Verden

Merkel: - Putin er i sin egen verden

Den tyske forbundskansler Angela Merkel brukte sterke ord for å karakterisere Russlands president Vladimir Putin etter at de to snakket sammen på telefon søndag.

Angela Merkel bruker sterke ord om hvordan hun opplever president Vladimir Putin
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Det er The New York Times som, med kilder i den amerikanske administrasjonen, forteller hvordan den tyske forbundskansleren opplevde Vladimir Putin.

USAs president Barack Obama og forbundskansler Angela Merkel snakket sammen på telefon etter at Merkel hadde snakket med Putin søndag kveld.

The New York Times skriver at Merkel skal ha sagt til Obama at hun ikke var sikker på at Putin «var i kontakt med virkeligheten». Han var «i en annen verden», var ord hun skal ha brukt.

Merkel er ikke en person som er kjent for å slenge rundt seg med karakteristikker av personer hun snakker med. Hennes karakteristikker styrker mistanken om at dette er en konflikt der Russland i liten grad reagerer på press utenfra.

LIVESTUDIO:

Les også

Grensevakter: Russiskestyrker «strømmer inn»

Enige om kommisjon

Under samtalen med Putin skal de to ha blitt enige om at det skal nedsettes en kommisjon for å se på hva som har skjedd i Ukraina.

Ifølge nettstedet til Deutsche Welle er dette et tiltak for å redusere spenningen i Ukraina.

Men Merkel har etterpå ikke kommet med noen flere detaljer om denne kommisjonens sammensetning eller mandat. Ifølge en pressemelding fra den tyske regjeringen er det naturlig at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) får en rolle i dette arbeidet.

Les også:

Les også

Hva er Russlands begrunnelse for å bruke militærmakt?

Vil beholde G8

USA var raskt ute med å ønske å stanse forberedelsene til G8-toppmøtet som etter planen skal holdes i Russland i juni. Det er Russlands president som nå leder G8.

Medlemmene av G8 ønsker å kaste ut Russland som en del av sanksjonene etter okkupasjonen på Krim. Men den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier har bedt de andre G8-partnerne tenke seg om to ganger før de gjør dette. Han mener at G8 er viktig, fordi dette er et av de fora hvor Vesten kan snakke direkte med Russland.

— Skal vi virkelig gi opp dette? spør Tysklands utenriksminister.

Utenriksminister Steinmeier er en av dem som i lang tid har spilt en viktig rolle for å forsøke å finne en løsning på krisen i Ukraina. Han har meglet mellom de proeuropeiske gruppene og det gamle regimet.