Verden

Skal minne Obama om hvorfor vi har NATO

WASHINGTON (Aftenposten): Skyggen av et stadig mer nærgående Russland vil henge over det nordisk-amerikanske toppmøtet.

President Barack Obama og Erna Solberg under møtet for kjernefysisk sikkerhet i Washington, her sammen med Ungarns statsminister Viktor Orbán og New Zealands statsminister John Key.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Når statsminister Erna Solberg fredag møter USAs president Barack Obama, vil hun minne ham om minst én ting. Hvorfor NATO ble dannet.

Fredag møter statsminister Erna Solberg og nordiske kolleger USAs president Barack Obama til et nordisk toppmøte med USA. Solberg og de andre blir tatt imot med stor festivitas utenfor Det hvite hus før samtaler med Obama. Senere på dagen skal de nordiske lederne møte utenriksminister John Kerry, og på kvelden er det en gedigen statsmiddag i Det hvite hus’ hage.

Besøket vil munne ut i en felles uttalelse fra landene om en rekke temaer.

— Hva er det viktigste budskapet fra Norge?

Statsminister Erna Solberg møtte president Barack Obama i mars under et toppmøte om kjernefysisk sikkerhet.

— Med en uforutsigbar, russisk tilstedeværelse i nordområdene er det viktig for oss at amerikanerne har fokus på de arktiske områdene, den maritime strategien og at landet er – sammen med andre land – med i et samarbeid om kontrollen over Atlanterhavet. Dette er vesentlig innenfor NATO, men også i Norges direkte forbindelser med USA, sier Erna Solberg.

Presidentvalgkamp

De siste årene har det russiske, militære nærværet økt både ved Island, utenfor norskekysten, i Østersjøen og ved de baltiske landene. Norske jagerfly har blant annet vært med å avskjære russiske flyvninger i Baltikum. Forholdet til Russland er også kjølnet betraktelig etter anneksjonen av Krim-halvøya og Russlands opptreden overfor Ukraina. Samtidig antyder en av de amerikanske presidentkandidatene at NATO-landene må stole mindre på USA og mer på seg selv.

Hvem skal overta etter Obama i Det hvite hus? Donald Trump ser ut til å bli republikanernes kandidat. I denne saken fra i sommer oppsummerer vi Trumps retoriske start på valgkampen:

Les også

«Tapere», «feit gris», «voldtektsforbrytere»

— USA må være med

Mens problemene i Midtøsten dessuten ser ut til å vokse og ta mer oppmerksomhet, er statsministeren opptatt av at USA ikke glemmer utfordringene i vår del av verden.

— Vi må få frem det langsiktige perspektivet i årsaken til at NATO ble dannet. Vi trenger en maritim tilstedeværelse i Atlanterhavet og der må amerikanerne være med, sier hun.

Omfattende program

Solberg tror slike møter som dette toppmøtet er nyttige og har betydning for forholdet mellom landene.

— Det omfattende programmet bekrefter det gode forholdet mellom de nordiske landene og USA. Dette gir mulighet til mer enn bare korte, formelle samtaler. Den store statsmiddagen fredag og lunsjen med utenriksminister John Kerry åpner for mer uformelle samtaler der vi kan ta opp saker som er viktige for oss.

- Hvilke saker er det?

— USA og Europa har for eksempel en felles kamp mot terrorisme og radikalisering. Her er informasjonsutveksling viktig. I kampen mot ISIL, der vi nylig kunngjorde ytterligere tiltak, er det avgjørende at kampen i hovedsak føres av lokale styrker, av arabiske land, sier Solberg. ISIL er en annen betegnelse på terrorgruppen IS.

- Vrengebildet av USA

Hun påpeker at USA er en sentral alliert i kampen mot terrorisme.

Når statsminister Erna Solberg besøker Barack Obama i Washington, blir ektemannen med for å delta på et eget treff for de nordiske «førstedamene».

Les også

Solbergs mann skal på «førstedame»-treff hos Michelle Obama

— For å vinne kampen mot radikalisering og terrorisme må våre verdier vinne hjertene. Det er et syn vi har opplevd å få gehør for hos dagens amerikanske administrasjon. Vrengebildet av USA er at landet bare marsjerer inn med styrker, men vi har sett – blant annet i FN – at USA er med i kampen mot fremmedkrigere og ser det sentrale i å ta kampen i våre egne samfunn, sier Solberg.

- Oljeboring, ja

USA har for tiden formannskapet i Arktisk Råd, noe som gjør landet enda mer sentralt for Norge.

— Ja, det er viktig for oss at de andre forstår at vi har mange innbyggere som bor i arktiske områder. Det betyr at vi må snakke om ikke bare beskyttelse av miljøet, men også utnyttelse av ressursene – av havet og handel.

- Og oljeboring?

— Ja, og oljeboring. For oss som har mange boende der, er det viktig at Arktis skal ikke bare være en nasjonalpark, sier hun.

Det er mange forskjeller mellom USA og Norge. I denne saken sammenlignes drapsraten i Norge og i USA sett i forhold til antall skytevåpen i omløp:

Les også

Én masseskyting hver dag i USA

Det er også et mål for Solberg å få USA enda mer med i satsingen på jenter i utviklingsland og utdanning.

— Dette er noe som er betydningsfullt for oss og hvor vi satser, og her har vi stor hjelp og støtte av Michelle Obama.

Trøtte statsministre?

- Er det litt fint at amerikanerne tar sånn i med arrangementet?

— Ja, det er litt stas å være med et slikt arrangement, men substansen – innholdet – er alltid viktigst. Samtidig skjer jo denne middagen på et tidspunkt da det er en risiko for at nordiske statsministre kan være litt trøtte, sier Solberg.

Hun er imidlertid ikke bekymret for egen del.

— Jeg holder ut utover natten, men jeg merker det heller neste dag, sier hun.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les også

  1. Hillary Clinton er stortingspolitikernes presidentfavoritt i USA

  2. Obama avfeier Trumps atomforslag

  3. Obama inviterer Erna Solberg til Washington