Verden

Trump og sikkerhetsrådgiver Bolton har mye av skylden for kollapsen i diplomatiet med Nord-Korea, mener eksperter

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): USAs forventninger til møtet var urealistisk høye, mener nedrustningsekspert.

John Bolton har den mektige stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

  • Tarjei Kramviken
  • Solveig Ruud
    Journalist

I et brev til Nord-Koreas leder torsdag skrev USAs president at hans planlagte møte med Kim Jong-un er avlyst.

Det er flere som har sin del av ansvaret for at det ikke blir noe toppmøte, mener førsteamanuensis Målfrid Braut-Hegghammer ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hun mener det hovedsakelig ligger i Det hvite hus, blant annet hos sikkerhetsrådgiver John Bolton.

– Noen aktører, særlig Bolton, har ønsket å skru opp forventningene til møtet til et urealistisk nivå. Uansett hva som ville ha kommet ut av det, ville Trump ha blitt skuffet, og møtet ville blitt et nederlag, sier hun.

Også seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI påpeker at partene hadde svært ulike forventninger til møtet.

– Nord-Koreas holdning har vært at man må gå stegvis frem, med innrømmelser fra begge sider på hvert trinn. USA og Trumps holdning har vært at man må ha fullstendig, irreversibel nedrustning, sier Lodgaard til NTB.

  • Aftenposten-kommentator Therese Sollien kommenterer nyheten om at tommøtet er avlyst: «Havariet kom fortere enn forventet»

Trakk frem Libya

Han er enig i at motstand på hjemmebane kan hatt noe å si for at toppmøtet nå er avlyst.

Sikkerhetsrådgiver John Bolton fulgte med da NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte Trump i Det hvite hus nylig. Foto: Christina Pletten

– Uttalelsene til Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton om at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom ikke Kim Jong-un ikke gir avkall på atomvåpen, kan ha vært et bevisst forsøk på å få diplomatiet til å spore av, sier Lodgaard til NTB.

Den libyske diktatoren Muammar Gaddafi lot seg i 2003 overtale av til å avslutte sitt atomprogram. Noen år senere ble han styrtet og drept av opprørere som hadde støtte fra NATO. I motsetning til Libya har Nord-Korea allerede klart å lage atombomber.

«Når du snakker om en modell fra et land som endte med at lederen ble henrettet av sitt eget folk, er det vanligvis ikke overbevisende for andre diktatorer», skriver kommentatoren Nicholas Kristof i The New York Times.

Tidligere kongressrepresentant og tidligere presidentkandidat Ron Paul sier at Bolton har «knust» Trumps drømmer om en nobelpris.

Beskrevet som krigshisser

Den tidligere FN-ambassadøren Bolton er av politiske motstandere beskrevet som en krigshisser. Han omtales om en erkekonservativ hauk i sikkerhetspolitikken, og var en sentral stemme i opptakten til USAs invasjon av Irak i 2003.

Så sent som i februar i år skrev Bolton et leserinnlegg i The Wall Street Journal der han igjen argumenterte for å bombe Nord-Korea for å stoppe landets atomvåpenprogram.

«Det er helt legitimt for USA å reagere på den nåværende trusselen fra Nord-Koreas atomvåpen ved å slå til først», skrev han.

Hard og tøff filosofi

Mange amerikanske analytikere har også uttrykt bekymring for Boltons innflytelse på atomprosessene med både Iran og Nord-Korea.

Tidligere toppdiplomat Thomas Countryman, som hadde ansvaret for nedrustning i det amerikanske utenriksdepartementet da han fikk sparken av trump i fjor, sa i et intervju med Aftenposten tidligere i vår at han så med uro på Boltons påvirkning.

– Boltons filosofi er at det er en fordel å vise hardhet og tøffhet. Han har en forkjærlighet for militære løsninger fremfor diplomatiske prosesser. Dessuten har han tidligere vært involvert i katastrofale avgjørelser når det gjelder Irak og Russland, sa Countryman.

President Donald Trump kunngjorde torsdag at han avlyser møtet med Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Ville også bombe Iran

Bolton har også vært tøff i ordbruken mot presteregimet i Teheran, og flere ganger har han tatt til orde for å bombe landet. Ikke lenge etter at Bolton tiltrådte, bestemte Trump at USA skal bryte atomavtalen med Iran.

– Som de gamle romerne pleide å si: Si vis pacem, para bellum. Hvis man vil ha fred, må man forberede seg på krig, sa Bolton i et intervju med Sky News like etter utnevnelsen som sikkerhetsrådgiver.

Trump og Bolton har hatt ulikt ståsted i flere viktige spørsmål.

Mens Trump har argumentert for at USA ikke skal involvere seg i andre lands problemer – har Bolton i mange år snakket varmt for å fremtvinge regimeendring i Nord-Korea og Iran ved bruk av makt. Han har i en rekke sammenhenger tatt til orde for militær inngripen.

Sa ja for raskt

Braut-Hegghammer mener Trump selv også må ta sin del av ansvaret fordi han altfor raskt sa ja til møtet uten noen forhåndsanalyse av hva han kunne få ut av det.

– Det var overraskende at han sa ja så fort. Det ansvar ligger hos Trump selv, sier forskeren.

Hun mener også at Sør Korea kan ha overdrevet noe når de først kom til USA med henvendelsen fra Nord Korea.

– Kanskje de har overdrevet noe om hva man kunne få til, vært litt for optimistiske i sin fremstilling.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un har møtt den kinesiske presidenten Xi Jinping i havnebyen Dalian 8. mai. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix

Trump kritiserer Kina

Da Trump møtte pressen torsdag, antydet han at deler av ansvaret for at møtet ble avlyst, ligger hos Kina.

– Jeg vil ikke si hva som har skjedd, men kanskje jeg forteller det på et senere tidspunkt, sa presidenten.

To dager tidligere sa han at det var Kims andre møte med Kinas president Xi Jinping som endret Nord-Koreas holdning til møtet.

– Xi er en pokerspiller i verdensklasse. Jeg har lyst til å tro at han ønsker fred, sa Trump tirsdag.