Verden

Steinrike venner av Putin fikk innreiseproblemer. Nå har den rikeste funnet et knep for å omgå britisk visumnekt.

MOSKVA (Aftenposten): Han er en av Russlands rikeste menn, Chelsea-eier og Putin-venn. Nå har Roman Abramovitsj fått israelsk statsborgerskap.

Den russiske oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj på fotballkamp på Stamford Bridge mai 2017 med barna og sin samboer.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Tre timer etter at han mandag ankom Ben Gurion-flyplassen i Israel, kunne den russiske oligarken Roman Abramovitsj hente sitt israelske pass.

Så forlot han Israel like raskt som han kom.

Med israelsk pass kan han reise fritt til Storbritannia og Schengen-land, inkludert Norge.

På den måten klarte den russiske forretningsmannen, som eier Chelsea og står på vestlige lands sanksjonsliste mot Russland, å omgå et vedtak fra britiske myndigheter om å nekte ham visum.

Roman Abramovitsj gikk glipp av en Chelsea-kamp da britiske myndigheter nektet å fornye hans visum. Nå har han fått israelsk statsborgerskap.

Storbritannia har i alle år har vært et fristed for russiske oligarker og deres familier, til tross for sanksjoner mot Russland etter krigen i Ukraina.

Men etter drapsforsøket på den tidligere russiske etterretningsagenten Sergej Skripal og han datter, har britene innført flere tiltak for å ramme russiske forretningsmenn med nære forbindelser til Kreml.

President Vladimir Putin under ett av sine mange møter med oligarken Roman Abramovitsj i mai 2005. Putin utnevnte han en rekke ganger til guvernør.

Blant verdens rikeste

Blant de rikeste oligarkene i Russland er det mange som har jødisk bakgrunn, blant annet Mikhail Fridman, Viktor Vekselberg, Arkadij Rotenberg, Igor Rotenberg og German Khan.

Flere av dem har allerede israelsk statsborgerskap, som for eksempel Fridman, Milner, Khan og Kolomoiskij.

Roman Abramovitsj er en av Russlands og verdens rikeste menn med en formue på ca. 94 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Med bare en bachelor i kunst og vitenskap solgte Abramovitsj dukker i Moskva i 1988 før Sovjetunionen gikk i oppløsning.

I løpet av noen år ble han milliardær, først og fremst ved å skaffe kontroll over statlige oljeselskaper som Sibneft. Hans første milliard tjente han som hjelper til Boris Berezovskij, en av Russlands første oligarker og Boris Jeltsins nære samarbeidspartner.

De russiske oligarkene hadde en beksvart dag da USA innførte nye sanksjoner i april og aksjene til de 27 rikeste i Russland raste med om lag 130 milliarder dollar.

Den russiske oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj på fotballkamp på Stamford Bridge mai 2017 med barna og sin samboer.

Hvorfor så mange oligarker med jødisk bakgrunn?

– Ikke alle oligarker er jødiske selvfølgelig, men det er et betydelig tall. De var på riktig sted til riktig tid, sier Mark Levin i den jødiske organisasjonen NCSEJ til avisen Haaretz.

Etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning, gjennomførte president Boris Jeltsin en kaotisk privatisering preget av kriminalitet, korrupsjon og lovløshet.

I løpet av kort tid overtok oligarkene kontrollen over de største statlige selskapene for småpenger.

Bildet er fra 2002 da Roman Abramovitsj var både guvernør og olje-oligark i Chukotka-regionen i Russland. Samtidig som han drev politikk for Putin, ble han en av verdens rikeste menn.

Har rett til israelsk statsborgerskap

Israels lover gir rett til israelsk statsborgerskap dersom du har en jødisk bestemor eller bestefar.

Tidligere måtte man vente opp til et år for å få israelsk pass, men nå er prosessen over på et par timer.

Abramovitsj har kjøpt tomt og et hotell i Israel.

Ifølge flere russiske medier dro Abramovitsj rett tilbake til sitt feriested i Nice etter å ha fått israelsk statsborgerskap.

Oligarkens visumproblemer førte til at han ikke fikk se sitt lag Chelsea slå Manchester United i FA cupfinalen.

Les mer om

  1. Oligark
  2. Russland
  3. Israel