Verden

Hva skal vi bekymre oss for i år?

Man blir ikke optimist av å gå på seminar med utenrikspolitiske eksperter.

1200 amerikanske akademikere, offentlige tjenestefolk og andre eksperter på internasjonale relasjoner har forklar hva de bekymrer seg mest for i en rapport som ble lagt frem for Council on foreign relations denne uken. Her fra fjorårets møte, hvor blant andre statsminister Najib Razak fra Malaysia fikk si noen ord.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
At borgerkrigen i Syria eskalerer og sprer seg til nabolandene er en av de største bekymringene for 2014. Bildet er av en gutt som går rundt i et bombet område, etter det aktivister kalte tung bombing fra president Bashar Al-Assads styrker i Duma ved Damaskus i desember i fjor.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Først, en observasjon: Folk som dukker opp på diskusjoner om internasjonal sikkerhetspolitikk er en urovekkende homogen gruppe: Menn i 50-årene. Lys hud, mørk dress, grått hår. Og en alvorlig mine i ansiktet.

Det er januar og tid for nyttårstanker. I sikkerhetspolitikken er en av de fremste tankene, naturlig nok: Hva skal vi bekymre oss for i år?

Ganske mye, skal man tro 1200 amerikanske akademikere, offentlige tjenestefolk og andre eksperter på internasjonale relasjoner. Organisasjonen Center for preventive action har spurt disse 1200 personene om å evaluere 30 potensielle farer etter a) sannsynlighet og b) betydning for USAs interesser.

Resultatet er interessant også for Norge, ettersom amerikanske interesser i svært mange tilfeller er sammenfallende med våre.

Rapporten ble lagt frem i lokalene til ærverdige Council on foreign relations i New York denne uken.

En klype salt

Og de største bekymringene for 2014 er ingen overraskelse: Borgerkrigen i Syria kan spre seg til nabolandene. Nord-Korea kan implodere. USA kan bli utsatt for et terrorangrep. Land som Irak, Pakistan og Afghanistan kan bli ytterligere destabilisert og dermed skape problemer for andre land.

– «Concern» var et ord som gikk igjen. Og igjen.

Man skal ta slike rapporter med en klype salt. Det er, som Oscar Wilde påpekte, vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Hvert år er det ting som skjer som ingen forutså. Og ting som ikke skjer som alle trodde skulle skje.

Les også: Vil stramme inn USAs overvåking før det er for sent

I fjorårets rapport var uroligheter i Saudi-Arabia en stor bekymring. Det ble det ikke noe av. Samtidig var ikke Sør-Sudan nevnt som en mulig ting å uroe seg for – og der eksploderte det i fjor høst.

Som i Gudfaren

På lengre sikt ser ekspertene også mye å uroe seg for, spesielt i Øst-Asia. Ikke nødvendigvis fordi man frykter konflikter – selv om gnisningene mellom Kina og Japan i Øst-Kinahavet ble nevnt – men fordi USA er i ferd med å miste innflytelse i denne delen av verden. Et stadig sterkere Kina får også stadig mer makt i sitt nærområde.

For noen år siden kunngjorde USA et «skift mot Asia», et forsøk på å fokusere mindre på Midtøsten og mer på regionen som ifølge ekspertene vil definere det 21. århundre.

Det viste seg å bli vanskelig. Urolighetene i Egypt, Libya og Syria samt den pågående konflikten mellom Israel og Palestina har tvunget USA til å beholde sitt politiske og militære nærvær i Midtøsten.

– Det er som i Gudfaren III, der Don Corleone sier: «Akkurat da jeg trodde jeg var ute, blir jeg dratt tilbake», sa Paul Stares, som står bak bekymringsrapporten som ble lagt frem denne uken.

Slike rapporter, selv om vi altså skal lese dem med et kritisk blikk, har også stor nytteverdi. Vi får et overblikk over verdens urolige hjørner og en påminnelse om hvor vanskelig det er å forutse fremtidens hendelser.

En tilhører i salen prøvde å bringe noe positivt til diskusjonen:

– Hvis jeg kan driste meg til å være optimist, begynte han, før han sa noe om at han trodde på fred i Midtøsten.

Mannen ble raskt forbigått.