Eksperter: – Nå vil alt bli enda verre i Venezuela

At Nicolás Maduro ble gjenvalgt som Venezuelas president, vil bare øke fattigdommen, sulten, medisinmangelen og den rekordhøye inflasjonen, mener eksperter. Daglig flykter nå tusenvis fra landet.

Nicolás Maduro tok seg til hjertet og takket folket da han søndag ble gjenvalgt som president i Venezuela.

– En heltemodig og vakker seier!, ropte den kontroversielle eks-bussjåføren og presidenten, Nicolás Maduro, utenfor palasset sitt i Caracas søndag kveld. Men han rakk ikke å hylle seg selv ferdig, før valgresultatet ble fordømt, både innenlands og internasjonalt.

Bakteppet er et Venezuela i dyp krise, både økonomisk, sosialt, humanitært og demokratisk. Oljestaten har mistet internasjonale allierte og deres pengestøtte, og lider under fattigdom, kriminalitet, sult, korrupsjon og et helsesystem i fullstendig kollaps.

Innbyggerne dør nå av sykdommer som lett kunne vært kurert med antibiotika. Daglig flykter tusener. En hel generasjon forlater Venezuela.

– Alt er ekstremt vanskelig: folk har ikke mat, transport fungerer ikke, tilgangen til strøm, vann og internett er elendig, sier Antulio Rosales til Aftenposten.

– Alt er ekstremt vanskelig

I Oslo gjør Antulio Rosales alt han kan for å få overført penger til foreldrene i hjemlandet via «uformelle systemer». Foreldrene ble igjen da han og søsteren dro. Dårlige telefonforbindelser gjør at det er to år siden siste normale telefonsamtale med dem.

– Alt er ekstremt vanskelig: folk har ikke mat, transport fungerer ikke, tilgangen til strøm, vann og internett er elendig. De klarer ikke engang å trykke nok sedler til hyperinflasjonen, forteller forskeren, som kom til Norge i fjor etter fire år i Canada, og tar en doktorgrad i olje- og utvinningsindustrien.

– For første gang reiser ikke bare de utdannede, men også folk med arbeiderklassebakgrunn. De tar busser, båter, går til fots over grensen.

– De som blir, må følge kravene for å få myndighetenes mateske, med litt pasta, ris, bønner melkepulver og olje. Den gir deg litt karbohydrater og proteiner, men kan også veksles inn i penger eller andre ting. Folk deler det de har, og tar alt de kan få tak i.

Underernærte barn

Et av mange undertrykkende pressmidler er regjeringens kontroll med matfordelingsprogrammene og offentlige jobber. Rosales beskriver situasjonen som «svært kritisk».

– Barn er underernært og vokser ikke som de skal. De får heller ikke utdannelse, fordi de må prioritere å lete etter mat. Skolesystemet er ødelagt fordi lærerne ikke lønnes. Folk dør av sykdommer som kunne vært helbredet med antibiotika.

Rosales har ikke noe håp om at situasjonen vil løse seg.

– Men historisk vet vi jo at hyperinflasjon ikke varer evig. Venezuela er ikke noe unntak her.

Fordømt og avvist internasjonalt

Nicolás Maduro regnes som den politiske arvingen etter den Hugo Chávez, som ledet Venezuela til han døde av kreft i 2013. I fattigstrøkene i Caracas ble det søndag sendt opp fyrverkeri som skal ha vært betalt av Maduro-siden.

Presidentens hovedrival, Henri Falcón, tidligere guvernør og eks-tilhenger av Chavez, krever nyvalg og skylder på valgfusk. Internasjonale eksperter mener valget var rigget. USA, EU og 14 søramerikanske land hadde allerede før valget fordømt valget som «uten demokratisk garanti», og USA truer med strengere sanksjoner – USAs FN-delegasjon kalte søndag valget «en fornærmelse mot demokratiet» og tvitret at Maduro må gå.

Maduro-fans pynter seg med Maduro-bart under den gjenvalgte presidentens tale utenfor presidentpalasset søndag kveld.
  • President Maduro lanserte tidligere i år en kryptovaluta i håp om å få orden på økonomien – les mer her!
Tilhengere av Venezuela's President Nicolas Maduro feirer seieren utenfor presidentpalasset søndag kveld.
Valgmedarbeidere venter på stemmeberettigede ved presidentvalget i Caracas søndag 20. mai. Valgdeltagelsen var historisk lav.

Så hva vil skje nå?

– Venezuela står overfor den største økonomiske, sosiale og humanitære krise i moderne tid i Latin-Amerika, i alle fall utenfor krigstid, mener Leiv Marsteinstredet, førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Spiralen er nedadgående, mener han.

– Landet holder på å bryte sammen. At Maduro sørget for å vinne i går, gir landet seks nye år med en president som ikke er anerkjent internasjonalt eller kan skaffe lån.

– Hvor langt kan dette gå før noe radikalt skjer?

– Dette har allerede gått lenger enn noen hadde trodd. Folk har allerede vendt seg mot presidenten, det viser også den lave valgdetakelsen. Maduro er en leder uten folk, men med støtte av det militære.

– Du ser ingen løsning?

– Ikke så lenge det militære støtter regjeringen. Opposisjonen er utrolig svekket og ingen sterk kraft, sier Marsteinstredet, som anslår at mellom tre og fire millioner flyktninger har forlatt landet, og at ytterligere 10 prosent vil reise i år. Mange søker asyl i USA.

– Hvilken rolle spiller det at unge og folk med utdannelse forlater hjemlandet?

– Det svekker opposisjonen og gjør en eventuell rekonstruksjon av landet vanskelig. Nabolandene er under stort press.

– Gjenvalget av Maduro vil ytterligere isolere Venezuela og øke krisen, tror professor Benedicte Bull.

Vil presidenten lage ny grunnlov?

Også Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø, tror søndagens valgresultat vil forsterke krisen.

– Gjenvalget av Maduro vil ytterligere isolere Venezuela. Sanksjonene vil øke, og Venezuela trolig presses enda lenger mot Russland, som heller ikke har store økonomiske muskler. I tillegg kan presidenten innskrenke demokratiet. Det snakkes om at presidenten vil lage en ny grunnlov og fjerne allmenn stemmerett, men dette blir bare spekulasjoner.

– Hvor langt kan presidenten gå før folket virkelig snur seg mot ham?

– Folk er slitne av å prøve å opponere. De demokratiske kanalene er blokkert, opposisjonen veldig svekket. Situasjonen er håpløs, sier Bull.

Verste utfall

– Venezuela er i full oppløsning. Pengefondet spår en inflasjon på 1,8 millioner prosent de neste årene, langt over Zimbambe, sier Vegard Bye i Scanteam, et konsulentfirma innen internasjonal økonomi.

– Det verste scenarioet er at det militære splitter seg og du får en ren borgerkrig eller et militærkupp. Det virker som om Maduro fremdeles har kontroll, men det er jo en grense for hvor lenge de kan se landet gå i oppløsning. En latent splittelse kan etter hvert bli en utløsende faktor, sier Bye.