Verden

USA innfører sanksjoner mot russere som anklages for valg-innblanding

Regjeringen i USA innfører sanksjoner mot 19 russere som anklages for å ha forsøkt å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Foto: Alex Gallardo / TT / NTB Scanpix

 • NTB

Sanksjonene omfatter blant andre de 13 russerne som er blitt tiltalt for innblanding i valget av spesialetterforsker Robert Mueller.

I tillegg innføres det sanksjoner mot fem russiske selskaper. Et av dem er selskapet som på engelsk kalles internett Research Agency, som skal ha stått bak en omfattende kampanje på sosiale medier for å påvirke valget i 2016.

Flere av personene på sanksjonslisten jobber for den russiske militære etterretningstjenesten GRU. USAs finansdepartement mener GRU og det russiske militæret forsøkte å påvirke presidentvalget, og at de også var ansvarlige for dataangrep i Europa i fjor.

Allerede kort tid etter 2016-valget konkluderte amerikanske etterretningsorganisasjoner med at Russland hadde stått bak en kampanje for å hjelpe Donald Trump og motarbeide Hillary Clinton. Kampanjen skal ha omfattet hacking, lekkasjer av sensitiv informasjon og spredning av «falske nyheter» på sosiale medier.

Les mer om

 1. USA
 2. Russland
 3. USA-valg 2016

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Spesialetterforsker Mueller sikter 13 russere for innblanding i presidentvalget i USA

 2. VERDEN

  Trump til Putin: – Ikke bland dere inn i valget

 3. VERDEN

  Kilder: USA vil straffe oligarker for russisk valginnblanding

 4. VERDEN

  Russisk etterretning skapte falske journalister for å spre nyhetssaker. Det så ut som en kjempefiasko, men så fikk de hjelp.

 5. VERDEN

  Russiske nettroll påvirker amerikanske velgere

 6. VERDEN

  Russiske agenter skal ha hacket ukrainsk gasselskap sentralt i riksrettsprosessen mot Trump