presidentens side.

Ifølge opposisjonen i landet var valgdeltakelsen på under 30 prosent av 20,5 millioner stemmeberettigede. En av de første som avla stemme, var Maduro selv, som lovte å danne en «forsonende regjering» og starte dialog med opposisjonen om han vant.

Ved forrige presidentvalg i 2015 var oppmøtet 80 prosent.

Tomme hyller, ekstrem inflasjon og en middelklasse som nærmest er utradert. Det er fasit etter at Maduro har styrt Venezuela siden 2013.

Rammet av dyp krise

Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.

Opposisjonen mener at president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator. Fra nyttår og fram til august i fjor søkte over 50.000venezuelanere asyl i utlandet, nesten dobbelt så mange som i hele 2016.

Les også

USA fordømmer «illegitimt» valg i Venezuela

Mangler internasjonal støtte

Falcón sa tidligere søndag at også han fryktet at regjeringspartiet ville rigge valget i sitt favør. På meningsmålingene før valget ledet Falcón med 30 prosent over Maduros 20, men analytikere mente at en lav valgdeltakelse kunne gi Maduro seier.

Folk venter på tur i hovedstaden Caracas for å kunne avgi stemme under søndagens presidentvalg i Venezuela.

Falcón hadde i løpet av valgdagen mottatt flere hundre klager på at regjeringspartiets ansatte hadde skannet velgernes identitetspapirer nært ved og inne i valglokalene. De skal også ha blitt lovet fordeler om de stemte på Maduro. Falcóns egne valgobservatører hadde blitt nektet adgang ved flere lokaler, og en av dem hadde blitt banket opp av soldater, ifølge presidentkandidaten selv.

USA, EU og 14 søramerikanske land har på forhånd fordømt valget for å mangle demokratisk garanti.

Flere hundre mennesker protesterte mot valget i Spania, Mexico, Colombia og Chile. I Venezuela skal valgdagen imidlertid ha gått rolig for seg, ifølge militæret i landet.