Verden

Italias folkevalgte gir grønt lys til likekjønnet partnerskap

Italias nasjonalforsamling ga onsdag grønt lys til å tillate partnerskap for homofile og lesbiske, men likekjønnede par får fortsatt ikke rett til å adoptere barn.

Maria Elena Boschi, Italias minister for grunnlovsreform og parlamentariske forhold, fotografert i nasjonalforsamlingen i Roma før den avgjørende avstemningen om likekjønnede partnerskap onsdag.
  • Ntb

Italia blir det siste store landet i Vest-Europa som juridisk anerkjenner forhold mellom likekjønnede. Etter at det italienske senatet i februar vedtok loven, fikk den underhusets godkjentstempel onsdag.

Den etterlengtede og omstridte partnerskapsloven hylles som en milepæl i kampen for likestilling, men kritikere påpeker at det opprinnelige lovforslaget er utvannet.

Før onsdagens avstemning ba statsminister Matteo Renzi om et tillitsvotum for å hindre at motstandere av loven skulle blokkere vedtaket i siste liten. 369 stemte i regjeringens favør, mens 193 stemte imot, noe som gir regjeringen mulighet til å avvise alle nye tillegg til lovforslaget. Avstemningen om selve loven skulle skje senere onsdag kveld.

For å få loven igjennom senatet måtte Renzi ta i bruk den samme taktikken. Men først måtte han ta ut den mest kontroversielle delen av lovforslaget, nemlig forslaget om å gi homofile adgang til å adoptere barn.

Striden om loven har delt den italienske nasjonalforsamlingen langs religiøse skillelinjer i alle partier, med de mest katolske representantene som sterke motstandere.

For bare en drøy måned siden sa det norske Kirkemøtet ja til homofil vigsel:

Les også

  1. - Jeg begynte nesten å gråte. En førti års kamp er kronet med seier

  2. For 13 år siden turte norske politikere knapt å snakke om homofilt ekteskap

  • I slutten av april sa også Færøyene ja til likekjønnet partnerskap: De siste homo-skansene i Vest-Europa står for fall